Matekban segítséget kérnék, gyorsan! Hogyan kell teljes négyzetté alakítani? (tudásbázis)
A feladatot úgy írtam le, ahogy meg volt adva. A megoldást sajnos azóta sem tudom.
Viszont ennek ellenére épp azért köszöntem meg mindenkinek a fáradozását!! Tőlem is segítségként kérték, és az illetőnek azóta még nem volt matek órája.
Számomra teljes rejtély, hogy a fórum indítója itt volt - sőt van - végig, mégse reagál arra, hogy hibásan írta ki a feladatot, illetve hogy (a gyermeke (gondolom, csak történt valami az iskolában) milyen megoldással szembesült.
Kedves "lully", nem érzed úgy, hogy a 'köszönöm mindekinek" helyett valami épeszű választ várnánk?
Például, hogy minek törtük a fejünket, és mi a megoldás?
Ha már feltetted a kérdést.
(2x^2-5y)^2 = 4x^4-20x^2y+25y^2
-(x-6)^2=-x^2+12x-36
(2x^2-5y)^2 -(x-6)^2= -6.....a^2-b^2=(a+b)(a-b)
Ezek csak ötletek,talán valaki tud vele valamit kezdeni.
javítás
"(a-b)^2 = a^2 - 2ab + b^2
azonosságot használta"
tehát például úgy lenne értelmes a dolog, hogy
"alakítsd teljes négyzetté:
4x^4-20x^2y+25y^2 = ?"
és akkor szépen okosan a diák felírja, hogy
MEDOLDÁS:
4x^4-20x^2y+25y^2 = (2x^2)^2 - 2x(2x^2)x(5y) - (5y)^2 = ((2x^2)-5y)^2
ebből a levezetéséből pedig látszik, hogy az
(a-b)^2 = a^2 - 2ab -b^2
azonosságot használta, csak esetünkben az 'a' az 2x^2 a 'b' pedig 5y.
ez nem jó. az a jó, amit én írtam, csak a feladat kiírója valamit nem jól másolt be.
az "alakítsd teljes négyzetté" típusú feladatokban egy kifejezés szokott szerepelni, nem pedig "egy kifejezés = másik kifejezés", mert azt egyenlőségnek hívjuk, és az a feladat szövege, hogy "oldd meg a következő egyenletet" vagy "számítsd ki x-et és y-t".
ennyi.
Hát sajnos nincs meg a függvény táblázatom, így nem tudom megnézni, ha ezt leegyszerűsítettük, akkor a másik oldalt is le kell egyszerűsíteni, ami úgy néz
ki, hogy:
a x a - 12a + 30 =
a - gyök alatt 12a
Ha csak négyzetté kell alakítani, az első kifejezés
4x^4-20x^2y+25y^2
az egyenlő
(2x^2-5y)^2
a második viszont csak (x-6)^2-6 -ként írható fel, tehát szó szerinti értelemben nem teljes négyzet.
Ha a két kifejezés egyenlőségét kell megoldani, akkor jó nagy sz*ban vagy, hányadikos matekfeladat ez? És nem írtad el, nem 36 a második vége 30 helyett?
4a x 4a x 4a x 4a - 20a x 20a
Egyszerűsítem az "a" a negyedikent az "a" a négyzetennel, és lesz belőle:
4a x 4a - 420
b + 25b x 25b = b + 125b a négyzeten
A négyzet most csak a b fölött van, és nem zárójel fölött, vagyis 125 x b a négyzeten
4a x 4a x 4a x 4a = 16 x "a" a négyzeten
Legyen x=a ,és y=b
Mivel itt nem tudok hatványokat írni, felbontom a zárójelet:
4a x 4a x 4a x 4a - 20a x 20a x b + 25b x 25b = a xa - 12a + 30
kellenének zárójelek
így nem értelmezhető szerintem
A 2y hülyeség, nem azonos az y a négyzetennel!!
Mert ha mondjuk az y 3-at rejt, akkor 3 a négyzeten az 9, míg 2x3 az 6.
Úgyhogy ez nem igaz így... Ugyanígy nagy marhaság az y a negyediken, nem azonos a 4y-nal!!!!
További ajánlott fórumok:
- Miért nem mersz kapcsolatot alakitani?
- Ki emlékszik az olyan könyvekre amiben dobókockával dobva lehetett alakítani a történetet?
- Gázkonvektoros lakást (társasház) cirkóssá lehet alakítani?
- Hogyan lehet avi formátumú videót kisebb méretűre alakítani?
- Át szeretnék alakítani egy egyszerű pólót valami csajosabbá, érdemes belevágni varrógép nélkül?
- Tudnátok ajánlani egy olyan csapatot, akik át tudják alakítani az egész házat, beleértve a kertet is?