Croissant házilag recept
A Croissant házilag hozzávalói:Az alaptésztához:
50 dkg finomliszt
1,5 zacskó instant élesztő (10,5 g)
1,5 kk. só
7 dkg cukor
4 dl tej
A vajastésztához:
30 dkg hideg vaj
5 dkg finomliszt
A kenéshez:
1 tojás
A Croissant házilag elkészítési módja:
1. Elkészítem az alaptésztát. A tejet meglangyosítom (ne legyen túl meleg!), majd beleszórom az élesztőt. Egy keverőtálban összekeverem a lisztet a sóval és a cukorral, majd kb. 5 perc elteltével beleöntöm az élszetős tejet. Fakanállal összekeverem. Nem kell túlzásba esni, elég ha összeáll a tészta. Fóliával lefedve berakom a hűtőbe. Legalább 12 órára, de még jobb ha 15-16 ra. (Éjszaka szoktam keleszteni.) 2. Miután megkelt a tészta, megcsinálom a vajas részt. Az 5 dkg lisztet a gyúródeszka közepére, egy kupacba rakom. majd a hideg vajat kb. 1 cm vastag szeletekre vágom. Ezeket rárakom sorban a lisztre úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Fogom a nyújtófát, és elkezdem finoman ütögetni a vajat. A lisztet, amit még nem sikerült belevegyíteni a vajba mindig összeszedegetem, és rászóroma tetejére, hogy beledolgozhassam. Ha már kezd összeállni a tészta, téglalap formájúra ütögetem, és fóliába csomagolva berakom a mélyhűtőbe. Nem kell sokáig ott lennie, csak amig elég kemény nem lesz (kb. 20-30 perc). Figyelem: ne fagyjon meg! 3. Ha már jól lehült a vajas rész, fogom az alaptésztát, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtom úgy 25*50 cm-es téglalappá. A vajasat szintén kinyújtom, de azt csak 20*30 cm-es lappá. Mindkettőt rövidebb oldalával felém fordítom. A vajas részt ráteszem az alaptészta alsó kétharmadára, ügyelve arra, hogy az alján és a két szélén maradjon 2-2 centi üres rész, ahova nem kerül a vajas tésztából. 4. Az első hajtogatás következik: Az alaptészta szabadon maradt felső harmadát ráhajtom a vajas rész feléig. Ezután ráhajtom az alaptészta alsó, vajas résszel fedett harmadát. Az így kapott téglalapot elfordítom, hogy rövidebb oldala nézzen felém. 5. Belisztezem ismét a gyúródeszkát s a nyújtófát, s az utóbbival enyhén ütögetve kinyújtom az egészet ismét 25*50 centis téglalappá. Azért kell ütögetni, mert a lágy tészta és a kemény vaj nehezen vegyül elsőre. 6. Második hajtogatás következik: A tészta alsó egynegyedét középig felhajtom, majd a felső negyedet szintén középig le. A tészta felénél találkozik a két vége. Ekkor, mint egy könyvet, összecsukom. Megforítom, hogy a rövidebb oldala nézzen felém. 7. Harmadik hajtogatás jön: meglisztezem a deszkát, s ismét 25*50 centis téglalapot varázsolok. Ugyan azzal a módszerrel mint a másodiknál, harmadszor is összehajtogatom a tésztát. Ezután már nem nyújtom ki, hanem folpackba bugyolálva minimum 4 órára, de ha lehet inkább egy éjszakára a hűtőbe teszem. 8. Sütés előtt bekapcsolom a sütőt 200 fokra, s két nagyobb tepsit meghintek lisztel. A hűtőből kiveszem a tésztát, lisztezett nyújtófával fél centi vastag téglalappá nyújtom. 20 darab kifejezetten hosszúkás háromszöggé vágom fel. Ezeket a szélesebb oldalától indulva óvatosan feltekerem, majd picit meghajlítom, hogy kiflik kerekedjenek belőlük. Ezeket egymástól viszonylag távol a tepsikbe helyezem, s mindegyiket megkenem a felvert tojással. 9. Megvárom, míg a kiflik duplájukra nőnek, s ha már szép bucik, beteszem a tepsiket a sütőbe. Kb. 15 perc alatt aranybarna-ropogóssá sülnek, s foszlósan, omlósan, édes illatot árasztva gömbölyödnek elő a sütőböl a croissantok.
Szó mi szó, nem ez a világ leggyorsabban elkészíthető finomsága. Viszont a végeredmény mindenért kárpótol, hiszen nem is tudok finomabb reggelit elképzelni, mint ezt a pihe-puha, édesen illatozó, száz meg száz hajszálvékony rétegből álló, omlós csodát. Minden évben egyetlen egy alkalommal készítem el. Ez a kedvesem születésnapja, ami történetesen tegnap volt. Tavaly nagyon elrontottam, mivel instant élesztő helyett "élővel" csináltam, senki ne essen ebbe a hibába! A leírás ne rettentsen el senkit az elkészítésétől, sokkal nehezebbnek tűnik a feladat, mint amilyen valójában. Fontos tudni még, hogy kb. 2 nap szükséges hozzá, tehát ha valaki alkalomra készítené, mint ahogyan én tettem, gondoljon rá időben. 20 omlós csoda lesz ebből az adagból.
További receptjeim: http://www.latte.hu/user/vanilia
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: 94c13d8e1e, 2009. jan. 16. 16:39
A croissant házilag elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.