Tömés után ráharapási érzékenység mitől lehet? (beszélgetés)
Ráharapási érzékenység azt sejteti, hogy a fogbél begyulladt, /mint már írtam/ sőt a gyulladás a gyökércsúcsi területen túl terjedt, ezért fáj, amikor ráharapsz.
Mély tömés esetén ez előfordul, oka általában az, hogy a szuvas terület olyan mélyen lehúzódott már a fogideg kamra irányába, hogy a felpuhult dentin eltávolítása már nem volt elegendő, a baktériumok átjutottak a fogbélbe. A dentin kemény szövet, és emiatt nagyon lassan regenerálódik. Ha hideg vizet veszel a szádba, és annak hatására elkezd fájni a fogad, akkor is, amikor már nincs a szádban a hideg víz, akkor az tényleg fogbél gyulladásra utaló tünet. Ebben az esetben javasolt a gyökérkezelés, de azt javaslom, hogy ezzel még várjál. Kíméld a fogadat, és ha 2-3 hét után is ugyan így érzed a ráharapási fájdalmat, akkor menj vissza az orvosodhoz, és gyökérkezeltesd a fogadat.
Szia!
Nekem kb fél év alatt múlt el a fájdalom, de azóta (kopp-kopp), semmi.
Sziasztok!
Szeptember közepén tömte be a felső 6-osfogamat a fogorvos. Már utána éreztem a ráharapási érzékenységet, valamint hogy a hidegre kifejezetten, és megelegre, édesre is érzékeny. Azüta több fogamat is csinálta, problémámat jeleztem felé. Azt mondta probáljam a Sensodyne fogrémet és szájvizet használni, hétha jobb lesz. Múlt héten szerdán visszamentem, mivel az érzékenység, ráharapási fájdalom nem múlt el! Újra belett tömve, alulra pedig gyógyréteget kaptam. Elvileg pár napig lehetne érzékeny a fogam, de a rossz hír az, hogy még mindig ugyanúgy érzem! Azt mondta pár napig normális ehet az érzékenység, de tovább nem! Nagy dilemmába vagyok, nem tudom mit csináljak! Nem érzem rajta a magabiztosságot, azt mondta, ha így sem jó, majd valamit kitalálunk! Szóval a kérdésem az lenne, mit tennétek a helyembe, enni enm tudok azon az oldalon, illetve nem tudom mennyire számít sűrgősnek: 1. Visszamennétek ugyanehhez a dokinőhöz és kezelje Ő tovább a fogamat... ( Alighanem gyökérkezelés is lehet belőle, és mivel magánorvos jó sokba lenne) 2. Várjak 2 hetet, akkor tud fogadni a körzeti orvos (még szeptemberbe kaptam időpontot hozzá), róla tudom, hogy jó a szakmában, megbizható! Várom a válaszaitokat! Előre is köszönöm Mindenkinek, aki ír!!!
További ajánlott fórumok:
- A jobb felső 2.-3. rágófogamban ráharapásra fáj a tömés, szerintetek miért, volt-e már nektek is ilyen?
- Glutén érzékenység lehet?
- Fognyaki érzékenység ellen mit lehet tenni?
- Miskolcon hol lehet 10-es érzékenységü terhességi tesztet venni?
- Lehet attól erős puffadásom és bal alsó hasi érzékenységem, ha napokig szedtem Imodiumot?
- Változókori tünet lehet a mell érzékenysége?