Lejárt gyógyszer árt vagy csak nem használ? (tudásbázis)
Én egyszer vettem be lejárt gyógyszert, valami receptre kapható gyulladáscsökkentőt, nem emlékszem a nevére, mandulagyulladásra kaptam azt tudom. A lényeg, hogy az egész testem kiütéses lett tőle.
Az a gyógyszer olyan 1-2 éve lejárt volt. Egyébként hatott a mandulagyulladásra is, de azért én inkább nem vennék be még egyszer régóta lejárt gyógyszert.
Erre a kérdésre nem lehet általánosságban és laborvizsgálatok nélkül felelős választ adni! Függ az adott készítmény eredeti összetételétől, a tárolás módjától és, hogy mennyi idő óta járt le. Van aminek meg sem kottyan egy-két év plusz, másik vegyület pedig gyorsabban "szétesik".
Ha már jelentős idő (mondjuk több hónap)letelt a lejárati idő után, akkor inkább dobd be egy patikában a gyűjtőbe!
Senki nem kérdezte, de nagy a szám, ezért leírom, hátha valakinek jó lesz még: ízületi bántalmakra hasznos gyógynövények
-mezei zsurló
-csalán
-vadárvácska
-tarackgyökér
- nyírfalevél
-tyúkhúr
-bodzavirág
ill. ezek keveréke, belsőleg.
1-2 éve lejárt gyógyszert nem próbáltam, de következő tapasztalat van:
Nurofen szirup: Elvileg felnyitás után fél évig használható. 1.5 év után beszedtem és használt, bajom nem lett tőle. Gyereknek azért nem adnám be.
Flector granulátum: Nem járt le a szavatossága, de volt tűző napon, kocsiban egész nap. Enyhe torokfájásra sem használt. Azóta egyszer próbáltam erősebb fogfájásra normál körülmények közt tároltat az használt.
Ízületi gyulladásra almaecet(szűretlen) inkább,mint gyógyszer.
Az emberek mindenre gyógyszert szednek,érdemes először más megoldást keresni,ami használ és nem méreg.
Nem mindegy?
Minek szednéd?
Ha nincs hatása, akkor is felesleges beszedni, ha meg rossz a hatása, akkor pláne felesleges beszedni.
Szerintem hatóanyagfüggő, hogy árt-e vagy csak hasztalan. Attól függ, a hatóanyaga hogy és mivé bomlik le a lejárattal.
További ajánlott fórumok:
- Mit adjak a páromnak, ha 39.8 a láza és amit az orvosok írtak fel gyógyszert az nem használ, sőt benne sem marad?
- Ki milyen gyógyszert szed szociális fóbiára és hogy használ neki?
- Milyen hatásos gyógymód van a parlagfű allergiára, ha már a legerősebb gyógyszer se használ?
- Bedugult a fülem, a gyógyszer eddig nem használt, van-e rá jó gyógymódotok?
- Mit csináljak a már nem használt gyógyszerekkel?
- Homeopátiás gyógyszert használók tapasztalatait, tanácsait várom