Pánikbetegség! Ha egy adott témánál roham lesz, az a pánikbetegség oka? (beszélgetés)
Elkezdtem az egyetemet levelezőin... iszonyat nehéz elutaznom a konzultációra, meg az előadásokat végig ülni... az első két nap több rohamom is van..
De nem hagyom abba... szerintetek lassan ha ezeket a konzultációs heteket végig csinálom, megtanulom egyszercsak kezelni a rohamokat?
De közrejátszik, csak fokozatosan alakul, míg valami kiváltja az első rohamot.
Nekem Pco szindrómám van, aminek a hátterében inzulinrezisztencia áll, és ez is felelős a pánikért. Ezek a dolgok egymásra épülnek.
Tetszett a példa és valójában erősen rávilágít a megoldásra is.:)
Tényleg sokat segítene a kiváltó ok felismerése a probléma kezelésében.
(Egy barátnőmnek a pánikrohamai megszűntek egy regressziós hipnózis után!...de ez hosszú történet)
Ha már ismertté vált a kiváltó ok, akkor már nem egy ismeretlen valamivel nézel szembe. Ha ismersz valamit, már nem félsz tőle. Nincs félelem, nincs roham.
Képzeld el, hogy egy gyermek minden este síró frászt kap, már ott tart, hogy ha este lefekvéshez készülődik és belép a szobájába, rátör a frász. Gyerek visít, szülő hisztizik és nem tudja egyik sem az okát.
Fogja magát a szülő, ő is a gyerekszobában vet magának ágyat, a gyerek megnyugszik, mígnem valami kaparászást nem hall a falból. Erre a gyerek üvölt, fél, reszket.
Megvan a kiváltó ok. Tudja a gyerek is szülő is, hogy a falból jövő hang a pánik okozója. Már ismerjük a kiváltó okot, most már csak meg kell ismerni. Felcsöngetni a szomszéd lakás lakóját, hogy mondja már meg, hogy mi a bánatos nyavalya kaparja a falat? - A falat?? Ja a deguk nem alszanak éjjel és azok motoznak. Hm.
Másnap látogatás gyerekestül a szomszédnál, deguk megtekintése, megsimogatása. Ismerjük már a kis kellemetlenkedőket, nem kell félni tőle. Eljön az este, jönne a hiszti (pánik) roham, de figyelmeztetik a gyereket a szülők, hogy nincs oka, mert tudja, hogy semmi ismeretlen, félelmetes dolog nincs a falban, a kis állatkák dolgoznak éjjel. Ha zavarnak, ütögesd meg a falat és aludj tovább.
JÓ hosszú lére engedtem, de így próbáltam szemléltetni, hogy a kiváltó ok megismerése, hogyan segíthet legyőzni a rohamot. Bár bugyuta, de nagyjából így (is) működik.
Akkor ez nem kardiális, úgyhogy a szívgondoktól még nagyon messze vagy.
Dolgozol vagy tanulsz?
Csak mert életvitelbeli problémák is vezethetnek a pánikbetegség kialakulásához.
Alapból többféleképpen jelentkeznek a rohamok.
Neked mik a tüneteid?
Ebből tudtok elkezdeni építkezni.
Ha megvan az ok, akkor meg kell tanulni benne "élni" .
Egyébként ez valóban így van.
A betegség okát csak a páciens tudhatja, és arra neki kell rájönnie, amire a pszichológus vagy pszichiáter csak rávezetni tudja.
Valószínűleg a doki azt szeretné, ha a kérdésedre a választ te magad találnád meg és ezzel a betegségedből a kiutat is, ő kérdésekkel segít neked.
Egyébként nem bagatellizálva a kérdést és a fórum címet, de lökött módon "Pálinkabetegség"-nek olvastam, pedig még a szagát sem bírom.
A félelem az újabb pánikrohamtól is okozhat újabb rohamot, mint ahogy az is, ha fel kell idézned, mert az is kiválthat erős szorongást.
Legalábbis én így vagyok vele.
Járok pszichoterápiára, s a terapeuta megkérdezte mióta vannak rohamok, s ez egy erős rosszullét után volt... elmeséltem neki pontról pontra...s lett egy rohamom...
Szóval ezek szerint attól a "traumától" vagyok pánikbeteg? Vagyis az az oka?