El lehet adni egy lakást, ha be van más is jelentve állandó lakcímre? (tudásbázis)
Sajnos nem egységes a kormányablakokban az eljárásrend.
Pl. személyi igazolvány készítés.
14 év alatt kell egy törvényes képviselő. Már nem kell hozzá szülői hozzájárulás a másik szülőtől.
Lakcímigazolványnál ilyen hozzájárulás nem kell, sőt az elmúlt hat évben tuti nem is kellett. De! Egyes kormányablakok saját hatáskörben kérhetik az ügyintézéshez a másik szülő hozzájárulását.
Vagy pl a személyihez ha egy éven belüli lejárt okmányod van, nem kell anyakönyvi kivonat. De egyes kormányablakok saját hatáskörben kérhetik!
De ezek hivatalos oldalon nincsenek feltüntetve, tehát csak akkor derül ki, amikor odamész a hivatalba és megmondja az ügyintéző. Ha éppen nincs nálad amit kért, akkor attól függ, milyen bugyi van rajta.
Ne is mond!!!!
Nem most kezdtem intézni ügyeket elektronikusan, de a múltkor, úgy belegabalyodtam ezzel az új carral, pedig csak egy Földhivataltól lekért papír kellett volna, ami előtte 2 kattintás volt, ezzel a mostani 💩 -ral meg 1 órát vacakoltam.
Én e-papíros bejelentési lehetőséget találtam, de lehet, hogy ez csak elindítás.
Az egész elektronikus üi. egy nagy katyvasz.
Szívesen, de már nem értem, hogy egyeseknél így, másoknál meg úgy működik a dolog.
És mindenki a saját esetét írja le, bolond ez a világ akkor.
A mi kerületünk akkor elcseszett, mert nem így van.
A kérdező ismerőse, lehet így is, az általatok tapasztaltak alapján is eltudja intézni, ahogy írjátok.
A lakcím törlésére vonatkozó szabályokat a Magyarországon érvényes lakcímnyilvántartásról szóló törvény, az 1993. évi LXXXVIII. törvény a lakcímnyilvántartásról és a hozzá tartozó végrehajtási rendeletek szabályozzák.
A törvény alapján a jegyző valóban akkor törölheti egy személy lakcímét, ha annak jogszerűségét igazolni tudják. A leggyakoribb igazolási módok között szerepelhet:
Szomszédok tanúvallomása – Ha a szomszédok tudják tanúsítani, hogy a személy nem él már az adott lakásban, az indokolt lehet a lakcím törlésére.
Közüzemi számlák – Ha a közüzemi szolgáltatók igazolják, hogy a személy nem használja a szolgáltatásokat az adott lakcím alatt, az megerősítheti a lakcím törlésére vonatkozó döntést.
Új lakcím igazolása – Ha a személy másik helyen bejelentkezett, és az új lakcím érvényes, akkor az is alapot adhat a lakcím törlésére.
Az állandó lakcím nélküli személyek nyilvántartása – Ha valaki nem rendelkezik érvényes lakcímmel, az is indokolt lehet a lakcím törlésére.
A pontos jogszabályi háttér, ami az eljárást szabályozza:
1993. évi LXXXVIII. törvény a lakcímnyilvántartásról
22. § (2) bekezdés:
Tényleg úgy van, ahogy lekvárosbukta írta.
Nem kell a jegyzőhöz fordulni.
Elmész a kormányablakhoz, kitöltöd a megfelelő nyilatkozatot.
Leellenőrzik, hogy valóban te vagy a tulajdonos, nyilatkozol, hogy milyen jogcímen kéred a kijelentést.
Majd max. 60 napon belül megkapod a határozatot.
Ügyfélkapun keresztül nem lehet közvetlenül kérelmezni egy más személy állandó lakcímének törlését, de elindítható az eljárás elektronikusan.
Elektronikusan Ügyfélkapun keresztül:
A "Helyi önkormányzati ügyek" menüpontban keresd a lakcím-felülvizsgálattal kapcsolatos lehetőséget.
Szerencsés vagy.
Egyébként így hivatalos.
Tulajdonosi kérelmezés a jegyzőnél (Lakcím-felülvizsgálat)
Ha az illető nem hajlandó kijelentkezni, de nem is lakik az ingatlanban, akkor az önkormányzatnál a jegyzőtől kérhető a lakcím törlése. Ehhez:
Bizonyítani kell, hogy az illető már nem lakik ott (pl. tanúk, szomszédok nyilatkozata, közüzemi számlák).
A jegyző ellenőrzi a lakcím valóságtartalmát, és ha igazolható, hogy az illető tényleg nem lakik ott, akkor hivatalból törölheti a bejelentett lakcímet.
Nos 15 éve velem történt meg, hogy bejelentettem egy rokont a lakásomba, nem élt ott.
Amikor kértem volna, hogy szüntessék meg az állandó lakcímet, nem lehetett, mert nem volt az illetőnek bejelentett állandó lakcíme, úgy sem jelentették ki, hogy ő kérte.
Az egyetlen megoldás az volt, hogy bejelentkezett egy hajléktalanszállóra. Ott kapott hivatalos lakcímkártyát.
Tehát piszkosul nem egyszerű a dolog.
Érvényes bérleti szerződéssel csak tartózkodási helyre lehet bejelentkezni.
Állandóhoz igazolnod kell, hogy tulajdonos vagy, vagy pedig kell a tulajdonos írásbeli hozzájárulása.
Huuu mik vannak :D Nagyon bizalomgerjesztő:
"Keressen fel minket XVIII kerületi irodánkban minket a Üllői út 563 szám alatt, és kérjük Önt, hogy egyeztessen időpontot telefonon nyitvatartási időben, hogy el tudja kerülni a várakozást a szerződéskötés előtt."
További ajánlott fórumok:
- Állandó lakcím eltörlése
- Mit tudtok arról hogy aki nem rendelkezik állandó lakcimmel, az nem jogosult, az egészségügyi ellátásokra?
- Ha van egy két szobás lakásom és bérbe adnám az egyik szobát állandó lakcímmel valakinek, kell fizetnem utána?
- Baj, ha nincs állandó bejelentett lakcím?
- Nincs állandó lakcímem
- Állandó lakcím változtatásért fizetni kell az Okmányirodában?