Vegyes csoportok az oviban (beszélgetés)
Sziasztok.
Szerintem ez óvónő függő... A nagyfiamnál a kicsikkel nem foglalkoztak semmit se, mert a nagyok jövőre iskoléba mennek, őket kell fejleszteni. Két évig járt ide, aztán ovit váltottunk, nem vegyes csoport, szuper volt. Így nem akartam vegyes csoportba iratni a kicsit, de nem volt választásunk. Nagyon jó. Még csak kiscsoportos, de már most sokat tanult. Sok dolgot külön külön csinálnak nagyok-középsősök-kicsik, sok dolgot együtt. Két szuper óvónéni van. Jóóóóó
Érdekes lenne, ha néhány óvónő is hozzászólna :)
Az én lányom nem vegyes csoportba jár és nagyon örülök ennek. Nem értek egyet a vegyes csoporttal, ugyanakkora csoportlétszámok mellett sokkal több teher hárul az óvónőkre.
Nálunk a bölcsi végéra alakult ki a vegyes ovis csoporthoz hasonló helyzet, 1-től 3.5 évesig voltak gyerekek. Az én lánykám nagyon nehezen viselte már a végén, emiatt is kezdtük 3 éves koránál hamarabb az ovit. Még így is vannak a csoportjában olyanok akik pl. alig beszélnek 3 évesen, miközben Ő sok tekintetben jóval megelőzi a korát. Így is óriási különbség lehet a gyerekek között mire 6-7 évesek lesznek, de nehezen tudom elképzelni pl. az iskolára való felkészülést úgy hogy közben folyamatosan jönnek a kicsik.
Emellett én annak is örülök, hogy az egész csoportjuk évvesztes (fél éven belül született gyerekek vannak egy csoportben) így mindenki 4 évet jár oviba, 4 évig együtt lesznek, nincs évről évre változás a csoportban, a barátok együtt maradhatnak az ovi végéig.
Mi vegyes csoportba járunk. Nagyon szeretik az óvónők is a gyerekek is, a szülők is elégedettek.
Én csak pozitívumot látok benne...
Ha 28 egykorú gyerek lenne, akkor az iskolaelőkészítő évben ennyi gyerekre jutna 2 óvónő. Ezzel ellentétben nálunk 8 gyerek egy óvónő a felállás ezeken a foglalkozásokon.
Nálunk a kicsik is belekapcsolódhatnak a legnagyobb "projektekbe" is.
A kicsik élménye, hogy segített nekik a nagyobb felöltözni, majd az az élménye, hogy már ő segíthet a kicsiknek. Szerintem ez egy nagyon jó nevelési módszer az ovikban.
Az már egy másik kérdés, hogy ez hogyan rörténik nap mint nap egy-egy oviban.
Na azért ilyen általánosságban ne beszéljünk.
Nálunk az ovónők is szeretik ezt a helyzetet, a szülők is, és legfőképpen a gyerekek is. Szerintem nagyon jó dolog.
Ahova a lányom járt,ott "szelektálták" őket.
Ha volt valami foglalkozás a nagyobbaknak,akkor a kicsik ki voltak zárva belőle.Pl nem festhettek,nem kaphattak filcet,nem ragaszthattak...stb.Persze addig érthető,hogy annak nem adnak,aki nem arra használja amire való,de ha szépen megül az asztalnál,akkor miért baj ha fest,és nem ceruzával rajzol csak?Ha számoltak,ne szóljon bele mert kicsi(30-ig elszámolt már akkor,pedig nem erőltettük,ráragadt érdekelte)Volt rengeteg külön foglalkozás,ahova szeretett volna Ő is menni a többiekkel,úszás,aerobic,színházlátogatások..stb,de nem mehettek,csak a nagyok.De most szerencsére jól érzi magát a nagy csoportban.Jövőre is az lesz.És nem a nála kisebbekkel van baj,nagyon jól eljátszik velük is,de több minden érdekli mint a saját korosztályát.
Az én nagycsoportos lányom is vegyes csoportba jár és nagyon szereti. Babusgatja, tanítgatja a kisebbeket, lehet azért, mert van két kishúga.
Szerintem is jó a vegyes csoport, mivel valóban sokat tanulnak a kicsik a nagyoktól.
Én vegyesbe irattam a lányom, mert tudom, hogy a személyiségének jó az, hogy a nagyoktól elles dolgokat. Sokat utánoz, és így sokiat tanul.
Viszont van olyan gyerek-mint ahogy már írták előttem, és a csoportjában s vagy kislány- akinél pont az ellenkezőjét váltja ki, visszafejlődik.
Csakis gyerekfüggű, nincs fekete és fehér.
Van amelyik gyereknek beválik, van amelyiknek nem.
Az egyém az egyik vegyesbe járt, a másik nem.
Amelyik vegyesbe járt, érettebb, segitőkészebb.
A kicsiknek segitenek a nagyobbak, mint a testvéreknél.