Miért tetves a hibiszkuszom? Olyan fekete apró izék vanak rajta és olyan ragacsos, fényes lesz e levél. (tudásbázis)
Mi is vettünk rá permetezőszert,mos nem tetvesek.
Meg kell keverni ahogy rá van írva.
A lemosás kisipari módszer ! Egy mezőgazdasági boltban kaptam a tanácsot, és pompásan bevált!:
A tetű elleni permetezőszert az előírás szerinti módon kevertem meg és a kicsit kiéheztetett- pl előző neő nem locsolt- hibiszkuszt ezzel meglocsoltam, mintha csak sima víz lenne. Kiválóan felszívta, és a tetvek szinte porrá váltak a leveleken !
Én is a mosogatószeres, szappanos vízre esküszöm. Sárguló levelek pedig többféle tápanyag hiányára utalhatnak. Tessék egy lista, amiből talán ki tudod szűrni, hogy mi hiányozhat a hibiszcuszodnak:
Szén-dioxid hiány — Kicsi levelek, lassú növekedés, durva, fehéres lerakódás a leveleken.
Nitrogén hiány — Az öregebb levelek elsárgulnak, időnként vörösessé vállnak (ez a vörös pigment csak az igen erősen megvilágított medencékben látható).
Foszfor hiány — A tünetek a nitrogén hiány tüneteire hasonlítanak. Lehullanak a levelek és az idősebb leveleken kisebb elhalt területek jelennek meg.
Kálium hiány — Sárga pettyek az idősebb leveleken, a levelek csúcsa és szélei elfonnyadnak (elsőnek itt is az idősebb levelek).
Kalcium hiány — A fiatal levelek széle gyakran sárga színű. Az újabb hajtások gyakran torzultak.
Magnézium hiány — Sárgás pontok először az idősebb leveleken. Nagyon hasonló a vas hiány tüneteihez.
Kén — Az új levelek sárgulnak, erősebb fényben vörösek.
Vas hiány — Sárgás levelek, először az új hajtásokon. A levelek ridegek és átlátszóak lesznek mielőtt szétesnek. A vas hiányát a gyorsan növő növények mutatják ki legelőször.
Mangán hiány — Sárga területek az erezet között, maga az ér zöld marad. Az erek közötti szövetek elhalnak, így hosszúkás lyukak keletkeznek a leveleken. Ez a tünet vas többlet esetén is megjelenik, ekkor akadályozva van a mangán felvétele.
Réz hiány — A levelek hegye elhal és a szélek elfonnyadnak. A réz többlet számos növényt kipusztít, mint például a Vallisneria, Ludwigia, Sagittaria és más fajok.
Cink hiány — Sárgás területek az erezet között, a levél szélein és csúcsán az idősebb leveleken.
Bór hiány — Az új hajtások elhalnak. A növény oldalhajtásokat növeszt, de ezek is rövidesen elpusztulnak.
Molibdén hiány — Sárgás foltok az erezet között, először az öregebb leveleken. Ezt a levél széle mentén barna területek követik. A növény nem virágzik.
(Forrás: [link]
További ajánlott fórumok:
- A hibiszkusz virág gondozásában tud valaki segíteni?
- Mikor lehet kitenni a szabadba a leandereket, hibiszkuszokat?
- Hogyan kell hibiszkuszt metszeni, hajtást gyökereztetni?
- Mocsári hibiszkusszal kapcsolatban tud segíteni valaki?
- Mennyire lehet visszavágni a szobai hibiszkuszt, mikor, és ki lehet-e tenni napsütötte teraszra?
- Kaptam egy Hibiszkuszt. Mincs túl jó formában. Tud valaki segíteni?