Dalacin tablettának milyen mellékhatása lehet? (tudásbázis)
Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, a Dalacin is okozhat egyes esetekben nem kívánt hatásokat. Ezek általában gyengék és a kezelés végéig elmúlnak.
Leggyakoribb mellékhatások: hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, nyelőcsőgyulladás, nyelőcsőfekély, bőrpír, kiütések, allergiás tünetek, hólyagos bőrgyulladás, igen ritkán előfordulhat bőrelhalás, viszketés, hüvelygyulladás.
Előfordulhat még: májműködési zavar, sárgaság (sárga elszíneződés a bőrön és a szemen), laboratóriumi eltérések.
Huzamosabb kezelés esetén rendszeres laboratóriumi ellenőrző vizsgálatokon kell részt venni.
Némelyik ezek közül azonnali intézkedést igényelhet, ezért az alábbi tünetek észlelését haladéktalanul jelezze orvosának.
Mint a legtöbb antibiotikum, a klindamicin is okozhat ún. álhártyás vastagbélgyulladást (colitist) ami lehet enyhe, súlyos, akár életet veszélyeztető. Ezért nagyon fontos felhívni a kezelőorvos figyelmét, amennyiben a kezelés alatt vagy után, Önnél hasmenés lépne fel. Az antibakteriális hatású gyógyszerek ugyanis megváltoztathatják a bél normál flóráját és megteremtik a toxintermelő az ún. Clostridium fajok túlburjánzásának feltételeit. Ha megállapítást nyert az álhártyás vastagbélgyulladás (pseudomembranosus colitis), megfelelő kezelést kell alkalmazni. Enyhe esetben rendszerint elégséges az antibiotikumkezelés abbahagyása. Középsúlyos, illetve súlyos esetekben ezen túlmenően folyadék, elektrolit és fehérjepótlás, valamint a kórokozó Clostridium difficile okozta vastagbélgyulladás ellen klinikailag hatásos antibiotikum kezelés elkezdése szükséges.
Ne ijedjen meg, ha ezt a felsorolást elolvassa. Könnyen lehet, hogy Önnél egyik tünet sem fog jelentkezni.
Tudassa orvosával, amennyiben a gyógyszer szedése során a felsoroltakból bármelyik mellékhatást vagy egyéb tünetet tapasztal.
5. A készítmény tár
a dalacin az nem antibiotikum?
Mintha azt kaptam volna császár után.
Vagy keverem valamivel?
További ajánlott fórumok:
- Van más lehetőség a 72 órás tablettán kívül........?
- Lehet ez a 4. oltás mellékhatása? Mikor múlhat el?
- Estére előjönnek rajtam csalánkiütések. Nem tudom mitől lehet, esetleg gyógyszer mellékhatása?
- Lehet ilyen mellékhatása a Yarocen szájban oldódó antidepresszánsnak?
- A Prednisolonnak lehet ilyen mellékhatása?
- 0,25 Frontin tablettának milyen hatása lehet gyerekeknél?