Melyik tejtermékből mennyit kellene enni, hogy fedezzük a napi fehérjeigényt? (tudásbázis)
Szia, Erika!
"Szerintem az emberek 90%-a ezt három nap alatt letudja." - ettől még nem lesz egészséges:-)
A koleszterin- és telítettzsírsav-tartalma miatt nem ajánlanak többet.
OK, akkor semmi gond, de a gabonát (ha lehet, nem finomítottat, pl. teljes kiőrlésű lisztből készült ez-az, zabpehely stb.) is pusztítsad!;-)
Eszek tojássárgát is, csak azért írtam a fehérjét,mert abból többet engednek, mint sárgából. Bár én valahogy soha nem tudtam elfogadni, miért csak maximum 3 tojást lehetne enni hetente. Szerintem az emberek 90%-a ezt három nap alatt letudja.
Pusztítom a zöldségeket is rendesen, abban nincs hiba.
Szia, Erika!
Azért fogadj meg egy baráti jótanácsot: ne vidd túlzásba a dolgot!;-)
Viccet félretéve: azért gondolom, gabonát, zöldséget, netán halat (az nem ártana!) is eszel. Meg zöldséget, gyümölcsöt, főzelékféléket. Mivel ezekben is van fehérje, és ez is hozzájárul a napi bevitelhez, kisebb-nagyobb mértékben.
1 db tojásfehérje 3 g fehérjét, 1 db tojássárgája 2,5 g fehérjét tartalmaz.
Tojássárgáját is ehetnél, ha egészséges vagy. Persze túl sok sárgáját nem biztos, hogy egészséges fogyasztani (a hivatalos ajánlás heti max. 3 db egészségeseknek, azt hiszem).
Ez így is van, de a számításokban nem kell figyelembe venni, ha a fehérje legalább fele állati forrásból származik. Ha valaki csak növényeket eszik, akkor sem számolgatnak, hanem akkor magasabbnak veszik a fehérjeszükségletet (csak növényi fehérjék esetén a napi szükséglet meghaladhatja az 1 g/ttkg-ot!).
Egyébiránt amiről írsz, az egyrészt következik abból, hogy a fehérjebontó enzimek nem tudnak minden egyes aminosavat (ezek összekapcsolódva alkotják a fehérjéket) kiszabadítani a fehérjéből az emésztés során (az adott fehérje emészthetősége, ez állati fehérjéknél 90-95 %-os, növényieknél durván 60-80 %, azt hiszem), ill. a fölszívódott aminosavak egy része egyből lebomlik (a májban főként), nem lesz "szabályosan" hasznosítható, vagyis nem lesz belőle fehérje (mondjuk, vérfehérje stb.) (ezt fejezi ki kb. a biológiai érték: az minél magasabb, annál kevesebb "vész kárba", annál hasznosíthatóbb a fehérje a szervezet számára; az állati eredetű fehérjék biológiai értéke magas, a növényieké általában alacsony).
Szia Pirosalma!
Köszi a segítséget. A tejtermékeken kívül eszek még tojást is. (hűűha :)))
Esetleg tojásfehérjéből mennyit kellene pusztítanom, hogy a fele legalább meglegyen a napi adagnak?
Azt is hallottam, hogy az hogy mennyi egy táplálék fehérjetartalma még nem minden, mert nem tudja a szervezet minden felvenni.
Szia, Erika!
Nem helyes az egész napi fehérjebevitelt tejtermékekből fedezni, mást is kellene enned:-)
A napi fehérjeigényed ha egészséges vagy, nem szoptatsz, és nem végzel megerőltető fizikai munkát, ill. szénhidrátot is eszel rendesen, akkor kb. 50-55 g/nap.
A tejtermékek fehérjetartalma (100 g-ra, azaz 10 dekára, ill. folyadékok esetében egy deciliterre):
- tej, kefír, joghurt: 3 g
- sajtok: 20-30 g (a kevésbé zsírosaknak általában magasabb, mint a zsírosaknak)
- ömlesztett sajtok (olyan, ami kenhető vagy nagyon lágy): 6-12
- túró: zsírtartalomtól függően 10-13 g
- vaj: 0 g
tobbet mint masok.
Kulonben sok mindentol fugg, sportolsz, szoptatsz stb. Ugyhogy neked kell utananezned.