A sonkafőzés fortélyai (beszélgetés)
Szuper! Egészségetekre!
Kellemes húsvéti ünnepeket! 🐰 🌸
Megfőztem, finom lett, tettem bele fokhagymát, és egész borsot. Kíváncsiságból lemértem, 68 dkg. :) Köszönöm tanácsokat mindenkinek! :)
Most én is beáztattam. Kuktába tettem. A változás csak annyi az eddigi lassú főzéstő.hogy gyorsabban kész lett
. Finom. Fokhagymát tettem melé.
Biztos, hogy a fokhagyma nem árt neki.
Látod, ahány ház, annyi szokás. Van aki áztatja a sonkát, van aki nem. Van aki magában főzi, van aki fűszerezi is a sonkalét. Ki hogyan tanulta, kinek mi vált be.
Majd írd meg, hogy sikerült a sonkád! 🙂
Házi sonkát sosem áztatom.
Fél kilós darabnak elég fél óra. Aztán hagyd a levében kihűlni.
Én nem szoktam áztatni. Felteszem hideg vízben, teszek bele egész hagymát, fokhagymát, borsot, babérlevelet, és fedő alatt takarékon főzöm. Általában ahány kg a sonka, annyi óra a főzési ideje.
Tudom.
Megfőzhető,ehető,de darabolni(szeletelni)....mindegy,kapták,ajándék lónak ne nézd a fogát.
Most olyan illat van a lakásban, mintha egy hentesboltban lennék. Alig várom, hogy lekapcsoljam. 😀
En is így, egész hagyma is ment a vízbe.
Még nem próbáltam ki milyen lett de puhának tűnik. Egyelőre hűl.
Nem teszek semmit a sonkához. Nekünk mindig igazi házi sonkánk van, apósom füstöli ráadásul. Ehhez semmi nem kell.
Én soha nem áztatom be a sonkát, és mindig puha...
szerintem nem kötözött sonkáról beszél, az igazi sonka nem eszik szét, akármekkora is...
Azért mert fél kilós sonka nincsen, te kaptál sonkából egy fél kilós darabot, ami nem ugyanaz? Főzéskor várhatóan szétesik.
Jobban jártál volna ha meg főtt sonkából kaptsz egy fél kilónyi darabot, különösen hogy még nem főztél sonkát.
Én még szoktam vöröshagymát is beletenni.
Nem áztatom be, ha megfőtt abban hűl ki, és a levéből bab, lencse, sárgaborsó levest vagy főzeléket csinálok.
Most tettem fel, igaz csülköt, de én a sonkát is így főzöm: babérlevél, pár gerezd fokhagyma, egészbors.
Bors, babérlevél, fokhagyma. Ettől csak finomabb lesz. 🍖
Köszönöm szépen, esetleg teszek bele pár gerezd fokhagymát.:)
Elsősorban: igen, főzés előtt be kell áztatni a sonkát.
Nem árt, ha jó sokáig áztatod, és esetleg többször is lecseréled a vizet. Így a felesleges só kiázik, és puhább is lesz a sonka. Ilyen kisebb darab sonkánál szerintem elég olyan fél óra, 45 perc.
Jó házi sonkához szerintem semmilyen fűszer nem kell a főzőlébe.
Miért? Kaptunk egy ekkora darabot, lehet, hogy nem írtam egyértelműen, bocs! :)
Szeretném én azt a félkilós házi sonkát látni....
Egy kb.fél kilós, házi sonkát fogok főzni húsvétra, ketten vagyunk, elég lesz. Ilyet még nem főztem, csak csülköt. Be kell áztatni? Milyen fűszerek kellenek a főzővízbe? Mennyi a főzési idő? Köszönöm előre is a segítségeteket!