Az antioxidánsok jelentősége a táplálkozásban (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Az antioxidánsok jelentősége a táplálkozásban
Az antioxidánsok jelentősége a táplálkozásban
A francia paradoxon
Megfigyelték, hogy a Franciaországban élő emberek között sokkal ritkábban fordul elő szív- és érrendszeri megbetegedés az Egyesült Államokhoz és Angliához képest, holott a rizikófaktorok (elhízás, dohányzás, zsírfogyasztás) jelenléte mindenütt hasonló volt. A különbség magyarázata a rendszeres, de mértékletes, étkezésekhez kötött vörösbor fogyasztásában rejlik.
Vajon milyen jótékony összetevője van a vörösbornak, amitől egészségesebb a francia emberek szíve?
Szabadgyökök
Ma már a szakemberek és a laikusok is tisztában vannak azzal, hogy a civilizált világban olyan hatások érik az emberi szervezetet, amelyek gyorsítják az öregedést, és károsan befolyásolják az egészségi állapotot. Ezeknek a hatásoknak egy részét - mint a levegőszennyezés, a munkahelyi stressz - nehéz kiküszöbölni, ám a helyes táplálkozással, életmóddal mindenki tehet valamit egészségének megóvása érdekében.
Természetes élettani folyamat, hogy szabadgyökök keletkeznek a szervezetben. Fontos szerepük elsősorban abban rejlik, hogy védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. A szabadgyökök tevékenységét egy védelmi rendszer kontrollálja. Ha ez a kontrolláló rendszer zavart szenved, a szabadgyökök elszaporodva károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését, és elősegítik az öregedési folyamatokat. Károsítják a DNS-t, a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat.
A túlzott szabadgyök-képződésnek számos oka lehet:
- a szervezet immunrendszerének gyengülése
- környezeti ártalmak: sugárzás, légszennyező anyagok
- túlzott alkoholfogyasztás
- ételkészítés során a túlhevített olaj
- dohányzás
- kimerítő testedzés
- gyulladásos folyamatok
A szabadgyökök elszaporodásának hatására a szervezetben betegségek vagy zavarok alakulhatnak ki.:
- idegrendszeri zavarok
- szív- és érrendszeri betegségek
- szembetegségek
- tüdőbetegségek
- daganatos megbetegedések
- öregedés
Tápanyagok, fitonutriensek
A helyes táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van az egészség fenntartásában és számos betegség megelőzésében. A tápanyagok olyan élelmiszeralkotók, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, de szükségesek a normális növekedéshez, fejlődéshez. A táplálkozás során a szervezetbe juttatott megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag biztosítja a szervezet működését.
A tápanyagok mellett ismertek egyéb összetevők is, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Ezek a növényi hatóanyagok (fitonutriensek) tápanyagoknak ugyan nem tekinthetők, tápértékkel nem rendelkeznek (nem biztosítanak energiát a szervezet számára), de hiányukban kialakulhatnak bizonyos betegségek. Legtöbbjük színes vegyület, a növény színe utalhat a benne lévő vegyületre. Egyik legjelesebb képviselőjük a flavonoidok.
Az antioxidánsok szerepe
A szervezetben felhalmozódott felesleges szabadgyökök károsíthatják a sejteket, viszont az antioxidánsokkal ezt a negatív folyamatot megakadályozhatjuk.
A növényi táplálékokban (zöldségek, gyümölcsök) jelenlévő antioxidánsok az utóbbi évtizedekben egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek, mivel kiderült, hogy az egészség megóvásában nélkülözhetetlenek.
Az antioxidánsoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának megakadályozásában.
Az antioxidánsoknak 2 fő csoportja van:
- a szervezet maga termelheti - pl.: enzimek, kéntartalmú vegyületek
- a szervezet a táplálék révén jut hozzá – pl.: vitaminok, ásványi anyagok
Ha ezek az anyagok megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, akkor képesek kivédeni a szabadgyökök károsító tevékenységét. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem nő a kedvező hatás, ha az antioxidánsokat az étrendi dózist többszörösen meghaladó mennyiségben adják, sőt túladagolásuk számos kedvezőtlen eredménnyel járhat. Ezért is ajánlott az étrendkiegészítők szedésekor szakember tanácsát kérni.
Az antioxidáns hatással rendelkező anyagok köre széles, vannak köztük vitaminok, ásványi anyagok és egyéb anyagok.
Legjelentősebb képviselőik:
- E-vitamin
- C-vitamin
- Béta-karotin
- szelén
- mikroelemek (magnézium, cink, mangán, réz)
- Kéntartalmú vegyületek
- Élelmiszeripari adalékként felhasznált antioxidánsok
- Flavonoidok
Flavonoidok
Szent-Györgyi Albert 1936-ban mutatta ki, hogy a citrusfélékből származó flavonoidok (az antioxidánsok egy csoportja) csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét.
