Mi a véleményetek a monitorszemüvegről vagy ki, milyen módon védekezik a hosszabb ideig monitor előtt okozta fejfájás, szemfájás ellen? (beszélgetős fórum)
:)
Én meg leírtam, mit kéne tenni ahhoz, hogy a tünetek elmúljanak. Csak senkit sem érdekelt, mert akkor nem venni, ha nem tenni kéne valamit...
Máshogy pedig nem megy...
Mi a véleményetek a monitorszemüvegről...?
Csak szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a fórum nem a gépelésről, befőzésről, süteményezésről szól.:D
Szerintem nincs sok értelme. Ma már nem is nagyon ajánlgatják. Régen volt még a monitorszűrő, amit a monitor elé kellett akasztani, de a mai monitorok szerintem már korszerűbbek.
Persze mindenkinek egyéni, hogy a szeme mit bír.
Akkor ezek szerint változott a vakon gépelés jelentése. Nekünk anno iskolában még így tanították, nem nézhettük azt amit leírtunk és a billentyűzetet sem. Ha ránéztünk a papírra (írógépen tanultam, nem számítógépen) vagy a billentyűkre, akkor már kaptuk is az 1-est. Igaz, hogy ez már cirka 20 éve volt. :-)
Egyébként én is nézem amit írok és már a suliban sem értettem, hogy miért nem nézhettem. A régi írógépen úgysem lehetett visszatörölni, amit leütöttem, az papírra került, most meg számítógépen pláne nincs értelme.
Így igaz! :)
A vakon gépelés azt jelenti, hogy nem a billentyűzetet nézi az illető, hanem azt, amit írt.
Senki nem ír teljesen hibátlanul, pláne órákon keresztül, tehát közben javítja az esetleges hibákat.
Természetesen nem hat tartósan. Ha cseppentünk és továbbra is mereven ülünk a monitor előtt, akkor ideig, óráig segít. Nem lesz az a szúrós érzésünk a szemben, amit a szárazság okoz.
Más, egészségügyi okai is lehetnek a szemszárazságnak az olvasáson és a monitorozáson kívül. Javaslom, hogy akinél ez hozamosabb ideig fennáll az vizsgáltassa ki magát.
Október a szem hónapja. Ilyenkor érdemes beszerezni, mert sok helyen kedvezménnyel kapható.
A cikk segít eldönteni, hogy milyet vásároljunk.
De nem szükséges a néha elég drágán kapható szemcseppeket használni. Pihentetéssel, szemfürdővel, szemtornával sokat segíthetünk a szemnek.
Az is fontos, hogy kellő mennyiségű alvással adjunk pihenő időt a szemünknek.
Nyilván, aki vakon gépel, annak NEM KELL odanézni, és a hallottakra figyel legjobban, hogy egy levegővétel alatt is írjon vagy javítson, de nehogy már az legyen a normális, hogy nem is nézi az ember mit ír le! :D Nekem öreganyám gépírt már diákként is, és a legtöbb mellékmelója később is abból volt; mikor meg "nagy lett" a saját melót is írógéppel írta akkoriban még backspace nélkül. Senkinek nem hiszem el, hogy az a profi gépíró (ami ma már nincs), aki rá sem néz a kijövő anyagra.
1. hallom, memorizálom
2. leírom
3. korrigálom.
Régi korrekció szabályairól nem is beszélve. A második vagy harmadik betűt ha elütik, akkor két vissza, áthúzás, újraírom, és behozom a diktálást.
Szerintem nekik nem is amiatt vannak problémái, hanem azoktól, amiket már leírtunk. Folyamatos és meredt nézés, rossz tartás, stb.
ezekhez a monitorokhoz már nem kell védő szemüveg.
tudom miről beszélek, mert én is gépen dolgozok, ha a munkám megjłvánja, akkor én is meredt szemmel bámulom a monitort, ilyenkor homályosan látok és szúr a szemem. ezen csak az segít, ha műkönnyet használok és nem nézek a monitorra.
Persze, mondhatjuk, hogy....de akkor is az a probléma okozója, amit már elmondtunk. Meg kell tanulni úgy dolgozni számítógépen, hogy ne legyenek ilyen problémák.
Időnként fel kell állni a géptől, és egy kis mozgás jót tesz ilyenkor. Nyak-, váll-, háttorna.
Az elgémberedett izmok vérkeringését helyreállítja.
Na és a szemtorna, szemmasszázs.
Ezek biztosan használnak, én évek óta alkalmazom ezeket a dolgokat.(jógán is tanították)
Nagyon hasznos mindegyik.
A monitor előtt pedig, igen, sokszor kell pislogni, mert különben kiszárad a szem!
Az áfonyatartalmú bogyók pedig nagyon jók a szemre.
Egyetértek.
Sajnos, vannak még munkahelyek, otthonok, ahol crt monitort használnak. Az okozhat fejfájást több órás használat után.
A másik, hogy sokan nem tartják be azokat a szabályokat, amivel megakadályozhatják, hogy az egészségükre károsan hasson a számítógépes munka.
Ezek jellemzően ergonómiai ajánlások, előírások.
Fájhat a feje valakinek attól is, ha órákon át nem a megfelelő testtartásban ül a gép előtt, nem a megfelelő távolságból nézi, nem a megfelelő magasságban van elhelyezve a monitor.
Fontos még, hogy egyénre szabottan állítsuk be a monitor felbontását, kontrasztját és fényerejét.
További ajánlott fórumok:
- Írj egy betűt, a következő ír hozzá még egyet. Minél hosszabb legyen a szó. Ha már nem bővíthető kezdd új betűvel.
- Igaz, hogy áprilistól megszűnik a hosszabbított GYES, a tartós beteg gyerek után?
- Mi a furcsa abban, ha valaki hosszabb ideje egyedülálló és nem keres párt?
- Mit csináltok, ha hosszabb ideig fáj a fejetek?
- A nagyon szép barátnőimnek hosszabb ideje nem alakul ki párkapcsolat
- Ki hogy védekezik szülés után?