Epebajok (beszélgetés)
Szia,
A Galmet jó lehet, de sokáig kell szedni. Vagy van a Kőtörő fű tea/ kapszula.
FB -n két csoport: Épeko ellen mutet nélkül, Epekovesek műtét nélkül. Itt írnak egy orvosról is és azt is ki lehet deríteni milyen kövéd van.
Epekő oldás nincs.
A vége úgy is a műtét lesz, vagy a szenvedés.
A kő tuti, hogy koleszterinkő, a legtöbb esetben az, annak ellenére, hogy nem eszel zsírosan. Megfigyeléseim szerint inkább a szénhidráttól lesz magas a koleszterinszint is.
Epekő pedig kialakulhat attól, hogy pang az epe, mert nem eszik megfelelő mennyiségű zsírt az ember. Nekem is ettől lett.
Nekem kivették az epehólyagomat 2,5 éve, és most májusba ERCP-vel egy elvileg bent maradt követ az epevezetékből.
Már az epehólyag műtét után is jól voltam, most az ERCP után viszont teljesen jól vagyok.
Érdekes, hogy, amióta nincs epehólyagom nem szeretem a paradicsomot, pedig az sosem okozott problémát a műtét előtt sem.
Nekem nem sikerült rájönnöm, hogy mit nem bírok.
Nem tudok neked segíteni, max. annyit, hogy elküldöm neked azt a diétás étrendet, amit a műtét előtt kaptam...
Sziasztok!
Epe, epekő kapcsán szeretnék tapasztalatokat kérni, ha tudnátok ajánlani olyan orvosokat, vagy gyógymódokat amikkel el lehetne kerülni az epehólyag kivételét nagyon örülnék. Nekem egy 9 mm-es kő van az epehólyagban és az utóbbi időben nagyon szorít mintha valaki belülről megszorítaná, evéstől függetlenül is:( Sajnos akiknél voltam (orvosok) csak annyit mondanak ha panaszt okoz ki kell venni az epehólyagot.
Hallottam egy kapszuláról (galmet) amivel talán lehet oldani a köveket de csak a koleszteinköveket. Nekem sajnos nem tudom milyen van,azt tanácsolták hogy kérdezzem meg az ultrahangos orvost mert elvileg lehet látni a kő elhelyezkedéséből méretéből hogy milyen fajta lehet de sajnos nem segítenek, azt mondják hogy az ultrahang azt nem mutatja ki. Sosem ettem zsíros vagy fűszeres ételeket, igaz sokat utánaolvastam és abba is amiről nem tudtam hogy sok zsír van pl. laktózmentes sajtok olyat ettem néha.
Sajnos a neten különböző vélemények vannak arról is hogy mit lehet enni és mit nem. Tudom vannak egyéni érzékenységek. Én pl. imádom a paradicsomos tésztát de az egyik orvos azt mondta hogy paradicsomot most hanyagoljam. (lehet hogy a héja miatt de hámozva lehet?) De azt nem tudom, hogy csak nyersen vagy a paradicsomlevet is? Én paradicsomléből csináltam a tésztát. Vagy pl. a rizstejszin, zabtejszín ezeket lehet-e.
Ha esetleg van valakinek hozzáértő és tényleg foglalkozó orvossal tapasztalata vagy erre specializálódott szakember aki tényleg tud segíteni szivesen fogadnám. Néztem már indián gyógyászatot is szerintetek?
Előre is köszi