100 évvel ezelőtti diéta
Mi a diéta titka?
Ezt a diétát, amely nemcsak segíti a fogyást, de kellemes szellemi-fizikai közérzetről is gondoskodik, 100 évvel ezelőtt egy amerikai orvos Dr. Howard Hay vezette be. A lényege: hogy a fehérjetartalmú ételeket (hús, tojás stb.) és a szénhidráttartalmú ételeket (burgonya, kenyérfélék, tészták stb.) külön - külön kell elfogyasztani, s ez a gyomor- és bélműködésre kedvezően hat. Nemcsak hogy szabályozni lehet általa a testsúlygyarapodást vagy fogyást, de a testi-szellemi közérzetet is.
A modern szaktudomány szerint efféle szétválasztásra nincsen szükség, mert a szervezet az emésztés során ezt a feladatot magától is elvégzi. De a tesztelés során olyan ismert személyiségek is, mint Fergie, a yorki hercegnő igazolták, hogy az amerikai orvos „találmányában” lehet valami. S ha ráadásul a különböző ételek különválasztásán túl az ételek összetételére is ügyelünk – például az étrendbe sok gyümölcsöt, zöldséget, korpás terméket veszünk fel, ugyanakkor kevés húst eszünk, akkor a diéta igenis hatásos, egészséges.
Németországban napjainkban a fehérjéket és a szénhidrátokat különválasztó étkezésnek most valóságos kultusza alakult ki. Számos könyv ad tanácsokat a 100 éve előtti módszerrel és diétával kapcsolatban. Ha kíváncsi vagy a hatására, Te is kipróbálhatod. Egy kis önfegyelemmel biztos, hogy hatásos diéta lesz!
EZT KELL TUDNOTOK:
• evés közben nem szabad inni. Helyette jól meg kell rágni az ételt, mert a nyállal átitatódott ételt könnyebb megemészteni
• hetenként 4-nél több tojás nem ajánlatos
• 15 óra után nem szabad tejet inni, mert a tej délután és este már nehezen emészthető. De savanyú tejterméket, mint joghurt, kefir, aludttej tanácsos fogyasztani
• disznóhúst és disznóhúsból készült termékeket abszolút kerülni kell
• a sószegény ételhez könnyen hozzá lehet szokni. Fűszerezéshez vegetáriánus készítményeket kell használni. Egy kicsi sót vagy tengeri sót használhatsz, esetleg jódozott étkezési sót. Friss gyógynövényt pedig minden mennyiségben.
• bár a hús sok fehérjét tartalmaz, mégsem szerepelhet a napi étlapon. Hetenként legfeljebb kétszer egyél, mert nagyon megnehezíti az emésztést.
• a nyers vagy rövid ideig párolt zöldség-féle minden variációban és minden mennyiségben megengedett
• az évszaknak megfelelő friss gyümölcs minden mennyiségben szerepeljen az étrendedben. Ennél a táplálkozásnál ügyelni kell arra, hogy a banán a szénhidrátok csoportjához tartozik, és csak azokkal együtt fogyasztható. A többi gyümölcsöt lehet magában is enni, köztes étkezésnél, vagy reggelire.
• salátaönteteket a fehérjedús táplálkozáshoz olajból, édes tejszínből, gyógyfüvekből és citromból (nem ecetből) készíthetsz
• a szénhidrátdús étkezéshez való salátaöntetet savanyú tejtermékekkel és olajjal kell készíteni
• a főtt paradicsom a fehérjék csoportjába tartozik. A nyers paradicsom a szénhidrátokhoz. (ez új meglátás… Li)
• a frikadelláról nem kell lemondanod, ha marhahúsból készült. A vízbe áztatott zsömle helyett használj egy kis sajtot, a panírozáshoz szezámmagot, mandulát vagy diót zsemlemorzsa helyett. (lehet ez a fasírt?! Li)
• 15 óra után ne fogyassz fehérjében gazdag ételeket. A szénhidrátok délután és este sokkal könnyebben emészthetőek, és nem lesz éhségérzeted, sem nassolni nem kívánsz.
