6 hós fiam nem hajlandó kanállal enni. csak kiszopja bebőle a kaját, a száját nem nyitja ki. mit csináljak? teljesen kétségbe vagyok esve.. (tudásbázis)
Szia Réka!
Mi is december elején voltunk fél évesek, hasonló problémával küzdünk. Ha benézel még ide a fórumra érdekelne, hogy hogy haladtok? Nekem sokan azt mondták, hogy erre is meg kell érnie a gyerkőcnek, mint a kúszásra, mászásra, nem lehet siettetni. Mindenesetre volt itt a fórumon néhány érdekes ötlet, holnaptól kipróbálom!
(Bocs mindenkitől, de szerintem is elég lekezelő volt néhány megszólalás, még ha nem is szánták sértőnek...)
Szerintem egy 6 hónapos babánál még annyira erősek a szopóreflexek, h jó ideig csak úgy fog enni a te babád is. Ne ess kétségbe, ez teljesen természetes! Kell neki idő mire megszokja, de szerintem nem gond, ha csak így eszik a kanálról.
Am nekem 7 gyermekem van, 19 és 3 év között, van egy "kis" tapasztalatom. :)
De mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja, nem akarok bele okoskodni. :)
Én, ha bármilyen okból kifolyólag siettetni akartam, de a gyerek okosan nem engedte, akkor mindig arra gondoltam, hogy 18 éves egészséges lányt/fiút nem láttam pl. cumisüvegből enni, pelenkába végezni a dolgát...
A fiam pl. négy hósan lazán evett kanálból, de kb. egy éves koráig még MINDENT turmixolni kellett, mert ha egy ici-pici darabka is volt a kajában, attól öklendezett. Cumisüvegről 2,5 évesen szokott le, egyik napról a másikra, a pelust meg három hete vette MAGÁTÓL, úgy hogy egyből éjszaka se kellett neki (előző nap vettem meg egy 60db-os csomagot, annyira nem volt előjele!). Egyből kaka-pisi wc-be megy azóta is!
Lazábban...
Szia Réka!
nekem eszembe jutott mégvalami. A sütőtököt nem említetted, hogy eheti. Pedig azt eheti. Az én kisfiam imádta, és csak úgy volt hajlandó az elején más dolgokat megenni, még a krumplit is, hogy a kanál végére sütőtököt tettem. Mert ha összekevertem, az sem volt jó. Látnia kellett a színét, és az ízét megérezni elsőre, utána már mindegy hogy mi ment a szájába.
Tudom, most még csak a szájnyitogatás a téma, de ha esetleg probléma lesz az étel elfogadásával, ezt is kipróbálhatod. Amúgy a sütőtök nagyon finom, édes, és rengeteg vitamin, és szükséges tápanyag van benne. Főleg most van az igazinak a szezonja is, úgyhogy még bébiétel sem kell!
Kedves Réka!
Én sem akartalak bántani, megbántani, hülyének nézni meg aztán végképp nem!!!
Pusztán segíteni akartam, néhány ötlettel, tapasztalattal, megnyugtató szóval.
A pszichológiatanárom mondta mindig: az átlag egy zsákruha: mindenkire rá lehet húzni, de senkinek nem áll jól.
Ez teljesen igaz a piciknél is.
Utólag jutott eszembe, hogy az én lánykám csakis a piros és narancssárga ételeket ette meg!!! A doki azt mondta, ha adok húsosat is (akkor már nagyobb volt, olyan 9 hónapos körül), akkor nem gáz, hogy nincs semmi zöld, ne erőltessem.
Elnézésedet kérem a fiatal megszólításért, de fele annyi korú, vagy mint én. A fiatal és a hülye közé Te tettél egyenlőség jelet, nem én - mert ha jól értem a célzásodat nekem írtad.
Akkor sem tartalak hülyének, ha hiszel másnak és a más akarata szerint akarsz cselekedni, - de mivel én már túl vagyok azon a szülés utáni depressziós fázison, amiben Te valószínűleg vagy - tisztán látom, hogy valóban hülyeség a nagykönyv szerinti dolgoknak mindenben és kizárólagosan hinni.
Kanal helyett a tiszta ujjadat is hasznalhatod egy darabig, nalam az mukodott. 6 honaposan kkezdtuk a kostolast, kabe 3 honap mulva ment valahogy a kanalazas.
Tanacsot mindenki fog adni, akar kered akar nem, ez nemzedekek ota igy van.
Édes vagy, de iszonyatosan ráparáztál erre a témára!!!
Neked is csak azt tudom mondani, hogy Te vagy az anyja, nem a védőnő, meg a doki!!! Te tudod, mi a legjobb neki!!!
És tutira nem az a legjobb, hogy azon görcsölj, hogy mindenkinek megfelelj! Tegyél rá, ki mit mond, és a picit figyeld!
