A katicabogarak (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A katicabogarak
Csak ott szaporodnak, ahol van nekik kaja, nevezetesen kártékony levéltetű. A hétpettyesek csak sokszorozódjanak! Igazán nem nagy ügy élve kitenni őket. Azt tapasztalom, hogy nem telelni jönnek be, hanem csak betévednek valamiért. (Lehet, a hibiszkuszaimat gondozzák.)
Mindig megnézem, hogy harlekin-e, s ha igen, annak annyi.
eddig közömbösek voltak. De éppen l hónappal ezelőtt a virágágyásokat forditottam a kertben, gyönyörű napsütésben egy göröngyöt vághattam fel, amiből rengeteg piros 7 pettyes katica jött elő. ( fórumot is irtam ki, Katicainvázió cimen )
Hát azóta rájuk sem bírok nézni, szerencsére nem is nagyon látok katicát.
Igaza van kiki.svednek, több maréknyi már undoritó belőlük.
Nagyon jó az a videó. :)
A hétpettyes katicákat védeni, a harlekineket pusztítani kell az előbbiek védelme érdekében.
A harlekinkatica minden “rosszaságától” függetlenül kedves kis rovar, a hazai katicákhoz hasonlóan felmászik az ember ujjára, de vigyázat, haraphat! Valahogy ősszel keresi az emberi kapcsolatot (és a fűtött lakások melegét), így a házak közelében rajzik, gyakran ellepi a szobákat a nyitott ablakon keresztül. Akár milyen erélyesen terjed a hazai katicák rovására, ne felejtsük el, hogy a harlekinkatica is gyéríti a káros rovarokat, tetveket, sőt az őshonos katicáknál még sokkal több kártékony rovart fal fel. Úgyhogy legyünk ezért hálásak.
A harlekinkatica nem magától érkezett, hanem behurcolták. Arról nem tehet, hogy itt sokkal jobban érzi magát, mint az őshonos fajok. A faj a burgonyabogárhoz (Leptinotarsa decemlienata) és a kukoricabogárhoz (Diabrotica virgifera) hasonlóan pár év alatt meghódította Európa legtöbb országát.
Tanulja a fene! Mikor elém kerül, nincs arra idő, csak az eltaposásra.
A fene enné meg, aki behozatta, nagyeszűvel szedetném hetente 1-1 háznál.
Ugrás a teljes írásra: A katicabogarak