Éltetek már külföldön? (beszélgetés)
Sziasztok,
Mi a párommal Horvátországban élünk, Losinj szigeten. Hosszú évekig jártun oda rendszeresen nyaralni, és szerelem lett első látásra :-)
Itt a tenger, pálmfák, napsütés, mediterrán nyugalom...és Magyarországtól autóval csak kb. 7 órás út autóval. Nem vagyunk elvágva a családtól, barátoktól, mert a nem túl nagy távolság miatt rendszeresen járunk haza, ők pedig nyáron váltják egymást nálunk.-)
Én négy évet éltem kint Angliában, 1 hónapja költöztünk haza a párommal és a kislányommal. A párom Skóciából való, a lánykám kettős állampolgár, és kint született. Sok jó dolog van kint, számomra a legjelentősebb, hogy az egészségügy jóval előre haladottabb bizonyos területeken, nekem itthon nem lehetett volna kisbabám. A másik, hogy sokkal könyebb beindítani és felfuttatni egy vállalkozást, mert nem kell adót és járulékokat fizetni az elején, ha csak nem milliókat keresel az első évtől, és mégis bejelentett, biztosított vagy az állam szemében :)
Ez részben igaz munkavállalóként is, amikor cégnél dolgoztam, még a vállalkozásom előtt, akkor kb. a fizum 17-20 százaléka ment el adóra és járulékra, nem 40-50 százaléka, mint itthon...
Ami miatt hazajöttünk: hiányoztak a családtagok, barátok, és egyedül nagyon nehéz volt vezetni a vállalkozást egy 2,5 éves kislány mellett úgy, hogy mellette igazán senkire sem számíthattunk. Tehát nem volt az, hogy nagyi majd figyel rád egy órára, mert anyának el kell menni ide oda amoda.
A másik oka a lakás helyzet volt, mert kint nehezebb lakáshoz/házhoz jutni mint itthon, és a már meglévő lakások/házak műszaki állapota katasztrofális.
A harmadik ok (bár viccesnek hangzik, igaz) az időjárás volt. Nekem már a hócipőm tele volt az esős-borult-szeles időjárással, hogy nincs normális tavasz meg nyár, nincsenek strandok, stb.
Igen, több hónapig.
Jó volt, de nem mennék el végleg.
Sziasztok!
Kb fél évig Skóciában laktam, az ex-pasim után mentem ki. Nem dolgoztam, nyelvet tanultam.
Hazajöttem, mert adódott az életemben egy jobb lehetőség, itthon szerettem volna boldogulni.
De sajnos csalódtam, ősztől ismét külföld.
Skóciában szeretik a magyarokat, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velem, még barátokat is sikerült szereznem.
Nem bántam meg, hogy kimentem; egy állomás volt az életemben.:))
ez hosszú és kimerítő írást igényel.. de azért pár sorban...igen, sok éve és évekig éltem Moszkvában a családommal, tanulva, dolgozva, bölcsis kislányt egyengetve..holnap indulnék, ha az élet úgy kívánná..s persze indulok, ha erre lehetőség nyílik.
Természetes számomra az alkalmazkodás bármely körülmények között, bármely nációban...
fel és megtalálom magam egészen egyszerű és extra különleges helyzetekben is.. örömömre a lányom is, aki jól elboldogul a világban:))
Ki kell próbálni, menni kell, megismerni..a magam részéről jó világpolgárrá akarom nevelni a lányom, ezirányba terelgetem.
Ha lehetőséged adódik egy opercig se habozz..szerezz be minden információt a kívánt országról, és haladj!!!
További ajánlott fórumok:
- Gyerekeink külföldön dolgoznak..lesz-e visszafelé is út? Ki és hogy érzi?
- Munkavállalás külföldön, külföldi munkák, munkalehetőségek
- Aki külföldön él miért ment ki?
- Új élet kezdése külföldön: sikertörténet vagy teljes kudarc?
- Apa külföldön a család meg itt...gyertek beszéljük ki, mi fáj...
- Segítség, a férjem külföldön akar dolgozni!