Valaki segítene értelmezni? Down szindróma 1:30 (tudásbázis)
Tudom régen nem járt erre senki, viszont nem találtam véleményt a Prena tesztről korábban, így gondoltam leírom az enyémet...
39 éves vagyok, második terhesség, a korom miatt fokozott 21/18/13 triszóma veszéllyel.
A 12 hetes Uh-n minden adat jó volt, de további biokémiai vizsgálatok erősen ajánlottak ebben a korban... Én a prena mellett döntöttem, mert mivel magzati DNS-t néznek, így nem csak valószinűséget tudsz, hanem annál biztosabb eredményt... pontosan két hetet kellett várni az eredményre, ami mind a három kórra negatív lett, és a baba neme is benne van... Lehet, hogy drága, de megéri, a különböző tesztek 1: az akármennyihez eredményeit minden doki másként értelmezi, amiatt, hogy a korral nagyobb a kockázat... Itt nincs mese, pozitív, vgay negatív, nem 100%, de a legbiztosabb módszer hasszuri nélkül...
Csak terhesség alatt, ezt előre nem lehet, hiszen az adott petesejt megtermékenyülése utáni sejtosztódásban keletkezik ilyenkor zavar, tehát előre nem vizsgálható.
Viszont van már anyai vérből történő szűrés, pl. Prena Teszt vagy a Nifty teszt.
Ne aggódj, nem örökletes, de ha valami genetikai betegség már előfordult a családban, akkor jobban odafigyelnek a várandósra.
Szia!
Köszi, hogy válaszoltál. Az ő testvére elég súlyos állapotban sajnos. Örülök,hogy a te kislányod nem súlyos. További jó egészséget kívánok! :)
A down szindróma nem öröklődik, csak a translocatio down, öröklődik, ami nagyon ritka.
De így is, ha a családban előfordult, akkor jobban odafigyelnek a terhességre:-) elvileg... a gyakorlatban ez más, nálunk sima down, a családban, és nálunk újra. Csak ennyit írok erről. A kislányom kenterbe veri, "normál" társait, én a down szindrómáról negativan véleményt nyilvánítani nem tudok. De lesznek itt akik igen, olyanok is, akik életükbe nem is találkoztak soha velük, de az ismerősük ismerőse már látott egyet.
Nem akartam ironikus lenni, tudom hogy vannak súlyosabb esetek is, a mienk nem az:-)
Sok sikert a leendő családhoz, és természetesen jó egészséget:-)
Sziasztok!
Down szűrést csak terhesség alatt végeznek?
Mi a párommal babát szeretnénk, de az ő fél testvére down szindrómás. Attól fél, hogy a mi babánk is down-os lenne. Ezt előre nem lehet kiszűrni az ő oldaláról, Öröklődik?
Köszi a segítséget előre is!!!
Szia!
Nagyon örülünk mi is a hírnek,nagyon sok boldogságot,egészséget kívánunk a kis hercegnőhöz!!!
Sok puszi
Ma ismét türelmetlenül vártam a levelet, ami nem jött meg, bementünk a Klinikára, mondtam a férjemnek, hogy addig onnan el nem jövök, amíg nem mondanak valamit.
A genetikusnak csak egy telefonjába került, és közölte hogy EGÉSZSÉGES és KISLÁNY:)
Sírtam az örömtől, nagyon köszönöm nektek a támogatást, végtelenül hálás vagyok, ölellek benneteket
Nagyon köszönöm, nagyon jól esik hogy ennyien gondoltok ránk:)
Még semmi hír, de mindenképp írok, ha lesz valami.
Remélem hogy már csak jó hírt kaphatok!
Szép napot nektek!
Hát lányok, még mindig semmi hír, már kezdek megőrülni:(
Tegnap próbáltam telefonon érdeklődni, a nő nem volt vmi kedves, nem adhat felvilágosítást, de végül megsajnált, azt mondta, hogy a gépbe még nincs a nevem alatt semmi bejegyezve, meg ő szerinte már szóltak volna...
Hát remélem így lesz, hétfőn lesz 3 hete, ha hétfőn sem jön semmi, megkérem a dokimat, hogy járjon utána. Őt csak nem fogják lerázni...
Szép napot mindenkinek!
Szia!
Én is nagyon drukkolok, hogy minden rendben legyen. Biztosan nehéz 3hét lesz, de bárhogy is, megéri, hogy biztosak legyetek.
Igen, azt én is szerettem volna kérni, kérdezni, hogy leírnád milyen volt ez a magzatvízvétel?
Szép napot és jó pihenést!
Szia!
Minden jót kívánunk!!!
Ha lelkileg nem nehéz,írnál pár sort a vizsgálatról?
Hol csinálták?
Köszönöm ,ha leírod!
Szép estét!
További ajánlott fórumok:
- FONTOS!!! Vérvétel laboreredményt tudna valaki értelmezni? Bepánikoltam kissé...
- Van valaki aki tudja értelmezni az MR vizsgálati eredményeket?
- Down szindróma
- Volt már valakinek kéztőalagút szindrómája?
- Tud nekem valaki bővebb infóval szolgálni a középső gyerek szindrómával kapcsolatban?
- Down szindrómás gyerekek!