Lenne értelme, elsősorban otthon sütögetni megrendelésre tortákat? (beszélgetés)
Én szoktam hàztól rendelni. Ismerem, bízom az illetőben és tudom, hogy előző délutàn csinàlja. A cukràszdàban pedig még az előre megrendelt tortàt is képesek 2-3 napig tàrolni.
Laktòzmentes tortàra nincs túl nagy kereslet. Van ismerősöm, aki készít hivatalosan, mindenféle menteset. Neki is csak úgy éri meg, hogy laktòz, glutén, cukormentes, vegàn, minden mentes van a repertoàron és akkor kezdte, amikor nàlunk volt kereslet, kínàlat viszont semmi.
Én február első napjaiban szerettem volna fiam szülnapjára kisméretű tortát venni, l992 óta ez minden évben sikerült. Idén nem, rezsiktg miatt bezártak a cukrászdák, többjük kocsmává alakult. ( és viszonylag nagyvárosban, nem valami eldugott helyen)
Ha tudom, hogy megbízható ismerős készít tortát, én vettem volna, igaz csak egyet.
Na ez odáig rendben is van, hogy magadban bízol legjobban. Na de azért nyilván te is ettél már étteremben, sütiztél már cukrászdában. Ezekről sem tudható, hogy ki és hogyan készítette.
De írtam már, ha mindig azon járna az ember esze, hogyan is készült az étel, és folyton bizalmatlanok lennénk, akkor akár éhen is halhatnánk.
Hiába készítem én otthon az ételt, a sütit. Már a vásárlásnál sem tudom, mit veszek. Honnan tudjam, hogy az-e, ami rá van írva? Nem érdemes ilyen mélységig elemezgetni, mert akár éhen és szomján halnék. 🙂
Na, mindegy. Ezekkel a hozzászólásokkal nem jut előbbre a kérdező.
Viszont kapott a kérdésére is válaszokat. Abból majd csemegézhet.
Bizony! Ez így van.
Régen dolgoztam fél évig egy étteremben konyhalányként.
Az üzletvezető, nagyon szomorú volt, hogy találtam rendes munkát, mert annyira szerette, hogy amikor én voltam, akkor csillogott-villogott minden, nem volt koszos evőeszköz visszaküldés, stb.;)
Előtte 2 hónapig pincérkedtem, hát nem szerettek a konyhások, mert állandóan piszkáltam őket a takarítással;)
Óóóó, pont húsvétkor sütöttünk puncstortát is.
Szerintem az egyik legegyszerűbben elkészíthető torta:DDDD
És még olcsó is, mert szinte csak piskóta kell hozzá+ egy kis meggylé (a legdrágább hozzávaló)+rumaroma;)
Ha hivatalosan akarja csinalni, rengeteg korulmenynek meg kell felelni.
Nem hivatalosan ugyis felnyomja vki vagy a NAV-nál, vagy a Nébihnél.
Nalunk egy körmöst dobott fel vki, hiaba nem adott idopontot a NAV-osnak, mert gyanakodott, elovették a facebook hirdeteseit (mert kellett a vendég es kulonfele csoportokban hirdette magát) es a körmös oldalat is a facebookrol es beideztek elbeszelgetni....
Befizette a birsagot, es azota hivatalosan csinalja.
A laktozmentes meg még veszelyesebb, foleg, ha vki rosszul lesz.
Sosem felejtem el azt, amikor iskolás voltam, és a menzás néni jobb kezén kesztyű volt, de a bal csupasszal pakolta ki a húsokat a tányérra.
Én pont azért szeretem az itthon készült ételt, legyen az sütemény vagy ebéd, mert tudom ki és hogyan készítette.
Így van. Pont ezért nem idegenkedem a háznál készült süteményektől.
Sőt, én úgy gondolom, hogy nagyüzemben készült tortáknál nagyobb az esély mindenféle olyan dologra, amit Timycat nagyon jól megfogalmazott a 24. hsz-ben.
És mint írtam korábban: honnan tudjam, hogy a cukrász mos-e kezet Wc használat, cigizés után?
Egyébként pedig gondolom, lehet akár cukrász végzettségű is az, aki bármilyen oknál fogva (mit tudom én, nyugdíjas lett, GYES-en van, stb) otthon készít finomságokat.
Utolsó mondatodra: ha nem, hát nem. 🙂
Én nem csalódtam a háztól rendeltben, bízom is a készítőben. 🍰 🎂 Finooooom!
Nekem nem a nyalakodással van a bajom, hanem a körülményekkel... Barátnőm vezetett több pékséget, édesipari üzemet... Jaj miket láttam ott és mindig minden ellenőrzésen megfeleltek, mert persze kisvárosban tudni hogy mikor jönnek ellenőrizni. Volt ott rovar, egér, macska, részeg és/vagy másnapos cukrász/pék, a mosdóban sosem fogyott a szappan, büdös túró, picit penészes gyümölcs 😕 de az ecet csodákra képes, szagot is elvesz, fehérít is, bacit is öl.
Ettől függetlenül járunk cukrászdába, pékségbe, étterembe, de nincsenek illúzióim és ellenérzésem sincs mikor a sütis nénitől háztól veszem a sütit. Bárhol lehet bármi.
Azért én ennék néha egy jó puncstortát.
Megcsinálni nem tudom, így csak a cuki marad horror áron.
jahhh, én nem is finom, nem olyan mint régen.
Nem tudhatjuk.
De bìzom a szakèrtelemben.
Egy kèpzett cukrásznak már az iskolában a fejèbe verik hogy nincs nyalakodás.
A gyakorlaton is ezt nevelik belèjük.
A lakóhelyemen egy cukrászda van ahonnan nem vagyok hajlandó rendelni,mert ott szemèlyi problémám van. Olyan a csaj,hogy abból nem szeretnèk enni amit ő csinál,vagy csak hozzáèr.
A többiből gondolkodás nélkül.
Háztól pedig fele áron sem.
Ez van,,szülinapra van csak cukrászdás torta.
Egy helyről rendelem,,most mondjuk nem voltam elájulva,,csak az ártól.
Igaz ez a torta nem volt a kínálatban de megcsinálták,,hát ezt még nem ártott volna gyakorolni.
Pedig amúgy isteni tortáik vannak.
Nem is kell hogy bármi belekerüljön,,mert tuti lesz aki feldobja előbb utóbb.
De nem hiszem hogy "fusiban " akarja.
Mondjuk ha otthon fogja készíteni,,és ugye ott nem kell beszámítani annyi mindent egy torta árába amit egy cukrászdában igen..Tehát tudja kicsit olcsóbban adni,jó lesz a minőség szép is lesz,,akkor összejöhet(bár még sok minden kell hozzá)
Múlt héten vettem tortát,, közepes 11000 volt.
További ajánlott fórumok:
- Létezik még olyan magyar nő, akinek párválasztáskor nem az számít elsősorban, hogy minél jobb súlyban legyen a férfi?
- Az Avon-os online rendelés összesítésnél mit jelent a megrendelt termék melletti piros x jelzés?
- Egy tervező hányszor tervez meg egy házat általában, hogy találkozzanak az elképzelések a megrendelőjével? Leülnek rajzolgatni?
- Kétségbe vagyok esve. Tudnátok tanácsot adni? Elsősorban eü-ben vagy jogi téren jártasak!
- Árt a mosógépnek, ha teletömöm ruhával? Elsősorban szerelő véleményére lennék kíváncsi!
- Már ma megrendelek egy 50 szálas, vörös rózsacsokrot a...