A fönököd a szabadságod hanyad részével rendelkezhet? (tudásbázis kérdés)
Az alapszabadság 20 nap. Utána jár az évek után
megkapott pótszabadság. Igy nekem a gyerekután járó szabival van összesen 30 napon. Azt szeretném kérdezni hogy a munkáltató csak az alapszabadság 75%-val rendelkezik, a többivel pedig én?
ha jól tudom a 80%-val.
Azaz te mindössze a szabadságod 20%-át mondhatod meg, hogy mikor akarok kivenni.
Szabadság alatt akkor kell elérhető légy ha a szerződésben benne van.
Súlyos vészhelyzetben a főnök visszahivhat melozni.
Ha a szerződésben vállaltad, hogy mindig elérhető leszel, akkor szabadság idején a mobilodat is fel kell venned.
Főnököd csak az időpontokkal variálhat, de a szabadságot ki kell adja mindenképp.
Súlyos vészhelyzet: vészhelyzet egy erőműnél,gazdasági érdek. A károkat mindenképp a cég köteles megfizetni, vagyis ha emiatt később, nem előszezonban drágábban tudsz elmenni nyaralni akkor azt a cég kell állja. :)
Maximábol értesültem.
A magyarorszag.hu-n ezt írják: Az alapszabadság egynegyedét ugyanis - a munkaviszony első három hónapját kivéve - a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Erre vonatkozó igényét a munkavállalónak a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentenie. A 2007. évi rendes szabadság kiadásakor alkalmazandó először az a szabály, hogy ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, a munkavállaló erről haladéktalanul értesíti a munkáltatót. Ebben az esetben a munkáltató az alapszabadság egynegyedéből összesen három munkanapot - legfeljebb három alkalommal - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a tizenöt napos bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével köteles kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul igazolni köteles.
Vagyis a szabadság háromnegyedével rendelkezik a munkáltató.
További ajánlott fórumok:
- Van aki gyerekvállalás helyett a szabadságot választja?
- Menhelyről hoznék kutyát, tanácsot kérek tapasztalattal rendelkezőktől
- Jár-e szabadság gyes, gyed után?
- Miért nem akar egy jó egzisztenciával rendelkező férfi párkapcsolatot?
- A GYED alatt összegyűlt szabadságok hány százalékával rendelkezik a munkáltató?
- Ki rendelkezhet a szabadságommal?