Adnátok jól bevált vajas és krumplis pogácsa recepteket? (beszélgetés)
Fincsi sajtosat nem tudtok??
Aminek vagy a tésztájában is, vagy a tetején sajt is van?
A tökéletes vajas pogácsa!
Pogácsát készíteni egyesek szerint a legkönnyebb dolog a világon - nos, hát könnyen beszél az, akinek megvan hozzá a tökéletes repectje vagy családi hagyománya. Nekem egyik sem volt, így végig jártam az utat: kipróbáltam ezt-azt, módosítgattam, de végül megszületett :)
VAJAS POGÁCSA
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
fél dl tej
egy dl tejföl
egy tojás sárgája
3 dkg élesztő
só (nálam 2 dkg)
Az élesztőt felfuttattam cukros, langyos tejben (Aki nem érti az élesztő-futtatás lényegét, annak egy kis segítség: Képzeljük el az élesztőt kisgyerekként, mit szeret vajon, mi az amitől jól érzi magát? a meleg és az édes. Tehát a hideg tejben nem fog menni, de a forróban sem, ne is próbálkozzunk :)
A lisztet a margarinnal, a sóval, a tojássárgával és a felfuttatott élesztővel összekeverjük, belegyúrjuk a tejfölt és ha nem elég gyúrható még a tészta, akkor a tejből is adok hozzá.
2 órán át kell keleszteni, közben háromszor hajtogattam. Hajtogatáshoz téglalap alakúra nyújtom és végigkenem a tésztát olvasztott enyhén sós margarinnal, majd kettéhajtom, ezt is megkenem és megint kettéhajtom, és így amíg lehet. Majd pihentetem és újra kinyújtom, és megint kenegetem, hajtogatom. Kicsit időigényesnek tűnik, de gyorsan megvan és ettől lesz fini leveles szerkezetű.
Végül kinyújtottam, pogácsákat szaggattam belőle, tetejüket megkentem a maradék tojásfehérjével, és előmelegített sütőben 180 fokon sütőpapírral bélelt tepsin kisütöttem őket. Ha nagyobbak a pogik, akkor az első 10 perc után érdemes mérsékelni a lángot, hogy belül is átsüljenek.
EZT SÜTÖM MA HA JÓ LESZ AKKOR BE TESZEM A NAPLOMBA :D KÉPET IS CSINÁLOK :DD
Parancsoljatok :))))
Fiti féle krumplis pogácsa
Kategória: Levesek, levesbetétek
Hozzávalók: 60 dkg. Főtt burgonya (tisztán mérve)
60 dkg. Liszt
10 dkg. Zsír
1,5 dl. Tej
2 dkg. Élesztő
2 db. Tojás
3 csapott teáskanál só
+ zsír a kenéshez
+ tojás a tetejére
Elkészítés: A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, és
ha az áttört burgonya meghűlt, a
-kenéshez való zsír kivételével-
fenti anyagokat összegyúrjuk, majd
zsírral kenve a szokásos módon,
20 percenként hajtogatjuk 3 alkalommal.
Kisodorjuk, tetejét felvert tojással lekenjük,
utána kés hegyével berácsozzuk, kiszaggatjuk, oldalát kicsit megsodorjuk, hogy ne dőljön el!
Tanácsok: Gázon:5-6 fokozaton, vagy
Villanyon:200-220 C°-on sütjük.
Ha valamit esetleg elírtam, kérem jelezzétek! Köszönöm!
Felvitte: fiti48, 2011-04-17, 20:47
Sok sikert kívánok ♥
a nosalty.hu és a mindmegette.hu oldalon meglehet találni :)
én általában onnan szoktam mindenféle fincsi recepteket puskázni ;) és még nem volt olyan ami ne sikerült volna.
Pedig engem is érdekelt volna. :)
Krumplis pogácsát már többször sütöttem, de valahogy sohasem lett az igazi, így csak próbálkozom újabbnál újabb receptekkel. :)
Holnap megint kipróbálok egyet, ha jobb mint az eddigiek leírom a receptet.
Sajnos innen is látszik hogy a mostani nők nem nagyon sütnek!!
mert könnyebb megvenni!!:((
Én holnap csinálok a három lányommal :DD
További ajánlott fórumok:
- Milyen finomságot szoktatok készíteni ha vendéget vártok? Igazán finom receptek ide jöjjetek! Gyors, praktikus, és igazán finom recepteket..
- Segítsetek! Vasárnapi vendégeim részére egyszerű recepteket keresek!
- Szétmállik a krumplispogácsa az olajban - mit tegyek hozzá?
- Tudtok-e igazán finom krumplis pogácsa receptet?
- Bevált, tepertőspogácsa recepteket szeretnék kérni!
- Ma süthetnékem volt! Lett vajas-krumplis pogácsa, és...