CSED, GYED, GYES - melyik, mikortól jár és milyen összegű? (beszélgetés)
A táppénzt megelőző harmadik hónap utolsó napját nézik, akkor nem november 30-tól visszafelé számított 180 nap?
2024. június 4-30. (27 nap)
2024. július 1-31. (31 nap)
2024. augusztus 1-31 (31 nap)
2024. szeptember 1-30 (30 nap)
2024. október 1-31. (31 nap)
2024. november 1-30. (30 nap)
A Magyar Államkincstár honlapján elérhető és általad a #13-as hsz-ben idézett tájékoztató alapján így értelmezem.
Nem értem, hogy miért írtam a #14 hsz-ben a 2024. augusztus 28 és 2025. február 23. közötti időszakot.
Minden szentnek maga felé hajlik a keze szokták mondani.:)
Nagyon szépen köszönöm!
Miután 2019. július 1-től van folyamatos munkaviszonyom, így a kritérium (utóbbi 2 évből 365 nap) biztosan meg van.
Ha jól tudom a CSED a várható szülést megelőző 28. naptól igényelhető, ami esetemben 2025. július 2-a lenne.
Ez azt jelenti, hogyha jól értem, akkor nekem a CSED megállapítása során a 2024. augusztus 28 és 2025. február 23. (180 nap) időszakot fogják vizsgálni?
2024. augusztus 28 - 2024. augusztus 31. (4 nap)
2024. szeptember 1 - 2024. szeptember 30. (30 nap)
2024. október 1 - 2024. október 31. (31 nap)
2024. november 1 - 2024. november 30. (30 nap)
2024. december 1 - 2024. december 31. (31 nap)
2025. január 1 - 2025. január 31. (31 nap)
2025. február 1 - 2025. február 23. (23 nap)
2025. február 24-től táppénzen vagyok!
“ Amennyiben az igénylő a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában 180 naptári napi jövedelemmel, akkor csecsemőgondozási díj naptári napi alapját ezen 180 napi jövedelem figyelembevételével kell megállapítani, ha a biztosítási idő folyamatos.”
“ Amennyiben az igénylő, a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, akkor a gyermekgondozási díj alapját ezen 180 napi jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani, ha a biztosítási idő folyamatos.” (Államkincstár oldaláról mindkét idézés)
A táppénz nem számít bele. A táppénz első napját megelőző naptól kezdődik a fenti számítás, azaz a harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva 180 naptári nap.
Ez fogja megadni az alapodat, amiből ugye vagy vonnak szja-t, vagy nem.
A gyed maximalizálva van, a csed nincs, illetve abból csak szja-t vonnak, a gyedből már meg a 10% nyugdíjjárulék is.
Fontos, hogy a csed feltétele, hogy az elmúlt 2 évben legyen meg minimum a 365 biztosított nap. (Munkából nem saját befizetésből)
Jól értelmezem-e, hogy a CSED és a GYED alapja a bruttó átlagkereset?
Igen ám, de ez mikortól vehető figyelembe, hisz július 30-ra vagyok kiírva és február 24-től vagyok táppénzen?
A táppénzből meg SZJA-n kívül semmit nem vonnak. (Legalábbis ezt a tájékoztatást kaptam)
Én is erre az ésszerű gondolatra jutottam!
"Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)
Gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult a szülő és a gyám a saját háztartásában nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, illetve a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig. A gyermekvédelmi gyám és a kizárólag egyes gyámi feladatok ellátására kirendelt nevelőszülő nem jogosult erre a támogatásra. A gyermekgondozási támogatás havi összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, FÜGGETLENÜL A GYERMEKEK SZÁMÁTÓL." - forrás: [link]
A weboldal címében a gov rövidítés nem más, mint a goverment, vagyis magyarul kormány szó rövidítése, ill. tudható, hogy a honlapot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ üzemelteti, amely a mindenkori egészségügyért felelős minisztérium alá tartozik.
Innentől nem értem, hogy miért írnak le olyat, ami félrevezető és logikátlan.
A link nagyon részletesen foglalkozik mindennel.
Nekem kicsit furcsa, hogyha egy kalkulátort találok (Mfor, Profession) mindkettő 51.300 Ft-ot ír nettóban, míg az egészségvonal cikke szerint a mindenkori öregségi nyugdíjminimum, vagyis bruttó 28.500 Ft jár a gyermekszámtól függetlenül.
A kettő nem kis mértékben ellentmond. Bár igaz, hogy a mai árak mellett nem is olyan nagy a különbség.
December 5-én derült ki, hogy várandós vagyok, majd február 24-én a genetikain derült ki, hogy ikreket várunk.
Miután az ikerterhesség automatikusan veszélyeztetett terhességnek minősül, így lényegében február 24-től VT-n vagyok és július 30-ra vagyok kiírva.
További ajánlott fórumok:
- Hathónapos kisfiam egy hete délelőtt gyümölcspépet kap, mikortól kell már délután is adni neki szilárd kaját?
- TB fizetés, mikortól és meddig?
- Az erkölcsi bizonyítvány mikortól lesz tiszta, ha valaki volt börtönben?
- Adóstársat mikortól veszi elő a bank, ha az adós nem fizet?
- Munkanélkülinek mekkora összegű GYED jár?
- Jogosult vagyok a magasabb összegű CSED-re?