Dohányzás és a terhesség (beszélgetős fórum)
Hat,azt en is remelem
Nem akarom megmagyarazni az "igazam",mert valoban nincs,nem is lehet! Viszont zavar,hogy mindent probalnak ma mar a bagora fogni!
A felelosseg alol pedig nem akarok kibujni,hiszen elobb-utobb a gyerekeimmel is el kell majd beszelgetnem errol,es hidd el,az o velemenyuk mervadobb lesz!
Nyilvan rosszabb,en ennek nem allitottam az ellenkezojet,csak arra reagaltam,hogy hallani a babak hangjan,ha dohanyos az anya. Erre irtam,hogy a pocakban is szenved az elvonastol,csak azt nem hallani.
Nem akarok en kampanyolni a hulyeseg mellett,de a forum ugy indult,hogy tapasztalatokra volt kivancsi a kerdezo. Leirtam. Tudtam,hogy kapom majd a savat,de ami tortent,megtortent.
Mivel az anya szervezeteben emelt szinten van jelen a nikotin,ezert a magzat is emelt szinten kapja,amit kesobb megvonnak tole,tehat hianybetegseg alakul ki,ha atgondolom. Mert,ugye,igy az o szervezete sem termel nikotint (amit egyebkent minden szervezet termel,na ezt doki mondta),mert kapja egy darabig,aztan elvonjak tole,mikor a kismama leall a pofekelessel. Ez csupan egy gondolatmenet,amt probaltam logikusan atgondolni,de nyilvan nem fogunk egyet erteni!
Dokit mar nem kerdezek meg,az legyen a babat tervezo dohanyosok dolga.
A nikotin a szervezetbol sokkal lassabban urul ki,mint 1-2 het,tehat a baba is fuggo lesz,ha a teherbeeses elott 1 evvel meg dohanyzik a kismama.
Ezt ne hangoztasd kérlek,mert nem igaz,kérdezz meg egy orvost.Nem lesz függő,max nem egy maximálisan egészséges szervezetben fogan meg.A tüdődnek,ereidnek stb valóban kell 1 év mire egy nemdohányzó szintján lesz,de attól még nem lesz függő a baba.Istenem...
A nikotin a szervezetbol sokkal lassabban urul ki,mint 1-2 het,tehat a baba is fuggo lesz,ha a teherbeeses elott 1 evvel meg dohanyzik a kismama.
Nagyon szep dolog,hogyha valaki mar a probalkozas megkezdese elott leszokik,talan en is ezt tettem volna,ha tudom,hogy lehet valaha gyerekem.
A szoptatas kozben dohanyzo kismamakrol annyit,hogy ha a terhesseg alatt is bagozik valaki,akkor ez mar nem sokat szamit! En konkretan megkerdeztem a gyerekorvost,hogy szoptassak-e,es azt mondta,hogy nyugodtan,ha mar nem tudtam letenni a bagot!
A koraszulest es a kis szuletesi sulyt pedig meg sok mas dolog is eloidezheti. Nekem az egyik fiam idore jott,a masik tovabb is maradt,es mindketten 3kilo folott voltak.
A saját véleményemet most hagyjuk a dohányzó kismamákról, inkább csak a tényekre hagyatkozzunk.
A baba nem lesz függő attól, hogy a pozitív teszt kiderüléséig cigizik az édesanyja, a felnőtt ember sem lesz függő 1-2 hétnyi dohányzás után. Viszont mikor megszületik, már 9 hónapja kapta az anyagot, tehát igenis számít, mikor szokik le a kismama.
Másrészt. Ha azt nem nézzük, mennyi káros anyag szívódik fel a méhelpényen keresztül, akkor is ott van az oxigénhiány. A baba a mama légvételéből szerzett oxigénnel "lélegzik". Ha anyu oxigén helyett tömény füstöt szív be, akkor egy-egy kis időre oxigénhiányt idéz elő a babánál. Én ezt nem vállanám semmiképpen.
Harmadrészt pedig sok-sok kutatás bizonyítja, hogy a dohányzás összefüggésben van mind a koraszületéssel, mind a kis súlyú babákkal, mind a felnőttkori magatartás zavarral és tanulási nehézséggel.
A gyermekvállalás lemondásokkal is jár, valamikor el kell kezdeni ezeket. Én biztos, hogy hónapokkal a próbálkozás előtt leszoknék, különben sosem tudnám megbocsátani magamnak, ha valami baja lenne a gyerekemnek.
Es,ha a terhesseget megtudva az anya leteszi a bagot,akkor nincs a picinek elvonasi tunete? De! Csak amig bent van,nem hallani,hogy szenved!
Annak,aki tervezi a teherbeesest,mindenkepp meg elotte minimum egy evvel le kene tennie a cigit,ugy van is ertelme.
Nem reklamozon,es nyilvan,ha az lett volna a kerdes,hogy le tegye-e a forumindito szerintem,akkor a valasz igen! De tapasztalatokra volt kivancsi!
Egyebkent letezik olyan beteg gyerek is (sajnos),akit nagyon vartak,keszultek ra,minden a terhessegrol szolt...
Nyilvan a cigaretta nem tesz jot a babanak,de azert ne irjunk minden bajt a szamlajara!
Az alkohollal ellentétben a dohányzás már a fogantatás pillanatában rossz hatással lehet a magzatra.
Ha van választásod, minél hamarabb tedd le, nem könnyű, de a baba egészsége biztosan a legfontosabb neked is.
Amikor szültem, a kórházban volt egy kismama, akinek koraszülött babája volt, egyértelműen a cigi miatt... És még nem tudták, hogy lesz-e valami maradandó baja...
Nyilván mindenre van példa, és rögtön lesz ellenpélda is, én nem hazárdíroznék a gyerekem egészségével...
De,buszke vagyok! Ket gyonyoru,egeszseges,okos fiam van! Mire legyek buszke,ha nem rajuk?!:-)
A bagozasra nem vagyok buszke,de arra terhesseg nelkul sem voltam!
Az anya szervezetének sem jó a cigi, akkor miért ne lenne hatással a babára?
Ha még csak tervezitek, érdemes most leszoknod, hogy legalább ez a teher lemenjen a testedről.
Én soha nem gyújtottam rá. SENKI nem jelentheti ki, hogy egy másik ember testében növő babára milyen hatással lesz az anya dohányzása. Az meg, hogy a saját anyja veszélyeztesse a gyerekét, na arról is van véleményem, de nem ez volt a kérdés...