Beszáradt zsírfolt a ruhán...van valami praktika ellene? (tudásbázis)
1.) Mosogatószer?
2.) Szárazon beszórni babahintőporral, összecsomagolni, párnapig úgy hagyni, majd utána kimosni.
Én ez utóbbit próbáltam régi zsírfolttal, és nekem bejött. Paprikás szószra nem tudom, bejön-e.
Én régi zsír/olajfoltot a következő eljárással szedtem ki pólóból:
Beszórtam hintőporral, összegyúrtam gombócba, majd pár napra félretettem. Utána kimostam mosószerrel. Nekem eltűnt belőle a régi folt.
Sima Ultra Derm kéztisztítóval jól be kell dörzsölni,pár percig állni hagyni,kiöblíteni,párszor ismételni,majd mosógépbe vele.Nekem még eddig bevált.
A nem Van.sh hanem hagyományos mosószappan is jó nagyon foltokra.
Szódabikarbónát is lehet feloldani kis vízben és a foltra önteni,ezt nem próbáltam,de barátnőm esküszik rá.
Ha színes a folt,és marad elszíneződés-mondjuk pirospaprikás a zsír-akkor félbevágott citrommal jól bedörzsölöm,állni hagyom,átmosom.
Ezek a csoda-szuper folttisztítók nálam is csődöt mondanak sokszor,a hagyományos dolgok jobban bevállnak.
Zsíros abroszra vagy ruhára vastagon szórjunk sütőport, hagyjuk állni egy éjszakán át, végül mossuk ki.
Ezt máshol találtam.
most rákerestem és azt írja, hogy a könnyebben oldódó zsírokat (sertészsír, olaj) benzinnel is el lehet távolítani, idézem:
# Zsírfoltot szőnyegből benzinnel távolíthatjuk el. A foltot itassuk át. Szórjunk rá hintőport vagy keményítőt, majd finoman dörzsöljük a foltot, hagyjuk megszáradni. Végül a szőnyeget porszívózzuk ki. (Tausz György)
# Könnyebben oldódó zsírfoltok (vaj, olaj, sertészsír stb.) esetében benzin vagy terpentin a legjobb oldószer. A tisztítandó ruha alá fehér szívópapírt teszünk, és az oldószert a foltra csepegtetjük. Még mielőtt az oldószer elpárolog, keményítőt vagy krétaport szórjunk a foltra, amivel megakadályozzuk a folt körüli keretképződést. Egy kis idő múltán az anyagot rázzuk ki vagy keféljük le.
További ajánlott fórumok:
- Anyukák! Ti hogy szoktátok kiszedni a beszáradt szumatyot(taknyot) a babátok orrából?
- Hogyan lehet életre kelteni egy beszáradt töltőtollat?
- Mit lehet tenni a beszáradt tintapatronnal?
- Mivel lehet eltűntetni a ruhából a kb. egyhetes beszáradt vérfoltot?
- Mit lehet csinálni, ha beszáradt a tintapatron a nyomtatóban?
- A nyomtatónkba beszáradt a - természetesen utántöltött - festék, mit lehet ezzel csinálni?