Mit írjak a koszorújára? (beszélgetés)
hamvasztva lesz, a szertartáson nem akarok"szerepelni"
a szalagot nálunk mikor leveszik hazaviszik,elteszik.
"Más amit a sírba meg a koporsóba tesznek, meg más amit a koszorúra kötnek. Amit a sírba vagy a koporsóba tesznek, azt már senki sem fogja megtalálni, mivel az elhunyttal a föld alá kerül."
Én ezt teljesen értem, itt a szöveg hosszáról volt szó, leírtam, mint opciót, ha nem használja fel soha senki ezt a lehetőséget azzal sincs gond, ez az én saját ötletem, egy lehetséges megoldás. Ennyi és nem több.
"Mifelénk a szalagot leszedik, és amikor a síremlék elkészül, a fedlap alá rakják. Nem dobják el őket."
Ezt viszont nem tudtam. Nálunk a családban nincs fedlap, hogy elő virággal legyenek beültetve. Akit meg lezártak, azoknak hosszú évekig, szintén csak sírkerete volt.
Pl. hamvasztásnál is biztos más a szokás.
Más amit a sírba meg a koporsóba tesznek, meg más amit a koszorúra kötnek. Amit a sírba vagy a koporsóba tesznek, azt már senki sem fogja megtalálni, mivel az elhunyttal a föld alá kerül.
Amit meg a koszorúra, azt pár hét után amikor elszárad a virág, tönkremegy, a család szokta ledobni a sírról, eltakarítani. Nyilván hogy ha találnak egy borítékot megnézik. A szalagokat is szokás elolvasni, hogy ki vette. Mifelénk a szalagot leszedik, és amikor a síremlék elkészül, a fedlap alá rakják. Nem dobják el őket.
"Te tudod. Mások meg találják ki!"
Ok, nem vicces a téma. Ne haragudj!
Részvétem a gyászotokban!
Nem muszáj szalagot köttetni a koszorúra.
Amire figyelni kell, hogy virágokban és azok számában, a koszorú méretében ne nője túl a közvetlen családtagokét.
Ha szalag nélkül kerül a sírra nem lesz gond.
Ha olyan sok mondanivalód lenne még búcsúként, akkor szertartáson megteheted hangosan felolvasva.
Vidéken nyitott koporsóban ravatalozzák fel az elhunytat és a ravatalozóban is búcsúznak. Ha leírnád és bele tennéd a koporsóba azt már nem venné ki senki onnan.
Csak néznének, mert ez már túl bizalmas közelséget jelentene az elhunyttal.
Szalagokat azért nézik meg, mert temetés alatt többnyire nem érzékelik, kik tették tiszteletüket. Pont búcsúszöveget nem olvassák el, hanem a " küldőjét".
Azt gondolom, eredetileg virágokkal beborított sír megtekintése volt a cél, ebből alakulhatott ki a nézelődés. Nem mindenki csinálja.
Én meg még ilyet nem hallottam, igaz nem vagyok egy temetésre járó, de nem értem, mi köze van bárkinek is ahhoz, hogy mondjuk én mit írok a rokonom, vagy barátom koszorújára, nem a közönségnek szól, hanem neki. Számomra olyan, mintha magánleveleket nyitnának fel, és olvasgatnának.
Az árcímkét is rajta kell hagyni, hogy lássák mennyibe került?
Nem rossz tapasztalat, felénk a szertartás végén szokás megnézni a koszorúkra tett szalagokat. Melyiket ki hozta, mit írtak rá... Gondolhatod, hogy akkor már a levelet is megnéznék! Ilyen az ember!
Egyébként tőlem lehet a koszorúra tenni akárhány borítékot, felénk nem szokás. Majd FI eldönti.
Pont nem sablonos dolgot kért a FI.
Egyébként, a focista Fehér Zoltán gyermekei is írtak, rajzoltak az édesapjuknak, amit a sírba tettek. :(
Idegen, hogy tudna bármit is mondani, ami nem sablon?
Te ismered őt is, és a kapcsolatotokat...
Jó, csak én még nem hallottam ilyet.:))
Már nem halok meg sem fiatalon, sem hülyén😍
Kb. annyi értelme, mint amit a szalagra írnak, az utolsó gondolatokat rávésni, az elhunytnak.
Egyébként, lehet áttetsző műanyag borítékot is kapni, ha már felmerült, hogy elázik.
Én meg azon gondolkodtam, hogy milyen rossz tapasztalataid lehetnek, ha azon filózol, mindenki visszamegy elolvasni. :) Eszembe nem jutna olvasgatni más levelét.
Nem lakodalom, temetés. Boríték? 🙄
Ha nem a titkos szeretője, nyugodtan írhat többet is a koszorú szalagjára.
Esetleg egy borítékba helyezhetsz 2 oldalas képeslapot, amit a koszorúra tűzöl, vagy boríték nélkül, írd ki magadból, amit szeretnél vele közölni, hiszen nem a külvilágnak szánod gondolom.
A szalagra meg elég annyi, pl.: Nagy űrt hagytál a lelkemben.
Fogadd részvétem.
"Barátságunk örök emlékére. Babi"
vagy:
"Köszönöm, hogy a barátom voltál. Babi"
vagy:
"Köszönöm, hogy a barátod lehettem. Babi"
Vagy valami hasonló. Ezek nem szokványosak.
További ajánlott fórumok:
- Mit írjak egy kezdeményező iwiw-üzenetbe?
- Milyen fizetésigényt írjak ügyvezetői asszisztens pozícióra?
- Azt írják, hogy vesebetegség okozhat álpozitív eredményt a terhességi teszten. Ez igaz?
- Magyar érettségiben ha a novellaelemzésnél a szerzőről és koráról nem tudok semmit, mit írjak a bevezetésbe?
- Hogy írják olaszul a "jöttem, láttam, győztem"-et?
- Szerintetek sokan miért nem írják be a lakhelyüket?