SEMLEGES TERMÉKEK: Keverheted fehérjével vagy szénhidráttal:
• valamennyi zöldségféle, a padlizsántól a hagymáig (vigyázat, a paradicsom nem!) (de tudjuk ugye, hogy a zöldség is szénhidrát. Li)
• valamennyi keményítetlen és finomítatlan zsírféle (a margarinnál és az olajnál a csomagoláson a kezelés módja fel van tűntetve)
• vaj, margarin, olaj, tejszín, tejföl, sajt, savanyított tejtermékek, valamennyi fehér sajtfajta, 60%-os zsírtartalom feletti sajtok (a tejtermékek is fehérjék ugye. De lehet a diétánál ez így jó. Li )
SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ TERMÉKEK
Valamennyi gabonaféle, mint búza rozs gersli, zab, tönköly, árpa, kukorica, hajdina, hántolatlan rizs, korpás kenyér, korpás zsömle,korpás lisztből készült, tészta, krumpli, fekete kenyér, fekete tészta, banán, szárított gyümölcs, datolya, füge, méz, juharszirup, körte- és alma, rostos lé, sör.
KERÜLNÖD KELL:
A fehér lisztből készült termékeket, tésztákat, a fényezett rizst, a szárított hüvelyeseket, a készételeket, konzerveket, a cukrot, a disznóhúst, a disznóhúsból készült kolbászt és sonkát, a tatár/Garpacciót (nyers húst), a nyers tojásfehérjét, mogyorót, gesztenyét, borsot, fekete teát, kávét, kakót, lekvárt, vörös áfonyát, a füstölt és lángolt húskészítményeket.
Étrend egy ilyen diétás napra:
8 órakor: 1 pohár ásványvíz, vagy 1 pohár gyógytea (csipkebogyó, rooibos - infót találhasz a "Minden tea tartalmaz koffeint?" című tudásbázisban - vagy ezekhez hasonló gyógytea)
8:05 órakor: reggeli választhatsz a fehérjedús vagy szénhidrátokban gazdag ételek közül. Gyümölcsöt ehetsz minden mennyiségben.
Szénhidrát: korpás kenyér vajjal vagy margarinnal, paradicsom, retek
Fehérje: rántotta snidlinggel és uborkával.
9 órakor: 1 pohár ásványvíz vagy 1 pohár gyógytea
10 órakor: 1 pohár ásványvíz vagy 1 pohár gyógytea
10:30 órakor: tízórai az évszaknak megfelelő gyümölcs, tejjel, aludtejjel vagy kefirrel
12 órakor: 1 pohár ásványvíz vagy 1 pohár gyógytea
12:30 órakor: ebéd választhatsz a fehérjedús vagy szénhidrátokban gazdag ételek közül.
Szénhidrátban gazdag: krumplipüré tej nélkül (a főzőlevében kell szétnyomkodni), szezámmaggal beszórni. Hozzá párolt brokkoli, egy csipet szerecsendióval fűszerezve, vagy egy kis vajjal / margarinnal leöntve.
Fehérjedús: 2 kis szelet bárányborda olajban sütve, hozzá friss, főtt zöldbab.
14 órakor: 1 pohár ásványvíz vagy 1 pohár gyógytea
15 órakor: 1 pohár ásványvíz vagy 1 pohár gyógytea
16 órakor: 1 pohár ásványvíz vagy 1 pohár gyógytea
18 órakor: 1 pohár ásványvíz vagy 1 pohár gyógytea
18:30 órakor: vacsora
Szénhidrátban gazdag étel: nyers zöldségtál korpás kenyérrel vagy főtt krumplival, hántolatlan rizs vagy tészta.
Forrás: 90-95-ös valamikori 100×Szép (már nincs meg az újság, csak a cikk)
Írta: 4726e582cf, 2006. június 18. 14:20
Fórumozz a témáról: 100 évvel ezelőtti diéta fórum (eddig 7 hozzászólás)