Éljünk tudatosan... legalább egy picit (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Éljünk tudatosan... legalább egy picit
"Egy fecske..." Lehet!
De az is lehet, hogy:
"...ha egy pillangó meglebbenti a szárnyát Hongkongban, az tíz évvel később hurrikánt okozhat Floridában, vagy megakadályozhat egy tornádót tíz évvel később Texasban..."
Aki veszekedni akar, annak tökmindegy, mi a téma, bele fog kötni. Kár, hogy ezt nem tudom bizonyítani egy igazán ártatlan témájú cikkemmel (a Vágóféle műsorbeli élményeimet írtam le), mert egy mentési hiba miatt elveszett az első rész hozzászólásainak zöme.
Pesszimistább vagyok nálad, már akkor is, ha csak azt nézem, hogy a tudatos élet témájában írt cikkemre milyen sokan reagáltak negatívan. Egyrészt.
Másrészt, mert az emberek mindig a könnyebb ellenállás felé mennek. Inkább keresik a kifogásokat, mint a megoldásokat. Pl. jönnek azzal, hogy lakótelepen hogyan fűtsenek fával, hogyan kertészkedjenek. Figyelmen kívül hagyják azt az „aprócska” tényt, hogy a tudatos környezetvédelemnek ezer más szegmense is van. (Ezekből tucatnyit soroltam fel a cikkemben; igaz más szemszögből: a spórolás oldaláról nézve. De minden mindennel összefügg.)
Csak egy példa: nem tudom, minek kellene történnie ahhoz, hogy az emberek pl. vásárláskor ne vegyenek nejlon szatyrot. Komolyan mondom: viszket a tenyerem, amikor valaki vásárol 1500 Ft-ért, és vesz hozzá 40 Ft-ért egy műanyag tasakot. Nem tudta, hogy vásárolni megy? (Vajon akkor is megvenné, ha mondjuk 500 Ft lenne a tasak? Szerintem sokan akkor is, hiszen manapság a legfontosabb a pillanatnyi komfort.)
Tudod, nem véletlenül mondják: egy fecske nem csinál nyarat. Hiába tépjük a szánkat több tucatnyian, a birkanyáj nagyobb tömeg.
Örülök, hogy más is figyel az ilyen "apróságok"ra.
Lassan 4 éve, hogy írtam itt a témában egy kétrészes cikket. (Találtam 17 milliárd forintot! Érkezett is rá összesen 371 hozzászólás. Eddig.)
Ezek szerint a téma még mindig aktuális. Soha nem tanulunk? :(
Micsoda egy felfújt hólyag vagy. Ne haragudj nem tudhattam, azt gondolod nálad van a bölcsek köve. Tudod éppen annyi jogom van elmondani a véleményem, mint bárki másnak, hogy te ezzel nem értesz egyet, nem az én bajom.
Idézet tőled. : ", de én mindig is azt gondoltam, hogy ha a robbanómotorok feltalálóinak a kedves édesanyja, "
Felőlem írhatsz válaszolhatsz bármit, nem vagy vitapartner, még fel kell nőnöd hozzá.
Eléggé ellentmondásos ez a dolog, mi és mennyire szennyező. Az emberi kapzsiság az tény, de ez amióta világ, a világ és gondolom amíg ember él a földön, lesznek egyenlőbb népek, és egyenlőbb személyek, akiknek semmi sem elég.
A vonatok kezdetekben, szintén szennyezték a környezetet, gondolok a fára, szénre. Aztán jöttek a diesel mozdonyok, azok is gázolajjal működtek. Ha az elektromos áramra gondolsz, mint környezetbarát eszközre, annak az előállításához is kell energia. A legmodernebb, ugye az atom. Nos ha valami tud az emberiségnek károkat okozni akkor az bizony az atom. Lásd. Csernobil és most Japán.
Biztos köze van a klímaváltozáshoz, az emberi gyarlóságnak is, de nem ez az egyetlen klíma változás a földtörténetében. A mai napig nem tudják mitől pusztultak ,ki a dinók, mitől lett a jégkorszak. Feltételezések vannak, de még 1000%-ra nem tudja senki a tutit.
A hajózás, csupán attól olcsóbb, mert nem kell utakat építeni hozzá. A hajók sem vitorlába fogott széllel közlekednek, hanem valamilyen energiahordozóval, ami a környezete szennyezi éppen úgy.
És utoljára, nem illik senkinek az anyukáját szidni, nem lenne helyes most az Édesanyádat elmarasztalni, hogy a gyereke nem tiszteli mások édesanyját.
A cikk nagyon tetszett és semmilyen felszólalás nem fölösleges!
