Temetés helyett szűk családi megemlékezés (beszélgetés)
És ehhez kell valami engedély? Vagy csak odamész és beszórod?
Partról szoktátok, vagy beljebb mentek?
Én aggódom, nehogy valaki feljelentsen és kellemetlen legyen a családnak....
Ez is előfordult már hogy elszórják a hamvait valahol. Akkor a volt ismerősöknek, ezt is tudomásul kell venn. Feltekint az égre, és erősen " őrá " gondol. Így is el lehet búcsuzni.
Van aki a hamvakat hazaviszi, és a vitrinbe teszi...
Dehogy fogják megérteni. A nagybátyám csendes, hamvasztásos vízbeszórásos temetést szeretett volna a harmadik kerületi temetőben.
Magas rangú katonatiszt volt, addig csesztették a feleségét a kedves rokonok, meg szomszédok, meg a volt kollégái, hogy nem teheti meg, hogy csa úgy szétszórják, hogy a végén egy egész társadalmi esemény lett belőle. Kivonult a díszszázad, díszlövés, tábornokhegyek szónokoltak. Épp csak zászlófelvonás nem volt :).
A végén kérdeztem a nagynénémet, hogy ezt miért csinálta, hisz a Laci egészen mást kért. Az válaszolta, azt nem lehet, hát hogy néz az ki, hogy csak úgy szétszórják?
Először is fogadd őszinte részvétem.
A döntéseteket el kell fogadni minden gyászolónak.Így is lesznek olyanok akik majd sustorognak.......Ne törödj senkivel.
Misét nem fogtok tartatni?Esetleg ott lehet leróni a kegyeletet.De szerintem ekkor sincs semmi gond.Ezt mindenki meg fogja érteni,főleg ha Apósod kívánsága ez volt.
És természetesen Részvétem Neked így ismeretlenül is.
Az a gáz ebben, amit még nem írtam, hogy nem lesz a temetőben!
A család fogja a Balatonba szórni a hamvakat, vagyis nem lehet majd a temetőben sem végtisztességet venni később! Tehát aki nem a családhoz tartozik, az semmilyen formában nem róhatja le majd a kegyeletét, ha akarná....
Aki meg tiszteletét akarja kifejezni, kimegy a temetőbe. Ráadásul akkor amikor ráér.
Vagyis ha ez az akaratotok igenis a legszűkebb családi körben el lehet intézni. Utána egy hír az újságba.
Szerintem ez is már természetes.
Én gyakran olvasom, hogy " szűk családi körben búcsúztunk " X Y - tól a saját kérésére...
Rengeteg kellemetlen perctől is megóvjátok magatokat.
Pl : ha nyitott koporsósnál, Milyen sovány volt. Biztosan éhezett.. Jaj nem is sírt....
Pedig lehet hogy " csak egyszerűen tudjuk ez az élet rendje, aki megszületett az meg is halhat.
Bocs de a népek, az akár a legközelebbi rokon is lehet, nagyon csúnya dolgokat tudnak kitalálni, pletykálni.
Apósom meghalt.
A család úgy határozott, hogy szűk családi körben elbúcsúztatjuk és utána lesz az újságba betéve, hogy meghalt.
Szabad ezt a többi gyászolóval szemben? Véleményeket kérnék, hogy inkább nem kéne-e mégis nyilvános búcsúztatót csinálnunk?
További ajánlott fórumok:
- Családi pótlék helyett Erzsébet Utalvány?!
- Milyen magyar dalt tudtok ajánlani megemlékezéshez zenei aláfestésnek? Édesanyám emlékére készülne
- Óvoda helyett családi napközi?
- Családi vita, temetés
- Elszomorít az egyre több megemlékező fórum.
- Van valakinek tapasztalata tégla helyett betonból öntött falazatú családi házzal? Milyen költségekkel jár? Előnyök hátrányok?