Bizonyítványhoz kötik a művészetek gyakorlását - Új kormányrendelet (beszélgetős fórum)
:))))))
Ez jó! :DDD
"szakirányú felsõfokú végzettség és szakképzettség" vagy szakirányú szakképesítés.
Ennyi szerepel csak az ukázban. Nekem az utóbbi van, de középfokú.
Az én olvasatomban ez az azt jelenti, hogy ez a munkakör betölthető, felsőfokú, de akár középfokú képesítéssel is. Jól gondolom?
Szervusztok, segítséget kérek!
Állami színház énekkarának tagja vagyok, így ez a kormányrendeket engem is sújt. Vagyis nem tudom...
Az új rendelet szerint - énekkari tagként - OKJ-s besorolásnak megfelelő, szakirányú szakképesítés a követelmény a munkakör betöltéséhez, nekem zeneművészeti szakközépiskolai - képesítő bizonyítványom van. Végzettségem: középfokú zenész.
Akármerre is kutatok, nem találok információt arról, hogy a konzis bizonyítványom egyenértkű e azzal, amit manapság "szakirányú szakképesítésnek" mondanak? Lassan 10 éve vagyok a munkahelyemen és eddig nem volt ebből gond.
Mit gondoltok, újra iskolapadba kell ülnöm 44 évesen, vagy a bizonyítványom továbbra is elegendő a munkaköröm betöltéséhez?
Hú, már megijedtem, hogy ezek a "tehetséges" fiúk nem szórakoztathatnak tovább. Azért kár lenne ezért a színvonalért, ha lehet ezt színvonalnak csúfolni. Bár, az alacsony színvonal is színvonal. Meg a negatív is... Akkor ezt meg is dumáltam magammal.
Mindenesetre örülök, hogy vannak még emberek, akiknek nem szentírás, amit a média mond és nem restek utánajárni a dolgoknak, mielőtt fröcsögő szájjal hirdetnék az igét. :)
122/2011. (VII. 15.) Korm.
rendelet
Az egyes mûvészi és mûvészeti munkakörökrõl, valamint a betöltésükhöz
szükséges képesítési és egyéb feltételek részletes szabályairól
Elolvastam a kormányrendeletet, de tulajdonképpen csak a bulvár által felfújt dologról van szó.
Leginkább előadó-művészeti szervezetekben való foglalkoztatásra vonatkozik, tehát továbbra is láthatjuk majd az új SP-kett és Fluortomikat :))))
1. § Az elõadó-mûvészeti szervezetekben az egyes mûvészi és mûvészeti feladatok ellátása a melléklet szerinti
munkakörökben, munkaviszony keretében történõ foglalkoztatás esetén akkor lehetséges, ha az érintett személy
az adott munkakör betöltéséhez a melléklet szerint feltételként meghatározott képesítéssel rendelkezik.
2. § E rendelet alkalmazásában:
1. szakirányú felsõfokú végzettség és szakképzettség: a mûvészeti képzési területen, a munkakörnek megfelelõ alapvagy
mesterképzési szakon szerzett oklevéllel tanúsított végzettség és szakképzettség vagy annak megfeleltethetõ
korábbi fõiskolai vagy egyetemi oklevéllel tanúsított végzettség és szakképzettség;
2. szakirányú szakképesítés: a munkakör betöltéséhez szükséges szakmában szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben
(a továbbiakban: OKJ) szereplõ szakmai végzettséget igazoló bizonyítvánnyal tanúsított szakképesítés, az OKJ-ben
szereplõ szakképesítésnek tartalmilag megfeleltethetõ végzettség, vagy jogszabályban meghatározott szakmai
feltételek teljesítése alapján szerzett mûvészi vagy mûvészeti munkakör betöltéséhez elõírt szakmai végzettség.
3. § Ha a munkavállaló képesítése az e rendeletben meghatározott képesítésnek nem felel meg, és e rendelet
hatálybalépésekor a munkavállalónak a nyugdíjjogosultságához szükséges korhatár eléréséig
a) tíz év vagy annál kevesebb idõ van hátra, legfeljebb a nyugdíjkorhatár eléréséig változatlan munkakörben tovább
foglalkoztatható;
24992 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2011. évi 83. szám
b) tíz évnél több idõ van hátra, az adott munkakörben csak akkor foglalkoztatható tovább, ha e rendelet
hatálybalépésének napjától számított három éven belül a tanulmányait a rendeletben meghatározott képesítés
megszerzése céljából megkezdte, és legfeljebb tíz éven belül a képesítést igazoló oklevelet vagy bizonyítványt
megszerezte.
4. § Ez a rendelet a kihirdetését követõ 5. napon lép hatályba.
"Iskolapadba ülteti a kormány a művészeket, színészeket, zenészeket, szobrászokat, festőket, de még a statisztákat és versmondókat is, ha nem rendelkeznek az előírt szakirányú végzettséggel. Enélkül a művészek nem dolgozhatnak állásban.
Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A felsőfokú vagy szakképzési oklevelet, illetve OKJ-s bizonyítványt felmutatni nem tudó művészeknek három évük van arra, hogy tanulmányaikat megkezdjék, és tíz esztendő alatt be is kell fejezniük."
További ajánlott fórumok:
- A csábítás művészetét hogyan lehet megtanulni?
- Felfüggesztett büntetés szerepel-e az erkölcsi bizonyítványban, és el lehet-e így helyezkedni valahol?
- Morse-jelek gyakorlása
- Sprichst du deutsch? - Szívesen csevegnék németül gyakorlásképpen
- Tűnjek el az életéből, mert csak magányra vágyik, és nem akar bántani? Vagy maradjak, ezzel bizonyítva hogy kitartok mellette a végsőkig?
- Az erkölcsi bizonyítvány mikortól lesz tiszta, ha valaki volt börtönben?