Vályogház szigetelése - érdemes? Van valakinek tapasztalata? (tudásbázis kérdés)
A kőzetgyapot nem műanyag, hanem természetes ásványi anyag..
A kőzetgyapot nem nikecell..
Alapból nem belvizes a környék, még sosem volt ilyen gondunk, kivéve most. De most szerintem mindenhol probléma van.
Nem az alapból jön a nedvesség.
Az az érdekes, hogy fűtési szezonban semmi probléma sincs, csak nyáron.
A mi házunk is vályogból van (egy része), és egyáltalán nincs dohos szag. Ráadásul nem is párás a levegő, nekünk meg pont az a bajunk, hogy ilyenkor fűtésszezonban nagyon száraz a levegőnk. :S
Mi annak idején, amikor megvettük alászigeteltük a házat, vagyis téglával új alapot csináltunk neki. Nem tudom erre gondoltál-e? Na meg mi teljesen levertük a fal vakolatát, úgy mond új falat csináltunk, és úgy festettük le. A padlózatot is felszedtük, azt is újra kibetonoztuk, és úgy rá a padlószőnyeg, vagy padlólap (hol mi). Ja, és a plafont meg gipszkartonoztuk.
Ha a külső nikecellre gondolsz, akkor nem szabad vályogházat ilyen műanyagba burkolni, mert akkor lesz igazán dohos. a levegő páratartalmán segíthet, ha belülről használtok gipszkartont, mert a gipsz magába szívja a túl sok nedvességet, és ha száraz a levegő, visszaadja. a gyakori szellőztetést meg a meszelést (nem diszperzitezést) biztos tudod amúgy is.
Lehet, hogy a nedvességet az alapból szívja, főleg ha belvizes környéken laktok, ahol most biztos magas a talajvíz. a régi vályogházaknak nincs az alapja víz ellen szigetelve. esetleg ezen lehet megpróbálni segíteni (nem tudom, nem erre a szigetelésre gondoltál-e) de ezzel kapcs. nincsenek infóim. (kőházaknál már hallottam ilyet, hogy utólag lehet ilyen szigetelést csináltatni)
Ha biztosan attól dohosodik, amire gondolsz, akkor megoldás lehet a kőzetgyapot szigetelés..
Viszont ha alulról jön a nedvesség, akkor nem érdemes..
Ez fal vastagtagságtól is függ..ha 50 centivastag a vályogfal, akkor felesleges a szigetelés..
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek a régi vályogházakról?
- Ki mennyi fűtésszámlát fizet? Mivel fűt, mekkora területet és szigetelés van-e a lakáson/házon?
- Van olyan, akinek penész ellen segített a külső szigetelés?
- Évek óta nem fűtünk, vastag homlokzati szigetelés van a...
- Ha a mikróba tett telód megszólal ha hívnak tényleg rossz a mikród szigetelése?
- Van valakinek tapasztalata, hogy kell az egeret a falból, a szigetelésből kiírtani?