2016/17 tanév: őszi szünet, téli szünet, tavaszi szünet, stb. (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: 2016/17 tanév: őszi szünet, téli szünet, tavaszi szünet, stb.
Valószínűleg félreértés lehet. Az első néhány hozzászólásodból nekem úgy tűnt, hogy azt gondolod, a szüneteket bármikorra kijelölheti a tanári kar.
És abban teljesen egyetértek Veled és többekkel, hogy rossz a szünetek elosztása.
No... te jottel egybol jogszabalyokkal.... en csak voltam bator arnyalni a kepet. Ennyi. Ha neked ez pikirt am legyen.
Ettol meg ha nem tesznek valamit senkinek se jo a masodik felev igy szerintem.
Igazán felesleges volt ez a pikírt hangnem...
Én ugyanis a téli-tavaszi-nyári szünet ill. a tanév rendjének jogszabályban megszabottságáról írtam, hogy rendeletben szabályozott.
AZ, hogy az iskolák különböző formákban és ennélfogva elég egyéni "könyvelésben" kijelölnek extra szünetet , meghosszabbítanak egy-egy szünetet, ill. szombati ledolgozós napot egyéb módon szeveznek meg - ez is nyilvánvaló. Vannak lehetőségek, vannak kiskapuk és vannak kockázatos módosítások... de az igazgatók törekszenek arra, hogy egy esetleges hivatalos ellenőrzésen átmenjenek.
Az 5 szabadon felhasználható tanítás nélküli munkanapot a tntestület szokta eldönteni, mikor legyen, legalábbis nálunk és az általam ismert intézményeknél szintén. Mindenki hozza az ötleteit, aztán szakmai szempitok alapján kiválogatják, melyek legyenek az erre az 5 napra szóló programok. Pl. szakmai konferencián részvétel, belső továbbképzés, egyebek.
Abban is biztos vagyk, hogy vannak olyan iskolák, ahol mismásolás van és vannak, ahol mereven ragaszkodnak a kijelölt úthoz. Sőt, biztos olyan is van, ahol majd' mindenkinek kuss a neveés a nagyhatalmú igazgató jelöli ki az 5 nap tartalmát.
Béke.
Nezd a rendeletek egy dolog... az, hogy valahol megis van siszunet vagy ugyan bejaros het de ilyen olyan sulinapok cimen pihenes az teny. Es hogy a legtobb helyen az 5 napot se csak ugy egy ember donti hanem a tantestulet "kremje" mire hogy osztjak az is teny... persze magyarazhatjuk megint a magyarazhatatlant. Szegeny szegeny tanarok mindennek az aldozatai. A tankonyveket is muszaj szo szerint lenyeletni erkolcstanostul minden diakkal nekik.. jajj szegenyek, semmiben semmit se donthetnek sose...
Csak amit itt irsz abban mondom az a vicc, hogy a jo sulikban ahol tanitani is akarnak megis megoldjak. Pl a tavaszi szunethez csapnak automatikusan 3 napot... vagy tudtad hogy sok helyen csak papiron letezik a szombati potlo nap? Es bizony akkor nincs igazabol tanitas?? De tudom a rendelet... hagyjuk.... nem a rendelet osztja szet az 5 napot. Nem a rendelet tart rovoditett szombatot... nem a rendelet csinal ilyen olyan plusz napokat farsang tajekan.... mert vakahogy ahol ilyenek vannak erdekes mod megiscsak dontenek a tanarok es nem nadra mutogatnak munka helyett
Ennyire nem a tanárok döntik el:
a Magyar Közlönyben jelenik meg a rendelet minden évben
12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelet
a 2016/2017. tanév rendjéről
Tényleg nem a tanárokon múlik.
A Tanév rendje központilag megállapított felosztása az aktuális tanévnek.
Ettől nem térhet el semmilyen okt. intézény.
5 tanítás nélküli munkanappal rendelkeznek az iskolaigazgatók, ezeket tologatják ide-oda.
Hatalmas tévhit!
A pedagógusnak nincs ebbe(se) beleszólása.... max a vezetésnek.
Amúgy átlagba véve nincs bajom az év közbeni szünetekkel.
Annyi, hogy a tavaszi lehetne mindig 1-2 nappal hosszabb.
Idén viszont rövid a téli. A 2 két ideális akkor, és az kb meg is szokott lenni.
Ne engem kérdezz, én nem háborgok :)
Van bajom a rendszerrel, enm is kevés, és ahogy nézem egyre több lesz.
Nekem Summerhill lenne ideális iskola. Ha megtehettem volna, oda járatom a gyerekeimet.
Pontosan :)
A nyári szünet is legyen hosszú, meg év közbeni is több, meg az óraszám is kevesebb.
Pl azt a heti 5 tesit szüntessék meg a pcsába, mert nem adottak hozzá a körülmények. A 3 pont elég volt.
Magyarországon 182 tanítási nap lesz idén, ami Európában egész kevésnek számít. Itt nálunk pl 190-192 van minden évben. Nem az összes szünet kevés hanem az elosztás roszz, de pl. a rövidebb nyári szünet ellen mindenki tiltakozik. Itt 8 hét, bőven elég is volt, holnap kezdődik a suli,a gyerek már alig várja.
A legnagyobb gond emellett nem a napok száma hanem ahogyan és amivel telnek a magyar iskolákban...
Ez nem a tanárokon múlik!
Az Oktatási Hivatal dönt központilag, nem a pedagógusok. De a logikájukat én sem értem.
Az iskolaigazgató 5 tanítás nélküli munkanappal rendelkezik.