Amúgy nekem is el kellett kezdenem a hozzátáplálást 4 hónaposan, mert bár anyatejes, itt nincs Konakion, csak az első hónapban. 17én megyünk dokihoz, és tudod, hol tartunk? 60 ml répa, amiből 40 pép, 20 lé. Az almától fájt a hasa. előre hallom, hogy mi lesz a véleménye, de leszarom. Eszik valamennyit, abban van Kvitamin, aztán csók. Én nem fogok beletömni 150et, hogy utána órákat ordítson hasgörccsel.
De visszatérve rátok:
Mikor a nagyobbikomnak elkezdtem 6 hónaposan a hozzátáplálást, elvárták volna, hogy az amúgy Sab Simplexszel élő gyereknek 2 hónap alatt bevezessem a húst is. Mikor megkérdeztem, hogy akkor mi is a helyzet a fokozatossággal, meg az allergiás reakció figyelésével, akkor már mindkettő csöndben maradt!!!
Szerintem ne erőltesd. Ha szopizni akarja, hát tegye. Azért írtam a Nubys kanalat jóval lejjebb, mert az elég keskeny, be tudod rakni a szájába szemből anélkül, hogy nagyra nyitná. Ha a 4hónaposom szájába bele tudom tenni (pedig ő csak akkorára nyitja, hogy a kicsi Aventes mellbimbóvédő beférjen rajta), akkor szerintem nektek is jó lesz méretre. :)
Mellesleg akkor is te öntöd majd a szájába, mert a pici szopómozdulattal fogja lenyelni. Neki még az az evés. :)
NE GÖRCSÖLJ!!! :)
akkor leírom hogy elvileg miket kellene már ennie, és ezt fokozatosan 3-4hó kora óta bevezetve: alma, őszibarack, paradicsom, banán, meggy, sütőtök, burgonya, sárgarépa, borsó, zöldbab, sóska, tök. és ha lehet naponta kétszer. tápszeres baba, és azt mondták már nem elég neki a tápszer. nem fogok senkivel vitatkozni ezen, nem állandó jelleggel, csak és kizárólag ilyen kajával akarom etetni, csak napi egyszer, max. 2-szer, és ezekből még nem is adok neki mindent. Örülök hogy mindenki hülyének néz és kioktat.
SEGÍTSÉGET KÉRTEM, NEM KIOKTATÁST!!!
"az orvos és a védőnő szerint már régen ennie kellene egy csomó mindent."
Régóta csomó mindent? Tán mióta kibújt, vagy mi a fene?
Anyatejes babáknál 6 hós korig simán lehet csak szopizni, tápszeres babáknál meg 4 hónapos kor után kezdik fokozatosan bevezetni a szilárd táplálkozást. Először pl adják egy két napig, aztnán meg is kell figyelni, hogy nem e vált ki allergiás reakciót a kicsinél. Ez mind idő.
Egy 3-4 hónaposnál meg szerintem egyértelmű hogy a szopóreflex működik még
2-3 hónapja meg végképp nem volt érett még arra hogy kanállal egyen.
Mi is a legkisebb kávéskanállal kezdtük, és épphogy csak a végén volt annak is kaja. De hogy ez mennyi ideig tartott míg megszokta, ezt nemtudom már. Mondjuk nem 3-4 hónaposan kezdtük, az biztos:)
Meg fogja szokni,csak még nem elég érett rá ezek szerint.Ugyanúgy kezeli a kanalat,mint az üveget,szopómozdulatokkal próbálja leszippantani.
Ne add fel,egyszercsak sikerül majd neki a helyes technikára rájönnie,onnantól csak azt fogja használni.
Nálunk 1-2 napig tartott ez a szürcsölős dolog,de mi később kezdtük a hozzátáplálást,már annyival "okosabb" volt.
Igazuk van a többieknek. :)
Annyi még, hogy elég kicsi a kanál? Ez tudom, h hülyén hangzik. :) Próbáld minél kisebb kanállal. A Nuby-nak van olyan, ami elszíneződik, ha túl mrleg az étel, meg a dm-ben olyan babylove, aminek hosszú, hengeres nyele van - ezekknek kisebb a kanálrésze, meg keskenyebb, így könnyebb a szájába dugni. A Nuby ráadásul nagyon jó puha szélű, ha hozzá is ér a növésben lévő fogához, nem fáj annyira. :)
További ajánlott fórumok:
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?
- Mit csináljak, ha a párom szülei bejárkálnak a házba, amikor senki nincs otthon?
- Mit csináljak a kolléganőmmel, ha szórakozik velem?
- Mit csináljak, ha nincs elég tejem, de a babám csak szopzni hajlandó?
- 2.5 éves kisfiam csőrös üvegén lecseréltem a csőrt mert már szakadásig nyuzta de most nem hajlandó semmiből inni csak kanállal, mit tegyek?