Mire használhatom fel a kókusztejet az iváson kívül? (tudásbázis)
Szia!
Én is főztem már (konzerv)kókusztejből jó kis thai jellegű kaját, a lényeg az, hogy a kókusz édes ízét ellensúlyozzuk csilival, nagyon finom és különleges ételeket lehet csinálni belőle. Akár levesbe, akár valami húsra mártásként is alkalmazható. Én nagyon szeretem:D
Thai fekete rizs mangóval:
hozzávalók: 20 dkg fekete ragacsos rizs, 10 dkg pálmacukor, 1 dl tejszín, 6 dl kókusztej, 1 teáskanál só, 2 nagy mangó
A rizst nagy tálba tesszük, annyi sós vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Egy éjszakán át állni hagyjuk, majd a sós vizet leöntve róla lobogó forró vízbe szórjuk. Lassú tűzön, kevergetés mellett 15 perc alatt puhára főzzük. A kókusztejet és a pálmacukrot is hozzáadva még 15 percig főzzük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Mangószeletekkel és friss tejszínnel kínáljuk.
Ez olyan, mint a tejberizs. :)
Kókusztejes briós:
115 ml kókusztej,
115 ml tej,
1 tojás,
1 tk. vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor,
450 g liszt,
25 g kókuszreszelék,
1/2 tk. só,
50 g cukor,
40 g vaj,
1 tk. sz. élesztő (2 dkg friss).
Dagasztás után kelesztés, majd 12 részre vágni, 38 cm hosszú rudakat sodorni belőle, csiga vonalban feltekerni, a végét kissé aláhajtani. Ismét duplájára keleszteni, tojással lekenni, nagyszemű cukorral megszórni, sütni.
Köszi!Azért a fürdést,meg a hajra kenést kihagynám,mivel csak 1 db. kókusztejkonzervem van itthon,de majd legközelebb:-D
Az az igazság,hogy én sem szeretem a keleti konyhát,de édességekben szeretem a kókusz ízét,úgyhogy a muffint ill. a tejberizst mindenképpen kipróbálom.
Tej helyett símán lehet használni kókusztejet?????