Előrehozott érettségivel kapcsolatban szeretnék kérdezni... (beszélgetés)
Sziasztok!
Megkérdeztem az oktatási hivatalt, és ezt kaptam:
Érettségi vizsgát egy adott vizsgatárgyból a tanulói jogviszony keretében csak akkor lehet tenni, ha a tanuló az adott vizsgatárgyból a középiskola tantervében meghatározott követelményeit teljesítette, tudását osztályzattal értékelték, és ezt bizonyítvánnyal igazolni tudja. Az előrehozott érettségi vizsga esetében nincs meghatározva semmilyen évfolyam korlát, akár a 9. évfolyam során is tehet előrehozott érettségi vizsgát a tanuló, ha az adott vizsgatárgyból teljesítette a teljes tanulmányi időre vonatkozó követelményeket.
Ha a tanuló "saját" középiskolájának a helyi tantervében nem szerepel az adott vizsgatárgy oktatása, de ebből a vizsgatárgyból szeretne érettségi vizsgát tenni, vendégtanulói jogviszonyt kell létesítenie egy olyan középiskolával, ahol ezt a tantárgyat tanítják. Vendégtanulói jogviszony létesítéséről az adott intézmény igazgatója dönt.
Mivel a tanulói jogviszony alatt tett érettségi vizsgának ebben az esetben is az a feltétele, hogy a tanulónak az adott vizsgatárgyból meg kell szereznie a helyi tantervben előírt összes évfolyam anyagából az év végi osztályzatot, ezt a vendégtanulói jogviszony keretében ebben a középiskolában kell teljesíteni. Az előírt osztályzatokat az írásbeli vizsgák kezdetéig kell megszerezni, és ennek módját és időpontját is ez a középiskola határozza meg.
A vendégtanulói jogviszony esetében a vizsgázónak a saját középiskolájában kell érettségi vizsgára jelentkeznie, még abból a vizsgatárgyból is, amelyiket vendégtanulóként egy másik középiskolában tanul. Jelentkezését azonban egyeztetnie kell a másik középiskolával is, mert csak ott, vendégtanulóként vizsgázhat.
Hát, akkor elmegy nyelvvizsgára tavasszal, ennyit nem papírozunk.
itt olvasgass kicsit
hátha jobban leírják mint Mi:)
ja és sajna szomorúan olvasom, hogy már nincs ez a kiváltósdi:(
és már nincs az, hogyha van neki nyelvvizsgája akkor az kiváltja az érettségit?
régen Nálunk volt ilyen, persze az osztályból 1 embernek volt és Nekik ki is váltották
bár már lehet, hogy ez nem működik
Köszönöm!
Én régen voltam érintett, sajna férjem nagyfia pótérettségizett, ezért égett belém az oktőber, mint negatív érettségi időpont.
Nem tudtam, hogy azóta más szelek fújnak, lányom nyolcosztályos gimiben kilencedikes (15 éves).
Persze, megérdeklődöm a suliban.
Amúgy igen, nyelvvizsgára is menni fog, úgy tudom, március környékén lesz. (Azzal nincs is ekkora hercehurca, bejelentkezik, leteszi.) Csak ha továbbtanulás miatt kellene a japán érettségi, mert bele van zuhanva ebbe a nyelvbe, ezért is tenné le, mert imádja, is, hobbija is.
Lányod milyen nyelvből ment?
na csak elő vettem a bizimet
bocsi nem októberben érettségiztem hanem november 23.án
mondom, hogy már olyan rég volt, hogy nem is emlékszem:))))))))))))))))))
Kedves Zebra, és Szabot88, sokat segítettetek.
Így már tudom, hogy mik azok a kényes pontok, amiket tisztázni kell.
Nagyon köszi!!! (Csak ne lenne a lányomék sulija olyan szervezetlen:((
Elitgimi, de ott eligazodni valamiben:(
Most is vannak érettségik, az írásbeli megvolt, a szóbeli pedig azt hiszem 22-én.
Én se tudnám ezeket, ha nem lennénk érintett!
De hidd el az a legjobb, ha az iskolában megkérdezed!
Nem nevetlek ki
igen, akkor voltak az előrehozott érettségik amikor a pótérettségik, itt egybe történik az ilyen.
Ez is sok segítség már, ahogyan Te csináltad, nagyon köszi!
Amúgy miért októberben mentél? (Ne nevess ki, de én le vagyok maradva, azt hittem, akkor a pótérettségisek mennek. Szóval, nem kiröhögni:))
Köszi, akkor mielőbb!
Csak féltem, hogy lecsesznek, mit sűrítek én tanév elején érettségivel.
Mert akkor még azzal az adott sulival is fel kell venni a kapcsolatot, ahol írni fogja, mármint a bizonyos záróvizsga miatt.
egyébként ezután a 2 év után is érdemes utána járni mert ilyesmit Nálunk is pedzegettek
viszont a férjem 20 év után érettségizett informatikából és nem járt Ő soha informatika órára csak most bement pár felkészítőre de csak pár alkalom volt
szóval 2 évig biztos nem járt infó órára
de van valami ebben a 2 évben mert nekünk is mondták annó
csak már olyan rég volt, hogy nem emlékszem rá
akkor tényleg igyekezzetek mert Én augusztusban tettem le azt a záróvizsgát és októberben már túl voltunk az érettségin
persze lehet máshol nem így van
jó lenne ha valaki szakértő tudna segíteni Nektek
Én csak azt tudom mondani amit Én csináltam
Igazad is lehet.
Pl. most agyalok az első válaszodon. És ha úgy vesszük, hogy le kell vizsgázzon adott tárgyból ahhoz, hogy előrehozott érettségit tehessen, akkor még ez is lehet, hogy japánból az adott iskolában tennie kell egy úgymond záróvizsga szerűt, hogy érettségire bocsáthassák őt (na, ezt jól megaszondtam.)
Majd akkor ezeket még kibogarásszuk.
Mert persze letenné akkor azt a vizsgát is, csak nehogy akkor az időből kicsússzunk.
Oké, körbejárjuk.
Köszi, igen, az lesz, majd olyan második félév elején beszélek az ofővel. (Csak itt a sulijukban nagyon nehézkesek, és szervezetlen minden.)
Ezért tájékozódtam Tőletek egy kicsit előre.
nincs mit
de azért jól járjátok körbe ezt, ki tudja, hogy is van ez
sajnos nagyon könnyű elveszni az ilyen dolgokba
Én legalább is most taposom a fősuli utolsó évét de még mindig sokmindennel nem vagyok tisztába:)
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Emeltszintű francia érettségivel kapcsolatban tud valaki segíteni?
- Tényleg megszüntetik az előrehozott érettségit?
- Van valakinek tapasztalata az emelt szintű angol érettségivel kapcsolatban?
- A matek érettségivel kapcsolatban érdekelne, hogy nem tudja valaki, hogy hány pontosak voltak a feladatok?
- Tavaly előrehozott érettségit csináltam informatikából, és most be kell vinni a törzslapot, de nem találom. Ilyenkor mi a teendő?