Veled meg nem vitatkozni szeretnék, Sasmadár, csak hozzáfűznivalóm lenne, kérlek, ne vedd zokon!
Tény, hogy a média kicsit túlijesztgeti néha az embereket, de nem alaptalanul. Vannak ugyan alternatív energiaforrások, de nehéz az előállításuk és közel sem lesznek akkora mennyiségben és olyan áron elérhetők, mint az "olcsó" kőolaj és földgáz. És nem is az energiatartalékok kiapadása jelenti szerintem a legnagyobb veszélyt, mert élt már az emberiség autók és villany nélkül korábban is, nyilván megoldható lenne a későbbiekben is. Hanem az ezek felhasználásával gerjesztett környezetszennyezés. Szerintem ez jelenti az igazi fenyegetést az utókor számára.
Mert mondhatja nekem bárki, hogy az időjárás ciklikusan produkál érdekes dolgokat, meg hogy "ááá, nincs globális felmelegedés", de az, hogy Kairóban hó esik, nem normális dolog. Az, hogy a szmog miatt több az asztmások létszáma, mint valah, az sem normális dolog. Az, hogy nálunk januárban virágba borult az erdő, szint nem hinném, hogy természetes. De tagadhatjuk ezeket a dolgokat, hiszen úgy egyszerűbb mindenkinek, csak épp semmi értelme.
A termőföldek minősége is lehet, hogy jó, de vajon miért? Mert ha valahol túlságosan erodálódik a föld, kivágnak egy erdőt és ott lehet folytatni a termelést. De vajon meddig lesz ez elérhető?
Én is olvastam egy cikket nemrégiben, ami egy mérési eredményről szólt. Minden egyes évben kiszámítja egy szervezet, hogy mennyi az a mennyiség a Föld energiatartalékaiból, ami egy évre jut az emberiségnek. És azt is minden évben közlik, hogy ez a mennyiség, aminek jan.1-től dec.31-ig kéne tartania, mikor fogy el. És évről évre korábbra esik ez az időpont, tehát a későbbi évekre jutó tartalékainkat használjuk fel előre.
Hangsúlyozom, nem vitatkozni szeretnék, nem a hozzászólásodat támadom, mert tiszteletben tartom a véleményedet, a Tiéd semmivel sem ér kevesebbet, mint az enyém.
De az ijesztgetés a média részéről szerintem nem csak jogos, hanem kifejezetten hasznos. Mert akkor talán felfigyelünk rá időben.
Pont ez a cél! Mármint az, hogy az embereket félelembe tartsák. Mert aki fél, az nem mer... A félelem megbénít, sebezhetővé tesz.
Évekig riogattak a globális felmelegedéssel, és most kiderült, hogy nem felmelegedés, hanem lehűlés lesz. Áááá én már semmit sem hiszek el...
A média minden vacakkal ijesztgeti a jónépet, főleg jól eltúlozva.
Kb fél egy éve olvastam egy tanulmányt, hogy a termőföldek és így az élelmiszerek minősége is egyre javul mivel odafigyelnek erre.
Ott vannak az alternatív energia források így nem nagyon kell az miatt aggódni, hogy energia hiány lenne. Sőt bőségesen van energia, ez megint csak marketing bullshit, hogy félelemben tartsák az embereket.
Édesvizet is elő tudnak állítani akár tengervízből is ha arra lenne szükség. De az igazán nagy pazarlás az az, hogy az ivóvízzel mosunk és fürdünk is. Na az tényleg.
Ettől függetlenül nem megyek mindenhová autóval, nem megy a tv, sőt nagyon ritkán nézzük, a lámpákat sem égetjük feleslegesen és a környezetet sem szennyezzük értelmetlenül.
De nem kell bedőlni mindenféle média hülyeségnek. Ott egyébként is eltúloznak mindent.
Jó példa erre amikor baharangozták, hogy "GÁZVÁLSÁG". Aztán ment is a paraszt felvásárolni a villany- meg olajradiátorokat. És volt valami?? Nem, semmi! De ez is jól példázza, hogy az embereket mennyire könnyű megfélemlíteni.
Ugrás a teljes írásra: Éljünk tudatosan... legalább egy picit
További ajánlott fórumok:
- Alakformálás tudatosan
- Miért bántják azokat, akik tudatosan vállalnak egyedül gyermeket?
- Akik tudatosan egy gyermeket terveztek...
- Fogyásaim története, avagy, hogyan fogyjunk le lassan, tudatosan, tartósan....
- Mennyire tudatosan vásárolsz kozmetikumokat?
- Volt már olyan hogy hagytad magad tudatosan kihasználni?