Milyen volt az élet a II. világháború idején? (tudásbázis)
Igen, így volt. Akkor vezették be a kamatadót.
84'-ben kezdtem el dolgozni 3.500 ft.- volt a fizetésem.
Nem számoltam el semmit:)
Én már nem tudom, hogy mennyi volt a törlesztő részlet/ hó. Nem írtam sehol, hogy 3.000.- mert már nem emlékszem. De azt tudom, hogy pár évi törlesztés után volt egy olyan rendelet vagy lehetőség, hogy aki kifizeti a hitel vagy a hátralévő tartozás? 60 %-át elengedik a 40 -et. Szóval aki akkor kitudta fizetni az igenis nagyon jól járt. OTP öröklakásról beszélek.
79-ben 930 Ft iszonyúan sok pénz lehetett, hiszen nyolcvan körül 3000 Ft-os fizetések voltak.
Erre a végtörlesztésre én is emlékszem, jó ötlet volt, aki nem tudta meglépni, annak sajnos maradt a kamatadó. Előtte nem sokkal vezették be.
900 ezer Ft-os lakás/3000 Ft-os fizetés = 300 hónap, 15 millió/150 ezer = 100 hónap, valamit elszámoltál. Vagy legyen 15 M/80000 Ft= 187.5 hónap.
Több volt az régen is!
Megdöbbentő volt hallani, amikor Nagymama (a férjem nagyanyja) arról mesélt egy alkalommal, hogy "vettem ki éppen a sütőből a kacsát, hogy meglocsoljam a szaftjával, amikor egy nagy robbanás, és mind betörtek a házon az ablakok. Hallottuk aztán, hogy a hidat robbantotték föl a Dunán." (II. világháború, egy kis faluban, az Al-Duna mentén.)
Akkor elgondolkoztam: ha nem frontzónában éltek éppen, akkor a civilek élték a mindennapjaikat, tévé, rádió nem volt, "naprakész" információik nem voltak a Nagyvilágból, csak a közvetlen tapasztalatok.)
ez soha nem jutott az eszembe, és sajnos szüleim, nagyszüleim már meghaltak, igy nem tudopm megkérdezni.
Apám és mindkét nagyapám a II vh-ba volt katona .
Az otthoan maradt asszonyok - városban, ahol nem jöhetett szóba önellátó gazdálkodás - miből éltek, a sorkatonák és tisztfeleségek, kaptak valamilyen ellátását ?,
Pontosan!! Most mehet ki merre lát, vagy mehetne de pénze nincs, nemhogy nyaralásra hanem egy hosszú hétvégére sem még itthon, belföldön sem.
Túl ezen, én akkor sem és most sem vágytam/vágyom külföldre (habár sok helyen voltam) mert vallom, hogy itthon is rengeteg páratlanul szép hely és különleges látnivaló van.
Én meg csak annyit, és tényleg nem szólok erről többet: Rengetegen azt hozzák fel, hogy nem volt szabadság, nem utazhattunk pl. nyugatra, csak 3 évenként.
Igen, de akkor nyaralni, világot látni mentünk.
Most mindenki mehet,bármikor,s mennek is sokan, főleg mosogatni, a megélhetés reményében.
Én csak ennyit tennék hozzá a "kommunizmus és kádár" témához, hogy ott és akkor volt létbiztonság, bizony-bizony a rendőrök kettesével járták az utcákat, ha valaki dolgozni akart, tudott, sőt volt olyan, hogy KMK = közveszélyes munkakerülés, aki akart jutott valamire, épültek a sok lakóépületek, házak, panelek. Aki hitelt vett fel, vissza tudta fizetni korrekt kamattal és már rég letudta. Ma mi épül? Stadionok!
A egészségügyi ellátás akkor sem remekelt, de hatékonyabban és beteg centrikusabban működött.
A tanároknak volt tekintélyük.
Volt olyan, hogy az autó hitelemből 1 hónapot nem kellett befizetnem, mert jött a levél, hogy rendben vagyok.
A lakás hitelnél is 1986-ban 900.ezer.- ft volt egy 60nm-es 1+2 félszobás panel. És akkor jött az a lehetőség, hogy ha a 60%-át kifizetjük a 40-et elengedik. Szóval...a kisembert hagyták élni.
Én abban az időszakban voltam gyerek. A szüleim vidékről jöttek fel Bp-re és a nulláról kezdték. Majd lett lakásuk, autójuk, telkük, ahová még építkeztek is. És elindítottak minket, engem is és a húgomat is. Kezdtük a nagybetűs életünket, pici garzonnal és egy skodával, akkor...30 évvel ezelőtt, 20 évesen.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos lehetne még ezen polémiázni. És nem is kapcsolódik a fórumindító kérdéséhez, de ez eszembe jutott a kádári évekről.
Ne kezdjük ezt el, rendben? A háború olyan dolog volt, aminek nem szabadott volna megtörténnie (ráadásul kétszer), és bárcsak úgy lenne, hogy ne tudtam volna feltenni ezt a kérdést. De érdekel a téma.
Köszönöm a segítő válaszokat! Igen, tudom, hogy vannak kacsa sztorik, és gondolkodtam, hogy felkeresek valakit, aki átment rajta.
Szerintem ettől a mostanitól még akkor is csak jobb lehetett ....
Szüleim nagyszületim különben nem igazén panaszkodtak, bár édesapámat az orosz fogság megviselte .
Ez a kérdésed nem a bevásárlásról szól.
Amúgy mindent tudsz. Na, igen.:(
Elgondolkodtál? Árt.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek lesz mostanában világháború?
- Új szavak, kifejezések a II. világháborút követően
- 2010.Novemberében 3. világháború olvastatok róla?
- 3. világháború és világvége
- A 2. világháború idején, hogyan működtek a jóléti rendszerek Mo.-on és Nyugat Európában?
- Segitsetek! A Szovjeteknél a II. Világháborúban milyen "lövedék" volt a K-12? Vagy egyáltalán mi volt az?