Mit együnk szénhidrát napon?
Zöld tészta
Hozzávalók:
• 5-6 bazsalikomlevél
• fél csokor petrezselyem
• 2 gerezd fokhagyma
• kevés parmezánsajt
• só
• bors
• olívaolaj
• pár szem fenyőmag (kihagyható)
• spagetti
Elkészítés: A tésztát felteszem főni. Amig fő, a fokhagymát apróra vágom és megpirítom. Az összes hozzávalót mixerbe teszem, a pirított fokhagymát is hozzáadom és összedarálom, amíg zöld masszát kapok. Ezt összekeverem a kifőtt tésztával és átmelegítem.
Tagliatelle al pesto
Hozzávalók 2 személyre:
• 25 dkg friss tagliatelle tészta
• 3 dkg friss bazsalikomlevél
• 1 gerezd fokhagyma
• 60 ml (kb. 5 evőkanál) extraszűz olívaolaj
• 3 evőkanál reszelt parmezán (ha van, fele arányban pecorino romano sajt)
• 2-3 evőkanál fenyőmag
• só
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük. A többi hozzávalót (a sajt kivételével) turmix ill. aprítógépbe tesszük, és krémes állagúvá aprítjuk. Utána belekeverjük (nem turmixoljuk) a reszelt parmezánt és 2 evőkanál forró vizet. Belekeverjük a tésztát, jól átforgatjuk és találjuk.
Pórés spagetti
Hozzávalók:
• 25 dkg spagetti,
• 4 gerezd fokhagyma,
• 1 póréhagyma,
• 4 dkg margarin,
• 4 evőkanál zöldségkrém (vagy ételízesítő),
• őrölt bors,
• só
Elkészítés: A spagettit kifőzzük, úgy, hogy a vízbe két gerezd fokhagymát is dobunk. A megtisztított póréhagymát zöldjével együtt karikákra vágjuk és a margarinon megpároljuk, végül a zöldségkrémet belekeverjük. Sóval, borssal, a maradék két gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük, megvárjuk, míg egyet forr. A mártást a spagetti tetejére öntjük, és az újhagymából hasított csíkokkal díszítjük.
Mediterrán tészta
Hozzávalók:
• 1 csomag penne tészta
• 1 db közepes cukkini
• 1 db padlizsán
• 4-5 szem paradicsom
• 1 fej hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• olívaolaj
• só
• bors
• bazsalikom
• kakukkfű
Elkészítés: A pennét sós vízben kifőzzük. A padlizsánt és a cukkinit meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A padlizsánkockákat megsózzuk, állni hagyjuk. Közben a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát, rádobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Ezalatt a padlizsánt egy kicsit kinyomkodjuk, hogy ne legyen kesernyés az íze. Majd a cukkinivel együtt a hagymára dobjuk, kicsit lepirítjuk. A feldarabolt paradicsomot rátesszük, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint megszórjuk bazsalikommal, kakukkfűvel. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen szétfő, és mártásjelleget kap. Ha kész, összekeverjük a kifőtt pennével. Jól behűtjük, mert hidegen az igazi. Esetleg mozzarellát is keverhetünk hozzá.
Káposztás kocka
Hozzávalók:
• 1 kg fehérkáposzta,
• 5 dkg zsír,
• 1 kávéskanál só,
• 0,5 dl víz,
• 1 csapott evõkanál cukor,
• 25 dkg száraztészta kocka
Elkészítése: A káposztát lereszeljük, megszórjuk a sóval. Fél órát hagyjuk, hogy a sótól megtöppedjen a káposzta. Rátesszük a zsírt és a vizet, kevergetés közben megpároljuk. Mikor már a káposzta megpárolódott, de még holtsápadt, akkor félretoljuk a káposztát és a lábas alján a cukrot megolvasztjuk, mikor megbarnult összekeverjük a káposztával. Étvágygerjesztõbb lesz a szine. Ez a káposztapárolás 40 percig tart. Érdemes elõre párolni káposztát és adagonként lefagyasztani, akkor felhasználás előtt csak fel kell olvasztani és forrósítani. A kockatésztát bõ forrásban lévõ sós vízbe tesszük fel. Megkeverjük, hogy ne maradjon egy kupacban. Megfõtt, leszürjük és a káposztával összekeverjük. Ki-ki ízlése szerint: sózza, borsozza, cukrozza.
Pizzás csiga
Hozzávalók 4 személyre:
• 1/2 kg liszt
• 2,5–3 dl tej
• 2 tojássárgája
• 5 dkg margarin
• kevés cukor
• só
• 3 dkg élesztő
• 1 pizzakrém
• oregánó
• reszelt sajt
• olaj a kenéshez
Elkészítés: A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Kétszeresére kelesztjük, majd kb. 0,5–1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük egy kevés étolajjal, kicsit megsózzuk, cikcakk alakban rányomjuk a pizzakrémet. Megszórjuk oregánóval, egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerjük. Kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, zsírozott tepsibe fektetjük, és az oldalukat is megkenjük olajjal. Tetejére bőven szórunk reszelt sajtot. Kicsit kelesztjük még, majd pirosra sütjük. Nagyon finom például gulyásleves mellé.
Fűszeres tészta
Hozzávalók 4 személyre
• 1 csomag spagetti
• 1 csipet só
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 csipet összeaprított petrezselyem
• 1 mokkáskanál Erős Pista
• olívaolaj
Elkészítés: Felteszem a tésztát főni olajos vízben. Sót csak akkor teszek bele, ha már forr. Közben közepes lángon, egy nagy serpenyőben olívaolajon megpirítom az összezúzott fokhagymát, beleteszem a sót, a petrezselymet és legvégül az Erős Pistát (ez utóbbi egy kicsit csapni fog a víztartalma miatt). A már kifőtt és leszűrt tésztát ráöntöm, összekeverem, és a tésztával együtt pirítom egy kicsit. Csípős!
Valami Olaszország :-))
Hozzávalók:
• 1 zacskó olasz farfalle tészta
• 2-3 közepes fej hagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• frissen őrölt bors
• só
• oregano
• kakukkfű
• 2 db hámozott darabolt paradicsomkonzerv
Elkészítés: Tésztát felteszem főni sós vízben.Az igazi olasz tészta kb. 10 perc alatt fő meg. A levét leöntöm, vissza a főzőlábasba, fedőt teszek rá. Az olaszok nem öblítik le a tésztát !!!! Közben apróra vágom a hagymát, pici olívaolajra teszem. Kicsit pirítom, amikor üveges, rádobom a konzervparadicsomokat, belezúzom a fokhagymát, fűszerezem oregánoval, kakukkfűvel, borsot őrölök rá. Ráöntöm a szószt, esetleg reszelt sajttal megszórom. Akkor igazán finom, ha a hagyma még kissé ropogós marad, nem fő túl.
Zsályás gnocchi
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 fej vöröshagyma
• 8-10 friss zsályalevél
• 8 dkg vaj
• 50 dkg gnocchi
• kevés parmezán sajt
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zsálya leveleit leöblítjük, apróra vágjuk. Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gnocchit, és közepes tűzön kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Belekeverjük a zsályát, sóval, borssal ízesítjük, és megszórjuk a parmezánnal. Azonnal tálaljuk. Munka: kb. 15 perc Fogyasztható: kb. 15 perc múlva 1 adag: 555 kcal
Írta: norci78, 2007. október 7. 06:03
Fórumozz a témáról: Mit együnk szénhidrát napon? fórum (eddig 22 hozzászólás)