Miért mennek az emberek inkább nőgyógyászati rákszűrésre, mint például vastagbélrák szűrésre, amikor az jóval gyakoribb? (beszélgetés)
Tévedés. Tele vannak temetők régen elhunyt fiatal emberekkel. Ertem ugy, hogy 1800-as évek végén, 1900-as elején haltak meg, sirkő szerint 30-40 évesen. Mamától szoktam kérdezni, mi bajuk volt ezeknek az embereknek? Ki tudja, nagyon betegek voltak, fájt a hasuk allandóan. Köhögtek, elfertőződött valamijük.
Nem élt mindenki 90 évig régen sem.
"Nagyanyáink sem (nagyapáink meg pláne nem) jártak semmilyen szűrésre és vígan éltek 80-90 évig."
Ez nagyjából igaz a nagyanyáink, nagyapáink korosztályára, de csak rájuk. Előtte rosszabb volt a helyzet. És már az ő gyerekeik is sérülékenyebbek náluk, mi pedig még inkább.
A rák előfordulása meredeken növekszik valószínűleg a civilizációs ártalmaknak köszönhetően.
"Temetésre járni sokkal jobb."
Az a baj, hogy sokan csak két végletet ismernek: szűrésre jársz, vagy meghalsz. Azért ez szerencsére nem ilyen egyszerű...
Nagyanyáink sem (nagyapáink meg pláne nem) jártak semmilyen szűrésre és vígan éltek 80-90 évig. Bábánál szültek pár gyereket és ennyi.
Szóval, én nem látom ilyen tragikusan a dolgokat.
"Államiban is"
Jó, ha van ilyen. De sokaktól olvastam, hogy államiban még a bódítást se nagyon akarták alkalmazni. Gondolom, kórháza válogatja.
Ez a tuti!
A net olvasgatása valószínűleg megoldja a problémádat -vagy nem.
Párodnak sem kell nőgyógyászhoz mennie, nehogy belebetegedj.
Temetésre járni sokkal jobb.
lehet kérni altatásban is (magánban)."
Államiban is
Vetettek velem egy "egységcsomagot amiben egy ampulla akármi is volt, amit "elkobzott" az asszisztens, merthogy nekem ugyse kell
Talán három kellemetlenebb rész volt amikor a kanyarokban igazgatta a slagot
Más panasszal mentem de jó hogy elmentem, két polipot szedtek le, az egyiket sebész
Hát... nem tudom, hogy rá tudnám-e venni magam bármelyikre is. A férfiakkal zaz a "baj", hogy évtizedekig orvos felé sem néznek - én sem - mert nincs miért, és amikor 50 körül azt hallják, hogy urológushoz kellene menni, arra is legyintenek. Ha tüneteim lennének is előbb olvasnám végig a netet, mintsem bepucsítsak akárkinek is.
A nőgyógyász is hasonló lehet a nőknek. Belebetegednék, ha a páromnak mennie kellene.
Meg tudom erősíteni.
Férjem barátjának kb. 20 éve volt vastagbél daganata.
Megműtötték, azóta is vidáman él.
A gyomortükrözés nem fájdalmas, inkább kellemetlen.
Rövid ideig tart. (tudom, mert már kétszer átéltem)
Köszi a megerősítést!
Egyébként, ha - ezek szerint - értesz hozzá, miért fájdalmas a vékonyaknak, el tudnád magyarázni?
"Igen úgyis jön, aminek jönnie kell, de mondjuk egy prosztata vagy egy vastagbél daganat igen jól szűrhető és, ha időben felfedezik akkor jó az esély a gyógyulásra."
Pontosan. Az I. és II. stádiumú prosztatarák 100%-ban gyógyítható.
Én inkább kényelmetlennek mondanám, mint megalázónak. Valószínű az az orvos is felfekszik egyszer az asztalra legyen nő vagy férfi és megvizsgáltatja magát valamelyik kollégájával.
Igen úgyis jön, aminek jönnie kell, de mondjuk egy prosztata vagy egy vastagbél daganat igen jól szűrhető és, ha időben felfedezik akkor jó az esély a gyógyulásra.
Azt gondolom évente illetve 4-5 évente ilyen kényelmetlenség kibírható, ha ezzel van esélye az embernek arra, hogy időben elkapják a betegségét, Továbbá, ha a vizsgálat után azt mondják negatív minden, vastagbél tükrözést elég 5 év után megismételni
Fórumindító;
valóban, a nőgyógyászhoz járás divat lett. Noha a szakma 3 évenként javasolja a szűrést, mégis sokan évente járnak, mintha muszáj lenne. A magánorvosok is az évenkéntit erőltetik, nem véletlenül: fél óra melóval 30-35 ezret lehet kaszálni. Ki lenne az a bolond orvos, aki azt mondaná, 'Asszonyom, ne jöjjön jövőre, majd csak három év múlva."
Mi a párommal nem járunk szűrésekre, sőt, gyakorlatilag orvoshoz sem. Valahogy így alakult. Aminek jönnie kell, az úgyis megtörténik, ha megfeszülünk, akkor is. Plusz a gyomor- és bél tükrözés nagyon fájdalmas, az urológus/nőgyógyász nagyon kellemetlen, megalázó.
Az ismeretségi körömben vannak nők (csupa tanult, tájékozott) aki 5-10-15 éve nem volt nőgyógyásznál aktív szexuális élet mellett. A párom 15+ éve nem volt.
Két kollégánk viszont rendszeres szűrés mellett halt meg tüdő- illetve méhnyakrákban. Szóval, a fene sem érti.
A vizsgált szakaszon! nem volt semmi baja...
Pl. van olyan gyomorrák, ami a gyomor külső falán van, vagy a falban hosszában, hiába tükrözik belülről.
"Semmi szükség bóditásra. Ezt azzal a kitétellel alkalmazzák ha van kisérőd, de ismétlem felesleges a bóditás, saját tapasztalat"
Ez addig igaz, amíg
1. szerencsés vagy "anatómiailag"
2. nem vagy sovány
3. nincs valamilyen gyulladásod, összenövésed.
Ez így nem igaz. Sajnos több családtagom, rokonom, ismerősöm halt meg rákban, ugyanakkor van olyan, akinek nyirokrákja volt tizenpár éve, azóta tünetmentes, rákmentes.
A vastagbélrák túlélési esélye jó, ha időben elkapják.
Nekem kb 2 hónapja csináltak egy fekvésben vastagbél és gyomortükrözést. Egy vénás nospát kaptam hozza.
Magánban.
További ajánlott fórumok:
- Ismersz olyat, akinek P4 lett a citológia eredménye? Nőgyógyászati rákszűrésen.
- Nagyon fáj a nőgyógyászati rákszűrés?
- A nőgyógyászom azt mondta 3 hét múlva lesz a rákszűrésnek eredménye, de jövő héten már 5 hete voltam és még mindig nincs eredmény, miért?
- SZTK-ban voltam nőgyógyászati rákszűrésen, ha rossz az eredmény kiértesítenek?
- Mennyiba kerül mostanság egy nőgyógyászati rákszűrés magánrendelésen, Pesten?
- Ha nem jó a nőgyógyászati rákszűrés, akkor mennyi idő után küldenek értesítőt?