Kovászosuborka! (beszélgetés)
Próbáljátok ki fantasztikus!!!!!
A kovászos uborka levél szürjétek le, és keverjétek össze kefírrel. LEhűtve isteni finom
Találtam még egyet:
Ecetes-boros alma:
Egészséges, egyforma nagyságú piros jonatán (vagy idared) alma tetszés szerinti mennyiségben, az
áztató levéhez l-enként 3 g citromsav (gyógyszertárban kapható), kilogrammonként 5 egész fekete bors, a felöntőléhez l-enként 1 dl száraz fehérbor, 0,5 dl 10%-os ecet, 5 dkg cukor, 1,5 dkg só, kilogrammonként 8-9 nagy fokhagymagerezd
Az almát meghámozom, magházát kifúrom (ügyelek arra, hogy az alma egyben maradjon!), és helyére egy-egy tisztított, bevagdosott fokhagymagerezdet teszek. Az így előkészített almákat tálba gyűjtöm, és leöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleszórom a citromsavat, kicsit átkeverem, hogy a citromsav elolvadjon a vízben és 60 percig hagyom benne. Ezután az almákat nagy uborkásüvegbe rakom, és
rászórom az egész borsot. Közben megkeverem a felöntőlevet, amelyet úgy készítek, hogy az áztatólevet megmérem, és ennek arányában hozzáadom a már leírt mennyiségű sót, cukrot, ecetet, bort, majd felforralom. A langyos lét öntöm rá az almákra. Az üveget szorosan lezárom és kigőzölöm.
A gőzőlő fazékba legalább annyi vizet töltök, hogy az üveg háromnegyed részéig érjen. 20-25 percig dunsztolom, majd a forró vízben hagyom kihűlni. Finom, pikáns savanyúság! Felbontás után is eláll, de kis üvegekbe ajánlatos áttenni az almákat, és újból lekötni.
Ezt találtam:
Ecetes alma:
Hozzávalók:
3 kg savanykás alma,
10 dkg cukor,
1 ek só,
1 kk fekete bors,
5-6 babérlevél,
2 dl 10%-os ecet,
1 csomag kapor,
késhegynyi tartósító.
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, negyedeljük, magházát kivéve, ecetes vízbe rakjuk. A cukrot és a fűszereket 3 l vízben felfőzzük. Az almadarabokat szűrőkanállal a forrásban lévő lébe tesszük 2-3 percre, majd egy 5 literes üvegbe rakjuk. Ha megtelt, a levet ismét felforraljuk, az almákra merjük, rádobjuk a tartósítót, és az üveget lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük. Sültekhez kínáljuk. Aki szereti a csípős ízeket, tehet bele pár szem cseresznyepaprikát is.
Most látom, hogy itt már három éve nem volt mozgás :-) Pedig arra a kovászolt almára kíváncsi lennék.
Kolozsvári Grandpierre Emil egyik könyvében írta, hogy a hadifogolyként vasúton utaztatták őket, és a parasztasszonyok ételt-italt árultak az állomásokon - ott találkozott a savanyított almával. Nagyon ízlett neki és úgy vélte, hogy a mi kovászos uborkánkhoz hasonló eljárással készülhet.
Ez jutott eszembe, ezért lennék kíváncsi rá.
Hasonlóan készítem én is, de én a finomabb kaprot teszem az aljára, és a vastagabb szárat a tetejére, ami felfogja a kenyeret, és leszorítja az uborkákat, hogy ne jöjjenek fel. Babérlevelet és köménymagot nem teszek bele, a fokhagymából is csak 1 v. 2 gerezdet, egy kicsi tormát, és a felforralt vízhez 4-5 evőkanál sót teszek.
Vagyis hozzávalók: pár szem bors, 1-2 gerezd fokhagyma, egy kevés (kb. 5 cm-es vékony) torma, kapor alulra, felülre, száraz kenyér a tetejére.
Télire is el lehet tenni. Akkor a külön üvegekbe rakott uborkára rászűrjük a levét, és egy késhegynyi szalicilt teszünk rá, lecsavarozva hónapokig eláll a spejzban.
sziasztok
az uborkákat mosás után körömkefével megkefélem
a végeit levágom 3 bevágást rá5 literes üvegbe kaprot az aljára és a tetejére
a kapor és az uborka behelyezése után száraz kenyér véget teszek bele
1 üveghez 2.5 liter forrásban lévő sós vizet öntök bele (literenként 1 evőkanál só ) lehűlés után napra tenni a uborka forrása után pótolni a vizet (jó idő esetén 4 nap alatt kész van)
amikor kész leszűröm a levét megmosom az ubikat
vissza teszem az üvegbe a leszürt lébe 1 evőkanál ecetet elkeverek és visszaöntöm az uborkákra
hűtöben tárolom
( nagymama féle recept)
Sziasztok!
Lassan már lehet készíteni,bár én már csináltam,mert nagyon imádom.Ki,hogyan késziti, hátha tudunk egymásnak valami újat mutatni.