A legtöbb flavonoidvegyület kedvező hatását egyéb antioxidánsokkal (A-, C-, E-vitamin) együtt fejti ki, így érhető, hogy a legkedvezőbb hatás elérése érdekében fontos, hogy az antioxidánsokat természetes forrásból, változatosan összeállított étrendből kapja meg a szervezetünk.
A flavonoidok élettani szerepe szerteágazó:
- immunerősítő
- gyulladáscsökkentő
- gátolja a daganatok növekedését
- csökkenti az asztma kialakulásának esélyét
- csökkenti az allergia kialakulásának esélyét
- májvédő
- vírus- és baktériumellenes
- kedvező hatással van a szívre és az érrendszerre (vérrög kialakulásának gátlása, koleszterinszint csökkentés)
A csokoládé flavonoidjai
A kakaó, és a belőle készült csokoládé többféle flavonoidot tartalmaz, az egyik fajtájának (katechin) nagy előnye, hogy jól felszívódik. Elsősorban a daganatos betegségek és egyes szív- és érrendszeri betegségek kivédésében tulajdonítanak neki nagy szerepet. Igaz, hogy a csokoládé esetében a feldolgozás során csökken a flavonoidok tartalma, de a kíméletes technológiával előállított termékekben ezek nagy része megőrizhető.
Mivel az antioxidáns flavonoidok a kakaóban találhatók, egyértelmű, hogy a magasabb kakaótartalmú, minőségi étcsokoládéban magasabb ezen vegyületek mennyisége. A tejcsokoládé is tartalmaz ilyen anyagokat, de csak kisebb mennyiségben, s egyes vizsgálatok szerint a tej csökkenti a felszívódásukat. Ebből a szempontból tehát a magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása mindenképp előnyösebb, mintha tej- vagy fehércsokoládét eszünk.
A csoki antioxidáns vegyületeiről az is bebizonyosodott, hogy megnyújtják a véralvadás idejét, ezáltal csökkentik a vérrögök képződését, elősegítik az erek ellazulását, így fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Táplálkozás az egészség védelmében
A helyes táplálkozás amellett, hogy biztosítja a szervezet energia- és tápanyagszükségletét, szerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is. A táplálkozás megelőző (preventív) hatása köszönhető részben a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, élelmi rostoknak, valamint a növényi élelmiszerekben található hatóanyagoknak, amelyeket összefoglaló néven fitonutrienseknek nevezünk. A növényi táplálékokban lévő fitonutriensek előnyös hatásukat leginkább az elfogyasztott élelmiszerrel felvéve, és nem mesterséges formában adva tudják kifejteni. A szervezetben képződő szabad gyökök és a hatástalanításukra alkalmas antioxidánsok bevitele közötti egyensúly kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással megvalósítható.
A természetes táplálékból felvett antioxidánsok előnyei közül a legfontosabb, hogy a táplálékban lévő anyagok együttesen hatékonyabbak, valamint ily módon történő fogyasztásuk nem jár semmilyen mellékhatással. Mivel az antioxidáns vegyületek a növényi táplálékokban találhatóak, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban naponta mintegy 400-600 g zöldségnek-gyümölcsnek kell szerepelnie. Egészséges egyének esetén az ugyancsak magas flavonoidtartalmú vörösbor és csokoládé is beilleszthető az étrendbe. Fontos azonban hogy vörösborból (jó minőségű!) napi max. 1-2 dl, míg a csokoládéból heti 2-3 alkalommal 30-30 g fogyasztása javasolható.
Nagyon klassz a cikk, de mindenki arról beszél hogy naponta együnk többször zöldséget-gyümölcsöt
de arról senki sem beszél, illetve hallgat róla mindenki hogy mennyi káros anyag van bennük.
A rengeteg permetszer,stb....szerintem a sokkal több károsanyagot viszünk be a szervezetünkbe , az antioxidánsok ,vitaminok hatása ezek mellett sajnos eltörpülnek
Szia, B.!
Sajnos ez egészségesen nem lehetséges. Ráadásu la te korodban főleg nem.
Miért olyan fontos? Hány kg és milyen magas vagy? Írhatsz privit is természetesen:-)
Sziasztok!nagyon nagy segítségre lenne szükségem!2 hét alatt szeretnék megszabadulni 6 kilotól..szerintetek az lehetséges ha nincs rajtam annyi súlyfelesleg??viszont nagyon fontos lenne ha megszabadulnék tőle!tudnátok tanácsot adni??
:)
Ha valakit érdekelnek biokompatibilis táplálékkiegészitök akkor kérem, hogy vegye fel velem a kapcsolatot.
Köszönöm
Ugrás a teljes írásra: Az antioxidánsok jelentősége a táplálkozásban