Az ultrahangos fogkőleszedés fáj? (beszélgetés)
Sziasztok!
Van akinek gyulladtabb az ínye, érzékenyebbek a fogai, van akinek meg sem kottyan, annak ellenére, hogy elég "fogköves". Én legalább is ezt így hallottam egy fogorvosi asszisztens ismerősömtől, aki ajánlott egy nagyon kedves és ügyes dentálhigiénikust, aki csodaszépen megcsinálta, áttisztította és "kipolírozta" a fogaimat. Csak ajánlani tudom a hölgyet, kedves, elmond mindent amit csinál és tanácsot ad a szájápolással kapcsolatban. Nekem ez egy kifejezetten jó élmény volt. :)
Sajnos ma még a fogkövet csak mechanikai módon,műszerekkel tudjuk leszedni.
Viszont az nagy segítség,ha ilyen gondos betegünk van, és ügyel arra, hogy megfelelően előkészüljön a fogkőlevételre.
Az íny azért vérzik, mert a fogkőben, és a lepedékben is már baktériumok vannak.Ezek fertőzik az ínyt, aminek az egyik tünete a vérzés.
Ez depurálás közben azért zavaró,mert nehezíti a tájékozódást a szájban.
De sajnos mást is okoz: A fogat tartó csontok sorvadását és közvetve a fogak elvesztését.:(
Na várj...)
Ha pacemakere van,NEM lehet ultrahanggal leszedni.
Ha szívbillentyű elégtelensége van, akkor kell az antibiotikumos profilaxis.
De senki ne magától kezdje szedni, hanem az orvossal, vagy szájhigiénikussal egyeztetve.
Valamint a vérhigító szereket szedőknél is vannak szabályok,ezt is meg kell beszélni.
Én úgy csinálom,hogy mielőtt bármi beavatkozás lenne,végigkérdezek mindent.
Gyógyszerszedések,allergiák ( fluor,menthol, pld.)
Szia!
Nem a fémről szedte le konkrétan (kb. 2 hete tették fel még akkor), hanem az alatta lévő fogakról és az alsó fogsorról is. Azt mondta, hogy visszaveri az ultrahangot... - ez igaz? Vagy hülyeség? :)
Akkor fájhat kicsit,ha már visszahúzódott az íny és fognyaki érzékenység van.
Ilyenkor a gyökéri cementet érintjük,és ott már a zománchiány miatt nincs védelem,így irritálja az idegszálat.
Ez addig tart,amíg tisztítjuk,utána elmúlik. Esetleg sensitív fogkrém használata ajánlott.
De a fogkőlevétel mindenképpen kell,mert a fogkő baktériumok telephelye, és mint ilyen góc a szervezetben.
Nem beszélve arról,hogy hosszútávon elsorvad tőle a fogattartó csont, és kimozoghatnak a fogak.
A megelőzés sokkal egyszerűbb, nem beszélve a fogmegtartásról.
Ha akartok kérdezni: klinikai fogászati higiénikus vagyok,ultrahanggal dolgozom...
A fogszabi fémről nem kell leszedni a fogkövet,általában nem ott rakódik le.Illetve helyes fogmosással le sem rakódik.
A klórhexidin nem lazítja le a fogkövet, de azt jól írtad,hogy fertőtlenít és így előkészíti a szájat a depurálásra.
Szerintem esetleg kicsit érzékeny,de nem fáj. Legalábbis nálam nem szoktak jajgatni:):)
Nem szerencse kérdése, hanem hozzáértő fogorvosé. Válts dokit, ha nem élvezed különösebben a fájdalmat :)
Egyébként egy jó fogorvos a beavatkozások igen nagy százaléktá fájdalommentesen vagy minimális kellemetlenséggel el tudja végezni. Ha pl. masszívan gyulladt az íny, pl. egy tályog vagy ilyesmi miatt, azzal sokat nem lehet tenni, az sz@r lesz így is, úgy is. De egy ultrahangos fogkőeltávolításnál a fájdalom kizárólag az orvos hozzá nem értését mutatja.
(Megjegyzem, annál a dokinál, aki nekem a fogkövezést, a családomban meg kb. minden fogászati beavatkozást végzett, a reszkető félelem első alkalommal nem a művelettől magától alakul ki, hanem a dokitól, mert úgy néz ki, mint egy brutális verőember... De a szeneslapát kezeivel valahogy mégis képes úgy bánni, hogy észre sem veszed, hogy igazából egészen rémes dolgokat művel a fogaiddal. Közben pedig a hatvanéves betegnek is úgy gügyög, mintha egy óvodás ülne a székében. Igazi kabaré :D )
Én már többször voltam ultrahangos fogkő-eltávolításon, de minden esetben nagyon fájt. Nem vagyok egy érzékeny lélek, jól bírom a fájdalmat, de ez nekem már sok volt. Komolyan, nagyon fájt, minden esetben.
Ha neked nem fájt, akkor hozzám képest nagyon szerencsés vagy és csak irigyelni tudlak. :)
Ultrahangos kezeléssel nem fájhat, ha fáj, akkor valamit nagyon nem jól csinál a doki. Kicsit fura érzés, de semmiképpen sem fájdalmas, még egészen kicsit sem.
Ha alapos a doki, akkor a végén egy kicsit meg is csiszolgatja a fogakat, ahonnan lejött a fogkő, hogy nehezebben rakódjon vissza rá. A fogkő kicsit egyenetlenné teszi a fogzománcot, és ezekben a hepe-hupákban pillanatok alatt tud újra megtapadni, így segít késlelteni a folyamatot, ha enyhén meg vannak az érintett fogak "polírozva". Ezt egy ilyen szalagszerű eszközzel csinálja, amit, mint mondjuk a fogselymet, betol a fogközökbe, és jobbra-balra húzogatja. Ez sem fáj, de egy kicsit kellemetlen, mert határozott mozdulatokkal kell csinálni, és olyan érzés, mintha ki akarná húzni a fogadat... Nyilván nem így van, valamint a fogaid jó alaposan be vannak rögzülve az ínyedbe, de az ösztöneid azt mondják mégis, hogy hagyd már abba a rángatást! :)
Én 3 havonta járok ultrahangos fogkőleszedésre, de egyébként olyankor is kell használni a kézit is, mert az ultrahang megtöri ugyan, de valamivel le kell nekik kapargatni azt is.
Az íny alatt van a legtöbb fogkő, és ez fájdalmasabb de rendszerint csak ott fáj, ahol amúgy is érzékeny az ínyed, vagy a fogad, sőt, rendszeres fogkőleszedéskor már ez sem.
Én azt javaslom, hogy ha még soha sem csináltad, akkor könnyítsd meg a dolgot azzal, hogy előtte kb. 3 hétig reggel és este 12%-os klorhexidines szájvizet használsz.
Ez egy kicsit lelazítja a fogkövet és könnyebb lesz az összeset leszedni, plusz eleve gyulladáscsökkentő, szóval az ínyed is jó állapotban kerül a kezük alá. Miután már megcsinálták, ne használd ezt a szájvizet mert sárgíthatja a fogakat de mondom, fogkőleszedés ELŐTT nagyon szuperül felkészít. Ha még egy szódabikarbónás fehérítést is kapsz a végén, akkor gyönyörűek lesznek:)