Stevia (sztívia) természetes édesítőszer (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Stevia (sztívia) természetes édesítőszer
Itthon vásároltam én is tablettás kivitelt 2500 Ft-ért (fekete matrica, fehér doboz, zöld kupak), és nagyon rossz volt. Kávéba tettem, és elment a kávé íze. Nem volt édes, de kávéízű sem. Teába is tettem és ihatatlan lett, nem lehet leírni azt a szörnyű ízt. (Nem, még nem járt le, a csomag pedig bontatlan volt.)
Aztán vásároltam az ebay-en egy dobozos port hasonló áron. (Igaz ebben a Bolívia-Magyarország postaköltség is benne volt..)
Félve próbáltam ki...és meglepődtem! Mert nagyon jó volt! Még annyi mellékíze sincs, mint a szokásos "pötyinek", teába finom, kávéba jobb mint a cukor! Főztem vele pudingot, és a családból senki nem vette észre! (Korábban ha édesítővel csináltam, csak fintorogtak.) Főztem már vele gyömölcslevest, és finom lett. Barátnőm süteménybe is tett belőle, és teljesen finom lett, semmi mellékíz. :) Azóta amibe csak tudom ezt teszem. Legyen az joghurt, turó, kakaó, tea, limonádé, vagy éppen bodzaszörp. Igaz, lekvárt még nem csináltam vele. De hogy őszinte legyek, szerintem a lekvár attól lekvár, hogy jó cukros...steviától nem is állna el, csak ha tartósítót tennél bele. Talán egy édesebb szilvalekvárhoz lehetne megpróbálni.
Szóval ne add fel egy rossz élmény miatt, ha van lehetőséged, próbálj meg szerezni te is kintről! Ha kell segítséget, írj bátran!
Ezt a cikket ma kaptam:
Stevia elszabadulhat az Európai Unióban
Egy francia kereskedelmi cég a Groupe Lavollée Chimie felgyorsította a stevia természetes édesítőszernek az engedélyezését Franciaországban, miután aláírt egy kizárólagos kereskedelmi megállapodást az argentín Stevia Internacional nevű termelővel. A francia élelmiszerbiztonsági hivatal (AFFSA) ez év elején szabad utat adott a forgalmazásnak, és a nyárra várható a Franciaországban szükséges minisztériumi hozzájárulás is.
A teljes Európára érvényes engedélyezés csupán 2010 végére várható, mivel az európai hivatal (EFSA) még mindig bízik abban, hogy a cukor és a szintetikus aszpartam az egyedüli üdvözítő édesítőszer. Viszont a tagállamoknak van lehetőségük maximum két éves időtartamra engedélyezni egy ételt az EFSA hozzájárulás nélkül is. Ezt a kiskaput használja ki most Franciaország és előzi meg ezzel az összes tagállamot, beleértve a hazánkat is. A hivatalos jóváhagyás előtt másfél évvel.
A többi ország tétovázását kihasználva a francia disztribútor nem csupán Európára, de a Közel-Keletre és Afrikára is kizárólagosságot szerzett a Stevial nevő 98%-os tisztaságú stevia kivonat forgalmazására. Ezt a kivonatot a gyártó (Stevia Internacional) sok éves tapasztalattal állítja elő és Argentína legjobb termőterületeit felvásárolva évek óta fejleszti és választja ki a legtermékenyebb stevia fajtákat. Jelenleg lehetőségük van évi több száz tonna tiszta kivonat gyártására. Midezt úgy, hogy a teljes termelésük az un. "Fair Trade" irányelveknek felel meg, tehát úgy termelik meg a növényt és a kivonatot, hogy ezzel semmi módon nem károsítják a környezetet és az élővilágot.
Miért fontos a Stevia
A stevia egy édes növény. Sokkal édesebb, mint a cukorrépa vagy a cukornád. A belőle készült kivonat amellett, hogy 300-szor édesebb a cukornál, teljesen kalória mentes és az elmúlt 20 évben nem találtak semmi negatív mellékhatását. Süthető, főzhető és számos krónikus betegségre van pozitív hatással. A diabétesz járványos terjedésének megállítását ennek a növénynek az elterjedt használatától várják a szakértők.
Édesítőszerként a világ fejlettebb demokráciáiban régóta alkalmazzák. Európában, ahol az adóbevételek egy jelentős részét a cukorgyártásba, és ezzel áttételesen az üdítőital és csokigyártásba forgatjuk, amiből a rohamosan növekedő cukorbetegségi arány származik, a mai napig üldözött növény.
Az EFSA és magyarországi jobbkeze az OÉTI nem engedélyezi édesítőszerként való alkalmazását, mert ezzel komoly károkat okoznának a cukoriparnak, a kólagyáraknak és a RedBullnak.
Arra lennék még kíváncsi, hogyan fogja elérni a kizárólagosság betartását valaki egy olyan növény és kivonata esetén, ami megterem bármelyik kiskertben és a kivonásához sem kell különleges eljárás.
Ez a növény Paraguayban õshonos, ahol a helyi guarani indiánok használják többszáz éve teaédesítésre, étvágycsillapításra, bõrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen, vágási sebek esetén is, mert gyorsan hat, különösebb forradás jele nélkül. A Stevia Rebaudiana Bertoni leveleibõl készített kivonatok becslések szerint többszázszor édesebbek a cukornál. Az édes ízt fõleg a növény leveleinek akár 13 %-át is kitevõ stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside, fehér por alakban is kivonható, amit elõször 1931-ben francia tudosóknak sikerült elérni. Továbbá a növény steviolbioside (nyom), rebaudioside A (2-4%), B (nyom), C (1-2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.4-0.7%) tartalma is további édesítõ kémiai járulékanyagok.
Ugrás a teljes írásra: Stevia (sztívia) természetes édesítőszer
További ajánlott fórumok:
- Miért hisznek az emberek a természetgyógyászatban, homeopátiában és más effélében?
- Hogyan szüljünk? Természetes vagy császár?
- Stevia (sztívia) természetes édesítőszer
- Miért zárkoztok el, egy új, de egészséges édesítőszer (növény) a Stevia kipróbálásától?
- Használta valaki a Stevia édesítőt? Az íze nagyon eltér más édesítőszertől?
- A Stevia édesítőszerek között mi a különbség?