Szerintetek intelligenciát lehet fejleszteni és ha igen mivel? (tudásbázis)
Valamikor régen kíváncsiságból én is megpróbáltam bemérni az IQ-m, a tesztek összes feladatát meg tudtam oldani, de csak úgy, hogy nem tartottam be az időkorlátot. Tudom, így nem érvényes, viszont, ha az időt is betartom, a logikai-matematikai feladatoknak neki se állok, mert nem vagyok hajlandó feleslegesen strapálni magam. :)))
A nyelvi- és ismeretekre épülő feladatokat ránézésre megcsinálom, töredék idő alatt, mint amennyi lenne rá... én ebben vagyok nagyon jó, és erre építettem a szakmám is. A többit meg csinálja az, aki ahhoz ért :))) Így egészítjük ki egymást. A tehén, a Himnusz, az algebra és a magasugrás átlagán meg rágódjon, akinek csak annyi esze van :DDD
Pan Dora nagyon nagyon koszonom a hozzaszoloasodat!
En is egyetertek veled.
Egyszer megprobaltam egy intelligencia tesztet elvegezni, de az olyan reszeknel mint pl: abrak es viszonyitani kell oket, melyik viszonyuil a legjobban a felso abrahoz, vagy a matekes, szamolos feladatoknal...
Nem tartom magam sem zseninek, de sem hulyenek.
Igazabol sosem gondolkodtam el azon, hogy mi is az intelligencia. De most igen:) Nagyon erdekes dolgokra talaltam az interneten.
A tesztekről még néhány szó: sokféle van, és sokféle képességet mér. A részeredményekből szakemberek hasznos következtetéseket tudnak levonni, de maga az IQ szám csak egy átlag. Olyan ez, mint a bizonyítvány átlaga:
- földrajz 4
- töri 5
- matek 3
- kémia 2
- tesi 2
Átlag: 3,... - akkor "közepes" az ember?! Neeem! Van, amiből kimagaslóan jó, másból meg piszok gyenge. És akkor mi van?! Legfeljebb nem vegyész vagy élsportoló lesz. Hát ennyi :D
Az intelligencia teszt nem mérvadó, csak jelzésértékű. Ráadásul életkor- és kultúrafüggő. A busmannok tuti megbuknának a mi tesztjeiken, de mi is az övéken :)))
Az egyik előző hsz-emben már írtam, hogy az intelligencia nem más, mint a problémamegoldó képesség. Ez pedig a gondolkodás fejlesztésével fejleszthető, gyakorlatilag addig, amíg az agyunk nem kezd leépülni.
Nem az en intelligenciamat fejlesztenem :)) habar tobb, mint valoszinu nem artana. Egy 17 evesrol van szo, aki ezt a kerdest tette fel nekem. Elgondolkodtatott a kerdes...
Ha lehet meddig lehet? Mi is az intelligencia? Ha alacsony az intelligencia teszted pontszama akkor hulye vagy? Es valoban igazi kepet ad az intelligencia teszt?
Épp a napokban találkoztam egy könyvvel, aminek ilyesmi a címe. :) Sőt, tippeket is ad az intelligencia fejlesztésére. Olyan valaki írta, akinek sikerült, felvételt nyert a MENSA-ba.
Szerintem lehet, de csak bizonyos mértékig.
Igen, lehet, sőt kell is. Az intelligencia soktényezős, van matematikai, kommunikációs, térbeli, érzelmi stb.
Gyakorlatilag a problémamegoldó képességet jelenti. Gondolj csak bele egy kisgyerek érzelmi intelligenciájába! Jónéhány felnőtt megreked ezen a szinten, pl. úgy véli, üvöltözéssel, hisztivel, verekedéssel ér célt... :D
Az intelligencia valóban velünk született adottság, de mint minden ilyen, a körülmények függvényében fejlődik és tudatosan fejleszthető.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan lehet fejleszteni a szociális megoldóképességet?
- Hogyan lehet egy elsős kisgyerek koncentrációs képességét fejleszteni?
- Magas intelligenciájú, agyilag hiperaktív, viselkedészavaros kisfiút hogyan lehet kezelni?
- Milyen módszerekkel lehet fejleszteni a vakon gépelést?
- Lehet valakinek 12 évvel később magasabb az intelligencia szintje?
- Mivel lehet lekötni, szórakoztatni, fejleszteni, játékosan tanítgatni egy 5-6 hónapos csecsemőt?