A gyakori ultrahangozás árt a babának? Vannak esetek, amikor igen? (tudásbázis)
Ancsika! Látom készültél audiológiából. :-))
Onnan tudjuk, hogy nem hallja, hogy a kisbaba méhen belül is már ember-baba, és nem pici denevérke :-)
Az emberek fülecskéje 20-18.000 Hz frekvenciájú hangot képes észlelni (ezt nevezik az ember számára hallható tartománynak), de korral ez a sáv szűmül, de semmi esetre se tágul! (az infra-, és ultra-, pedig pont azt jelöli, hogy ezen kívül van.
A hang erejét decibel-ben mérik (általános iskolai anyag.
Ultrahanggal akár vizet tudsz bontani: pl.: párásító készülékek. Az ultrahang, mint feltérképező eszköz, segítség a víz alatti tájékozódásban, de ez is teljesen más frekvencia. Ha azt feltételezed, hogy a víz, a folyadék információhordozásra képes anyag -márpedig nem egy ilyen irányú kísérlet folyik-, akkor az ilyen típusú diagnosztizálási eljárások felvetnek bizonyos kérdéseket, főleg egy fejlődésben lévő magzatnál.... Más frekvencián működnek a vizsgálati eszközök, a kezelésre szolgáló eszközök, na de akkor is...A másik "hangtípus" az infrahangok...: tartós "hallgatásával" különböző panaszok lépnek fel embereknél, pl. magas vérnyomást is okozhat, fejfájást, rossz közérzetet...stb.
Mint írtam már ide egyszer, a gyermekem a pociban menekült az UHhullámok elől, a kötelezőnél többet nem is jártam vele...kaptam is érte rúgdosást rendesen bentről...
Ancsika, kérdezd meg a szakoktatót, hogy mutasson olyan irodalmi hivatkozás, amely szerint a diagnosztikus intrauterin ultrahang signifikáns befolyást gyakorolna a magzatra. Ha sikerül találni esetleg pozív korrelációt az UH behatás idejének és az esetleges malformációk között, akkor én is meg volnék lepve. (Gondolom a "nem túl jó" valamilyen intaruterin malformációra, van postnatalisan manifesztálódó malfunctióra utal nálad).
:-*
Én meg azt olvastam, hogy a babák nem is szeretik az uh-ot, az enyémek kifejezetten menekültek sokszor, még a szívhanvizsgálat elől is.
Az meg, hogy balkezességet idézhet elő, legyen a legeslegnagyobb baj - szerintem.
Ha jól emlékszem, a Természetgyógyász magazinban olvastam arról egy rövid cikket, hogy a gyakori UH a babánál megbonthatja a két agyfél közötti kommunikáció teljes kialakulását, és valami utalást arra, hogy ezzel előidézheti a balkezességet -statisztikáztak is valamennyit. De azóta nem találtam semmi ilyen cikket.
Amúgy gyerekkoromben "kétkezesnek" indultam, anyukám nem járt a kötelezőnél gyakrabban UH-ra, de az oviban rászoktattak a jobb kézre, aminek az a mai napig fentálló következménye, hogy ha felém dobnak valamit hirtelen, néha nem tudom melyik kezemmel kapjam el... :P Az ebből fakadó késlekedés pedig a tárgy lezuhanását eredményezi általában (gyererkkoromban kifejezetten "bénának" tartottak e miatt). Tavaly meg az eladó röhögött ki amikor snowboardot akartam vásárolni, és nem tudtam megmondani melyik az "erősebb" lában. Megkért, hogy álljak egyenesen, majd kezdjek dőlni, megnézzük melyik lábam lép ki előbb. Majdnem hasra estem... A neurológus szerint ez így van, még mindig nem egyezett meg az agyam két fele, hogy akkor most "ki" is legyen a dominánsabb, bár a külső jobb oldal a társadalmi elvárásoknak megfelelően fel lett erősítve. Az UHra azt mondta, nem ismer ilyen idegkapcsolat bontó-hatást, de mint sok minden más ez is egyéni lehet...
Mindenesetre ellenzem a túl gyakori és túl hosszú UH-t is. Az én babóm a kötelező vizsgálatokat is heves ellenállással fogadja -rúg, hadonászik, befordul, elmozog.
További ajánlott fórumok:
- Álnegatív kombinált teszt eredmény mennyire gyakori, tehát hogy negatív kockázat mellett mégis genetikai rendellenessége van a babának?
- 16 hetes 4D ultrahangon 100% fiú...azért reménykedhetek, hogy tévedtek?
- 4D ultrahang Szegeden
- Lány vagy fiú? - ultrahang nélkül?!
- Mit jelent az ultrahangnál, hogy a fekvése a babának II.kt.
- A veszprémi kórházban a 18. hetes ultrahangot az esetek többségében melyik doki csinálja?