Ázsiai (Harlekin) katicabogár (beszélgetés)
Nem emlékszem rá, hogy tavaly egy-kettő "furcsa" katicánál többet láttam volna. :( Szóval igencsak lehengerlő ütemben szaporodnak és költöznek ezek a bogarak.
Én itt a főváros környékén sokat láttam már!
Majd írd meg, hogy mit válaszoltak! Kíváncsi vagyok. Én csak egy harlekint találtak ősszel.
Szörnyű, hogy 2008 januárja óta, mióta az első hivatalos harlekin megfigyelés történt, a nyugati megyékből hozzánk, a Jászságba is eljutottak ezek a kis károkozók. :(
Írj a Domberdő Egyesülenek. Én is írtam anno és szinte azonnal válaszolt egy ökológus!
Mi több, a honlapjukon sem találok erre vonatkozóan információt. Lehet, hogy egyelőre erre nincs is jó megoldás? :(
Igen, szerencsére a böngészéssel megtaláltam az elérhetőségüket, küldeni is fogok nekik jó pár példányt. Sajnos a fám olyan nagy, hogy egy fotóra nem fér rá úgy, hogy még látszódjanak a bogarak, de küldeni fogok pár fényképet emailben is nekik. :(
Látod, ezt nem írta a cikk, hogy hogy lehetne őket hatásosan eltüntetni. Ez azért borzasztó, szegény kis 7 pettyes katicák!
Igen, összegyűjtöttem egy csomót és "megsemmisítettem" őket, de iszonyatos, milyen mennyiségben vannak egyetlen fán is. :(
Most még van mit enniük, mert nagyon sok levéltetű van, de olyat olvastam és képet is láttam, hogy ősszel még a szőlő nedvét is megeszi. Sajnos arról eddig nem találtam semmit, miként lehet hatásosabban védekezni úgy, hogy a honos fajtákat ne károsítsuk. :(
[link]
A Domberdő Egyesület foglalkozik a témával. Le kell fényképezni és pontosan megjelölni a helyet, ahol találtad, mert térképen figyelik a rossz katicák elszaporodását.
Tényleg el kell pusztítani őket!
Szia!
Nem akarok hülyeséget mondani, de nem olyan régen volt egy cikk a neten pont ezekről a katicákról. Azt írták benne, hogy nem csak megfogni kell, ha nem el is kell pusztítani őket, mert még a mi katicáinkat is megeszik!
Pár nappal ezelőtt furcsa "képződményeket" vettem észre szilvafám és szőlőtőkéim levelein. Hamar rá kellett jönnöm, hogy ezek bizony katicabogár lárvák. De nem a hagyományos magyar fajta, pl. hétpettyes katica lárváiról van szó, hanem az annál jóval nagyobb, szaporább és agresszívabb ázsiai rokonairól. Sajnos, azóta nagyon sok kifejlett példány jelent meg a fákon, a Harlekinkaticák szinte minden változatával találkoztam már. Ugyanakkor, a mi katicáink egy példányát sem sikerült meglelnem közöttük. Arra szeretnék választ kapni, hogy van-e valamilyen mód, a bogarak összegyűjtésén túl arra, hogy visszaszorítsuk ezeket a -sajnos emberi közreműködésnek köszönhetően - túlságosan is elterjedt bogarakat, hogy ne tegyenek tönkre mindent és sikerüljön a "Mi katicánk" túlélését is elősegíteni ezzel.
További ajánlott fórumok: