Muffin mániások ide :) (beszélgetés)
Ez egy gyors sütirecept, eddig tepsiben csináltam, de most ki fogom próbálni muffinnak. Nagyon finom.
Ha csokisat akarsz, 3 ek lisztet helyettesíts 3 ek kakaóval.
3 egész tojás
20 dkg kristálycukor
10 dkg margarin
20 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 evőkanál bármilyen ízű lekvár ( nem sütés álló)
9 evőkanál víz
1 cs. vaníliás cukor
A hozzávalókat összedolgozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben megsütjük.
Mikor szép aranybarna, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, hagyjuk még kb. 5 percet bent a sütőben és akkor kapja meg a gyönyörű barna színt.
Csokimáz, ezt a muffin tetejére is lehet tenni, finom:
Könnyen és gyorsan elkészül, és nem fordulhat elő, hogy véletlenül nem sikerül.
Keverjünk össze 4 evőkanál tejet, 4 evőkanál cukrot és 3 evőkanál kakaóport. Ezt lassú tűzön összefőzzük, majd mikor kezd kihűlni 10 dkg vajat keverek bele.
Ebből a mennyiségből egy nagyobb tepsi sütit simán be lehet fedni, és elég gyorsan meg is dermed.
Sziasztok, de jó, én is sütis vagyok.
A bögrés sütiknél 1 bögre 240 ml, én mércés pohárral mérek ki minden ilyet.
Az én csokis muffin receptem:
25 dkg liszt
2és1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
10 dkg aprított csoki
1 tojás
12,5 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor (én aromát használok)
0,8 dl olaj
2,5 dl kefír (csináltam már joghurttal is)
Összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és csokit. A tojást kikeverjük a cukrokkal, hozzáadjuk az olajat és a kefírt, majd a lisztes keveréket. 180 C fokos sütőben kb. 25 perc
Nem száraz muffin alaprecept:
25 dkg Rama margarin
4 db tojás
25 dkg kristálycukor
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
vaníliacukor, csipetnyi só
Bele bármilyen töltelék , ki mivel szereti.
Napokig nem szárad meg, mindenki dícséri és imádja
A családi nagy kedvenc pedig a csokis.
5 dkg liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 evőkanál barackíz
fél csomag sütőpor
5 dkg keserű kakaópor
5 dkg tört étcsokoládé
Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Robotgéppel is lehet keverni, úgy még gyorsabb. Adagold ki a 12 muffinformába, majd 170 fokon süsd meg /kb. 20-25 perc/.
Ez az én muffin alap receptem.
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 db. tojás
- 30 dkg liszt
- 1 sütőpor
- kb. 1 dl tej (lehet kicsit több is, amennyit felvesz)
plusz tetszőleges belevalók: mazsola, dió, aszalt gyümölcsök, csokoládé, fahéj, kakaópor stb.
Persze!!! Örömmel! De ajánlom alapból duplán elkészíteni...sőt triplán, annyira fincsi!!!
Ez az alaprecept:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 25 dkg túró
- 1 dl tej
- 1 tábla csoki
- 3 tojás
- 1 van. cukor
- 2 tk. sütőpor
- csipet só
Lisztet, sütőport, van.cukrot összekeverjük.
Tojás sárgáját habosra, bele a cukor majd a puha vaj. Hozzá az áttört túró, tej, lisztes keverék.
Tojásfehérjébe a pici só --> habbá verni. Egy részét erőteljes mozdulatokkal a tésztába, a többit óvatosan. Előmelegített sütőbe toljuk, a szokásos módon megsütjük. Ha kihűlt, olvasztott csokiba mártjuk a tetejüket.
Jó étvágyat! :)
Én még csak most tanulgatok sütni, főzni imádok, de valahogy anyám mindig elzavart a sütéstől..
Én épp pár napja diós- kakaós nutellával töltött muffint csináltam, és nagyon finom lett.
Életem első fahéjas muffinja a kukában landolt :D
Köszi szépen,megpróbálom!
Írjatok jó sokat,én meg tanulok!:D
Hát, én most megragadtam ennél a receptnél:
2 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre tej
0.5 bögre olaj
1 tojás
1 sütőpor
Nekem ezzel nem lesz száraz, sütni érzésre szoktam, amikor már kezd illata lenni elkezdem figyelgetni, fogpiszkálóval ellenőrzöm megsült-e a tészta.
Ebbe az alapreceptbe kevertem most bele mindent, illetve hétfőn pedig tej híján kakaót kevertem bele :)
Szabici: hogy tetted bele a nutellát a muffinba, hogy ne folyjon ki? Én egyszer próbáltam, le is folyt szépen az aljára, és borzalmas szaga lett :( Pedig volt muffinforma alatta...
Kjith: Narancslével vagy rendes naranccsal csinálod? Olyat csináltál már, hogy mondjuk fél gerezd narancsot sütöttél bele?
Én az alap tésztát mézeskalács fűszerkeverékkel,étcsokival és reszelt narancshéjjal plusz levével szoktam felturbózni karácsony táján. Imádja az egész család =)
De nagy kedvenc a túrós-barackos, a színes és a mandulás muffin is =)
További ajánlott fórumok:
- Miért ragad rá a papírkapszlira a muffin?
- Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a muffin ne ragadjon bele a papírkosárkába?
- Karácsonyra keresek fini muffin recepteket!
- Gyermekeiteknek vannak kedvenc sütijei(torták, muffinok, piték, stb..minden érdekel), amiket ti csináltok?
- Pozitív és negatív tapasztalatok a szilikonból készült muffin- és egyéb sütőformák kapcsán?
- 12 db muffinhoz nem sok az 1 sütőpor?