Kuktában megfőzendő ételrecepteket keresek! (tudásbázis)
körömpörkölt
csülök
bableves
marhapörkölt
azt abban nem javasolják, mert eltömítheti a szelepet a sűrű püréje
amúgy meg nagyon gyorsan megfő fazékban is
Sárgaborsót kifejezettem csak kuktában készítek!
Neked mi a problémád vele?
Egy óra főzés a kuktában? Ennyi idő alatt a nagypapa korú marha is szétfő! :)
Egy sertéspörkölt 20 perc alatt van kész.
Egy nagy füstölt csülök 1-1,5 óra alatt vajpuha, ki lehet húzni a csontját.
Ha fazékban főzünk burgonyát,az legalább 25-30percig tart.A kuktában ugyanehhez 4-5 perc is elég.Mi az oka ennek?
A fazékban a víz 100°c-on forr.Hiába próbálumk ennél magasabb hőfokot elérni,nem sikerül,legfeljebb több gőzképződik.
A kukta fedele azponban szorosan zár,így a víz forrásakor keletkező gőz felgyülemlik benne.A nyomás emelkedni kezd,s ezzel együtt nő,illetve magasabb lesz a víz forráspontja is.Ily módon tehát megnövelhetjük a főzéshez nszükséges hőmérsékletet,következésképp a főzés időtartamát csökkenthetjük.
A konyhában használt kukta ősét,a "gőzemésztőt" Denis Papin francia fizikus szabadalmaztatta 1679-ben Nagy-Britanniában.A mai kuktákban mintegy 1kg/négyzetcentiméter (1atmoszféra)túlnyomás érhető el,vagyis a légköri nyomás kétszerese.A víz ezen a nyomáson 122°C-on forr.
A kuktának fazék alsó része és domború fedele van.A két rész között gumitömítés biztosítja a nyomásnak ellenáló zárást.A fedél közepén szellőzőnyílás található,amelyre egy kis súlyt helyeznek.A súly lezárja a nyílást,de felemelkedik,amikor a kuktában a nyomás eléri a kívánt értéket.A súly egyes tipusokon gyűrűkkel változtatható,így a kuktában különböző hőmérséklet érhető el.A fedélen még egy biztonsági szelep is van,amely leereszti a gőzt,ha a súly nem emelkedik fel.
Miért nem lehet jó teát főzni a Mount Everesten?
A fazékban melegített víz akkor forr fel,amikor a folyadék elkezd gőzzé változni.A buborékokat a fazék aljáról felemelkedő gőz képezi.
A víz forráspontjaként közismert 100°C csak a tengersziten érvényes.Minél magasabbra megyünk,annál kisebb a légköri nyomás,és annál alacsonyabb a víz forráspontja.Ilyenkor hosszabb ideig kell főzni az ételeket,még a kuktában is.
Ezzel válaszoltunk is régi a régi kérdésre:Miért nem lehet jó teát főzni a Mount Everest csúcsán?
A csaknem 9000m magas csúcson a légnyomás csupán egyharmada a tengerszinten szokásosnak.A víz forráspontja ezen a nyomáson alig 70°C.
Ez a hőmérséklet korántsem elég ahhoz,hogy az összes ízanyagot kioldja tealevelekből,így aztán a tea sem lesz igazán jó
Szia Mindenki!Minden hozzászólást elolvastam talán megjön a bátorságom .2 éve kaptam a kuktámat ,de még nem volt bátorságom fel avatni.
Ilyen sok jó tapasztalat után amiket irtok barátkozni támadt kedvem vele....
Szinte bármi, ami hús, csontos, és nem zsenge.
Talán lekvárt nem főznék kuktában, bár van, aki a birsalmasajtot is...
Nálunk a hentes disznóvágáskor a pecsenyét is kuktában főzte, sütötte; isteni volt!!!!
Kocsonya 50p. mindent beleteszek, és csak szűrni adagolni kell!:)
Rizses húst is jobban szeretem kuktában,(szerintem más az íze:)) a pörköltek, meg egyenesen isteniek benne!:))
Főtt kukorica!!
Sziasztok!
Én csülök pörköltet csak kuktában főzök!:)
Megcsinálom a pörkölt alapot, ráteszem a csülköt,(én a csontosat szeretem,) lezárom, kb 45p.-et főzőm közben krumplit kockára vágok, és amikor kész a hús, a levébe teszem(akkor még kóstolok elég sós-e) megint lezárom, és a sziszegéstől számított 3 perc alatt kész:)) Nagyon jó így egyben, próbáljátok ki!:)
Lehet ugyanúgy, de ajánlott rácsot tenni alá.
Hagyod felforrni, tető rá. Anyukám paradicsomos rántást készít mellé, de nem önti össze, csak a legvégén. Amikor elzárod alatt, még legalább 15-20 perc, amíg forró.
A szárazbableves kész lett,hááát bámulatos egy kütyü!!Nagyon finom lett!
Csirkecombot próbáltam sütni benne,nos az nem megy inkább megdinsztelődik,így levettem a tetejét és simán megsütöttem őket.
én sárgaborsófőzit is kuktában főztem egyszer
utána olvastam, hogy nem tanácsos!
Főztem ma kacsanyak-levest 15 perc főzés kellett neki és jó lett,a husi olyan omlós,mintha 2 hónapos pipi lenne!!
Vettem szárazbabot ,vasárnap azt főzöm!
Jó móka a főzés,bár első percekben kissé tisztes távolságban figyeltem a kukát,de aztán minden rendben ment:-))Eddig tetszik!!
További ajánlott fórumok:
- Mit lehet kuktában főzni? Nemrég kaptam, nem veszélyes?
- Kukorica főzés kuktában
- Elegem van, le akarok fogyni! Szénhidrát és zsírszegény diétás ételrecepteket várok
- Nagy kuktában lehet keveset főzni?
- Mindig, amikor felrakok egy ételreceptet, ott van mindig mellette/törlés, módosítás/. Mit csináljak, hogy eltűnjön?
- Mennyi ideig főzzem kuktában a marhahúst?