Római tálban sült csirkecombot lehet egy kis vízzel, olajjal sütni zöldségek nélkül? (tudásbázis)
Semmi folyadék sem kell bele. Se zsiradék. Csak az előtte 1 órát hideg vízben áztatott cserép, amit a hideg sütőbe teszel be. Lényeges! Ha öntesz hozzá folyadékot, rengeteg keletkezik, úgy fő meg, amit benne készítesz el.
(Nem olvastam vissza a hozzászólásokat!)
karajt vagy tarját kiklopfolni, mustárral, pirosarannyal bekenni, borsozni
baconszelettel felváltvaegymás mellé rétegezni a római tálban, körédobálni jó sok fokhagymagerezdet, meg egy nagy hagymát negyedekben
be a sütőbe ....hmmmmmmmm
Küldöm,ami nem jött be nektek a linkkel:
Pataki tál, római tál, cseréptál
Az ételek kíméletes és együttes elkészítése, a vitamintartalom megőrzése és az energiatakarékos működés mind olyan kritérium, amit a jelenlegi gasztronómiai irányzatok elvárnak egy jó edénytől. És ezeknek az emberiség egyik első edénye, a cseréptál megfelel.
Agyagedényt már igen régóta használ az emberiség az ételek elkészítésére és tárolására. Gondoljunk csak bele: egy-egy ásatáson a csontok mellett mindig előkerül a kor eszközeinek maradványa, azaz néhány agyagcserép. Az együtt töltött időt jellemzi, hogy közel tízezer éves edénytöredékere bukkantak Oroszországban, és Japánban is hasonlóan régi darabok kerültek elő. De ha csak saját iskolai emlékeinkre hagyatkozunk, akkor is két-háromezer évet utazhatunk az emberiség és az agyagcserép történetében: az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is agyagedényekben tároltak, szállítottak és főztek.
Az ősi cserépedény ma is jól használható Az ősi cserépedény ma is jól használható
Az ipari forradalom és a technika mérhetetlen fejlődése ellenére, a régmúlttól az emberiséggel tartó agyagedény megmaradt. Ma már ugyan csak 1-1 példánnyal bírnak a háztartások, mégis vannak olyan ételek, amelyekhez kifejezetten ezekre az edényekre van szükség.
Hogyan használjuk?
A római vagy pataki tálat használat előtt legalább fél órára áztassuk vízbe, de ha időnk engedi, akkor érdemes akár egy órát is a vízben hagyni, hogy jól megszívhassa magát. Első használat előtt minimum egy órát hagyjuk az új edényeinket a fürdőjükben, hogy utána jól bírják a kiképzést a sütőben.
A vizes cseréptálba aztán - elképzelésünk vagy a recept útmutatásai alapján - halmozzuk bele a hozzávalókat, és lefedve, a 190-200 fokra előmelegített sütőbe toljuk be a tálat. A tálban készülő ételeknek nagyjából egy órára van szükségük, de húsok esetében ez az idő ennél jóval több is lehet. A magába szívott nedvességnek köszönhetően az ételünk a sütőben finoman megpárolódik, hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz, és a fűszerek íze is jobban átjárja mind a zöldségeket, mind pedig a húsokat. Épp ezért fogyókúrázok számára tökéletes főzési módot kínál a római tál.
Köret és hús egyben sül a cserépedényben Köret és hús egyben sül a cserépedényben
A kíméletes elkészítési módnak köszönhetően a zöldségek vitamintartalmának nagy része is megőrizhető, megmaradnak az ízek, és nem mellesleg a zárt edénynek hála a kifröcsögő, majd helyben leégő zsírt sem kell a sütő faláról kapargatnunk.
Mi készülhet római tálban?
Tipikus római tálban készíthető étel a csülök, de a töltött és rakott zöldségek számára is ideális. A húsok közül a zsírtalanabb szárnyasokat és vadhúsokat is omlóssá varázsolja, de remekül helyt áll egy tisztes darab tarja vagy akár egy jó marharagu elkészítésénél is. A francia vidéki konyhában gyakorta szerephez jutó egytálételeket is érdemes római tálban készíteni. Többek között a burgundi marha (boeuf bourguignon) vagy a coq au vin (vörösboros kakas, ejtsd: kokoven) is elkészíthető agyagedényben.
A húsok, zöldségek és rakott, töltött ételek mellett köretek készítésére is igen alkalmas a római tál. Rizst, kölest, sült tésztákat, polentából készült köreteket is párolhatunk benne. Sőt: kenyeret is süthetünk benne.
Rakott zöldségeket is süthetünk római tálban
Persze ez az előnye, de a hölgy aki indítottta pont nem akarja ebben készíteni.
Az meg, hogy ki mit tesz bele, mennyi kalóriát, az saját döntés:-D
a római tál egyik marha nagy előnye, hogy a köret együtt készülhet a hússal
a szalonna felesleges kalória, mert semmi extra zsiradék nem kell a sütéshez
Jaja, nagyon fontos beáztatni:-D
Nekem a kedvencem:
csirke comb mell, vegyesen vagy csak az egyik féle + hagyma+tejföl+ paprika krém+ sajt
Először lefedve teljes puhulásig majd fedél nélkül sajt rápirít
További ajánlott fórumok:
- Szólánc- Írjunk zöldségeket +gyümölcsöket! Az előző szó utolsó 2 betűjének valamelyikével kezdődik a következő.
- Ti milyen zöldségeket szoktatok veteményezni?
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Írjunk gyümölcsöket, zöldségeket szóláncban
- Jön a nyár és jönnek a gyümölcsök és persze a zöldségek. Mit szerettek?
- Létezik fogyókúra sanyargatás nélkül, van megoldás azoknak, akik nem szeretik a zöldségeket?