Kőleves (beszélgetés)
Még csalánt is érdemes szedni de már csak a tetejét.
Jobb mint a spenót és ingyen van!
Most nagyon sok gomba van.Még mindig lehet szedni.
Na meg csipkebogyót.
Mindenkinek mindig el kellene vinni szakértőhöz.
Az élet nem játék, a gomba meg veszélyes.
Kit mit nem értékeltek eléggé?
Mondom, hogy imádták a főztömet!:D
Irigykedve olvasom:)
Az én gasztronómiai élvezetek iránti igényemet gombatéren legyőzi a félelem és a lustaság:D
Jobban teszik!:)
A volt férjem egyszer kedvet kapott.
Vett könyveket, túrabakancsot, itta a tudományt magába, és hordta haza bevizsgálatlanul szatyorszám a gombát.
Én bevágtam a kukába, mentem a boltba, istenire főztem a csiperkét, és mondtam: édesem, ilyen jót soha nem ettünk, mióta a te gombádat teszem az asztalra, amit a két drága kezeddel szedsz!
Mindenki jól járt, embernek hízott a mája a dicsérettől és nem a méregtől, mi meg életben maradtunk a gyerekekkel.
Te is gombológus vagy? :-)
Nyugi,nem érdekel senkit a tudományom,inkább esznek csipszet,meg ropit,mint gombát..
Ne vitatkozzunk rajta.
De az igazán mérgező gombáról valótól bizony meg lehet, ha pl. legyengült a szervezet, idős vagy gyerek eszi, sok alkohollal fogyasztva, és még sorolhatnám.
Ha minden ember felelős lenne, akkor egyetlen gombamérgezés sem fordulna elő.
Hogy mégis van, annak a túlzott magabiztosság, az igazi veszély nem ismerete és a butaság az oka.
Óriási felelőtlenség, ne is haragudj!
Elég néhány spóra, ami rákerül az ehető gombára, és annyi ... :S
Én láttam már gombamérgezettet meghalni, hát ............................................:S
Annyit nem ér a finom kaja, de egy plusz séta mindenképpen a piacra!
Gyapjas tintagomba... Paprikásnak készítve, tejföllel...
(Ezért is csak le kell hajolni, ha valahol rálelünk... Az egyik legjobb ízű gomba, s a legjobb benne, hogy összetéveszthetetlen. Szedni csak a tiszta fehér példányokat kell, szedés után pedig azonnal elkészíteni, mert különben "eltintásodik". További tudnivalók hozzá: az alkoholt jó kerülni a fogyasztása után 1-2 napig - ha ez valakinek gond lenne.)
2.kg tisztitott gomba vegyesen(galamb,rőka,őzláb,csiperke stb)1kg.paradicsom- paprika. (pritamin)1.kg.zöld paprika(kövér)
1/2 kg.vöörös hagyma.1/2 liter étolaj,1 deci ételecet.4.db.babér levél.10.db szemes bors.Só izlés szerint.Egy nagyobb kötés petrezselyem levél.
A gombát megtisztítjuk,megmossuk,sós vizben 10.percig főzzük.Leszürjük kicsit a szürőben megnyomkodjuk és kicsepegtetjük,hogy ne legyen tul vizes.A hagymát apróra vágjuk a forró ecettel leforrázuk.Fél óra mulva leszürjük és a meleg olajba üvegesre pároljuk.A többi hozzávalót ledaráljuk (husdaráló)és hozzáadjuk az olajban lévő hagymához.Bele tesszük a füszereket(Bors,babér,petr,só.el ne sózd.)
Az olajban addig dinszteljük amig az olaj kezd feljönni a tetejére.Forrón üvegekbe tesszük.lekötjük és kidunsztoljuk.Be tesszük a kamrába.Ha éhesek leszün kenyérrel vagy a nélkül
megesszük.Tavaszig is eláll.
Nyámi:)
Ugye bevizsgáltattátok?!