Mi a véleményed arról ha egy érettségi után álló diák szakmára megy tovább? (tudásbázis)
Vannak érettségihez kötött szakmák, többféle formában.
Egy érettségi pedig sosem ártott még meg senkinek. Azzal még később is tovább lehet mozdulni.
Nekem gyerek kori barátnőm csinálta meg,hogy elment virágkötőnek,ami 3 éves,aztán visszament érettségizni ugyanoda,ugyanazt tanulta 4évig,leérettségizett de a technikumot már nem csinálta meg.Tulképpen 7 évig járt suliba hogy érettségije legyen.Hozzáteszem azóta sem dolgozik,szüli a gyerekeket sorban és ez az élete.
Viszont valakinek minél több papírja van,annál nagyobb eséllyel tud elhelyezkedni.Az nem baj,ha érettségi után szakmát akar.
Ez igaz:)
A varrónőt nem fizetik meg. Minimálbérért két műszakban dolgoztatják.
Az asztalos viszont egy konyhaszekrényért beszed több százezer forintot.
Sok mester ember a kiszállási díjból megél...
Természetesen nem kell lehúzni, max poénból ugratjuk néha egymást.
Mindamellett fenntartom hogy vannak különbségek, nem minden szakma egyenrangú. Ez a fizetésekben is megmutatkozik.
Nem ez volt a célom:)
Pusztán arra akartam rávilágítani, hogy egyik szakmát sem szabad lehúzni!
Mindhez kell tudás és gyakorlat.
Egyik sem könnyebb a másiknál!
Villanyszerelés? Az semmi. Bármikor megcsinálom én is. Rejzot tudok olvasni. Falat vésni tudok. Csövet tudok tenni a kivésett falba, gipszelni tudok, behúzószallaggal bármikor behúzom a megfelelő vezetéket, aztán a kapcsoló, dugalj, lámpatest felszerelése már semmi. Sőt még a kismegszakítókra is ráírom, hogy melyik hova tartozik, hogy tudjam a jövőben. Ha nincs rajz, akkor vagyok annyira kreativ, hogy tudjam mit hova kell raknom. Ismerem a szabványokat (milyen magason kell lennie a szerelvényeknek, és társai).
Röviden nem nagy kaland:)
Gáz, hát az sem nagydurranás szerintem. A csöveket készen veszed, mert szabvány. max annyit csinálsz, hogy méretre vágod, hegeszted, mert ma már csak ilyen kötés lehetséges és kész is van. A gázkészülékeknél, meg néhány tömítés cseréjén kívűl, vagy egyes alkatrészek, amelyeket szintén készen szerzed be nincs mit tenni. A nagyobb hiba esetén újat vesz a tulaj, mert nem éri meg javíttatni.
A 3 és 4. szakmára is igaz, mint amit a 2-esre írtam. Klima pedig valóban semmi!!!
Gépészmérnök. Ám legyen, bár a te szaktudásodat ebben sem lehet felmérni. Mit terveztél már? Kézzel rajzolsz vagy géppel? Mert ugyan én nem vagyok gépészmérnök, de a mozdony tervezésben otthon vagyok:) Ha InterCity vonaton utazol gondolj rám. Azért létezik mert én terveztem egy részét:)) Pl. a külső töltés csatlakozókat, a vonat plafonjában lévő vezetékek azért vannak ott, mert én oda rakram, aztán a vezetőfülke, az ülések távolsága, a mosdók vizesblokkjai.
Tehát egyik szakma sem túl nagy szám....
Egyébként alapvetően nem rossz út, ha valaki szakmával kezd, szerez némi gyakorlatot, majd tovább tanul az adott szakmához kapcsolódó felsőfokú szakon.
Csak nehéz út. Nem érdemes. Ha mégis, akkor még családalapítás előtt. De legjobb mégiscsak fiatalon, érettségi után, ha van rá lehetőség, már csak a buli miatt is. Család mellett már nem buli.
A szakmáim:
1. Villanyszerelő,
2. Gázvezeték, háztartási és kommunális gázkészülékszerelő,
3. Ipari gáz és olajtüzelő berendetés szerelő
4. Ipari és Kereskedelmi Hűtő-, klímaberendezés szerelő
5. Okleveles gépészmérnök
Az 2 -4 . kevés a jó szakember, míg asztalos minden bokorban terem. :)
Legtöbb dolog előregyártott. Nem igényel mestermunkát. A szakmát művelők nagy része ma már félig meddig betanított munkát végez.
Régen nem így volt.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Szerintetek szégyen, ha valakinek nincs érettségije?
- Újra érettségizek 2012-ben
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Ha képalkotó diagnosztikai analitikusnak szeretnék tovább tanulni, fontos, hogy legyen kémia érettségim?