Diófa száraz levelét lehet komposztálni? (tudásbázis)
A diófa levele lassabban bomlik le, mint a többi. Kb. négy év. Egyébként semmi gond vele.
Az más dolog, hogy a diófa alatt nem igazán szeret más növény megnőni, de ez nem azt jelenti, hogy komposztálni nem lehet!
Igen, de még csak egyszer (idén nyáron), mert az első adagot 3 éve tettem a külön komposztálóba s csak mostanra kaptam belőle felhasználható humuszt. Ezt ugyan nem magában használtam, hanem kevertem a "vegyes" komposztálóból kiszedett anyaggal. Negatív hatást nem tapasztaltam a növényeken.
A témával kapcsolatban találtam egy másik fórumon is tapasztalatokat, esetleg ott is lehet nézelődni, kérdezgetni. Ajánlom elolvasásra a 1149-es bejegyzést, CBNora nevével (link: [link] )
Használtad már a diófalevélből "készült" komposztot? Milyen hatása van a veteményre? Több éves tapasztalatra gondolok?
Nekünk 4 nagy diófánk van és nem szívesen tüzelem a faleveleket.
Az említett szakcikket (itt olvasható: [link] egy kertészeti egyetemet végzett, jelenleg pedig komposztálással foglalkozó cégnél dolgozó fiatalember írta, a vizsgálatokat is ő folytatta (név, cégnév a cikk végén). Engem annak idején meggyőzött az írás, így én is belevágtam a diólevél komposztálásába. Nekem nincsenek negatív tapasztalataim, csak annyi, hogy tényleg sokára (kb. 3 év) bomlanak le teljesen a levelek, így külön komposztálót készítettem a dióleveleknek. Aki kíváncsi, az nyugodtan próbálja ki: kezdetnek esetleg csak egy kisebb "próbakupaccal". Aztán eldönti, akarja-e a jövőben is folytatni. Sok sikert mindenkinek!!!
Egyébként ugyanerről a témáról a Szabad Földben is írtak: [link]
Szép színes, 24oldalas kis füzetet adott ki a Közterületfenntartó, újrapapírra nyomtatva, saccra többezer példányban egy tájékoztatót, hulladékfajtánkén elemezgetve, mit hová és mi lesz belőle.
Úgy érzem, meg van tévesztve a környezettudatos lakos. Következetesen válogatunk, szelektálunk minden hulladékot, még a tejfölöspoharat, konzervdobozt is elmossuk, mielőtt a megfelelő helyre dobjuk. És akkor megbukunk a diólombon :(
Én is úgy olvastam, hogy elbomlanak a káros vegyületek és jó komposzt anyag lesz belőle.
????? most melyik?
Kedves Fórumozók!
A diófa levél is komposztálható, igaz hosszú ideig tart, míg lebomlik (3-4 év is lehet). A friss levélben megtalálható növekedésgátló vegyületek a komposztálódás során teljesen lebomlanak.
Akit érdekel a téma az a www.komposztalj.hu weboldalon találhat erről egy szakcikket, ami eredetileg a Biokultúra c. szaklapban jelent meg.
Itt olvasható:
És egy praktikus kiadvány a lombkomposztálásról "Avarégetés helyett lombkomposztálás" címmel:
További ajánlott fórumok:
- Tud valaki segíteni?Iwiwen nem tudok levelet olvasni!
- Szakítás 17 év után. Te milyen levelet küldenél?
- Rendőrségről milyen ügyben küldhetnek ajánlott levelet?
- 2007-ben kaptam egy felszólító levelet, hogy 2003-ban nem fizettem ki a parkolási díjat. Mit tegyek?
- Hulladékcsökkentés komposztálással
- Szerintetek mennyit lehet kérni 15 db, 1m hosszú, 30cm széles és 10cm vastag, száraz diófalapokért?