CSED, GYED, GYES - melyik, mikortól jár és milyen összegű? (beszélgetés)
Jól értelmezem-e, hogy a CSED és a GYED alapja a bruttó átlagkereset?
Igen ám, de ez mikortól vehető figyelembe, hisz július 30-ra vagyok kiírva és február 24-től vagyok táppénzen?
A táppénzből meg SZJA-n kívül semmit nem vonnak. (Legalábbis ezt a tájékoztatást kaptam)
Én is erre az ésszerű gondolatra jutottam!
"Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)
Gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult a szülő és a gyám a saját háztartásában nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, illetve a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig. A gyermekvédelmi gyám és a kizárólag egyes gyámi feladatok ellátására kirendelt nevelőszülő nem jogosult erre a támogatásra. A gyermekgondozási támogatás havi összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, FÜGGETLENÜL A GYERMEKEK SZÁMÁTÓL." - forrás: [link]
A weboldal címében a gov rövidítés nem más, mint a goverment, vagyis magyarul kormány szó rövidítése, ill. tudható, hogy a honlapot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ üzemelteti, amely a mindenkori egészségügyért felelős minisztérium alá tartozik.
Innentől nem értem, hogy miért írnak le olyat, ami félrevezető és logikátlan.
A link nagyon részletesen foglalkozik mindennel.
Nekem kicsit furcsa, hogyha egy kalkulátort találok (Mfor, Profession) mindkettő 51.300 Ft-ot ír nettóban, míg az egészségvonal cikke szerint a mindenkori öregségi nyugdíjminimum, vagyis bruttó 28.500 Ft jár a gyermekszámtól függetlenül.
A kettő nem kis mértékben ellentmond. Bár igaz, hogy a mai árak mellett nem is olyan nagy a különbség.
December 5-én derült ki, hogy várandós vagyok, majd február 24-én a genetikain derült ki, hogy ikreket várunk.
Miután az ikerterhesség automatikusan veszélyeztetett terhességnek minősül, így lényegében február 24-től VT-n vagyok és július 30-ra vagyok kiírva.
További ajánlott fórumok:
- Hathónapos kisfiam egy hete délelőtt gyümölcspépet kap, mikortól kell már délután is adni neki szilárd kaját?
- TB fizetés, mikortól és meddig?
- Az erkölcsi bizonyítvány mikortól lesz tiszta, ha valaki volt börtönben?
- Adóstársat mikortól veszi elő a bank, ha az adós nem fizet?
- Munkanélkülinek mekkora összegű GYED jár?
- Jogosult vagyok a magasabb összegű CSED-re?