Kelt tészta! recept
1 perc
A Kelt tészta! hozzávalói:
Kelt tészta
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 10 dkg margarin, 8 dkg cukor, 1 tojás, 1 vanília cukor,
5dkg élesztő, 3,5 dl tej, 1 kanál étolaj
A Kelt tészta! elkészítési módja:
A tejet megmelegítjük. A lisztet egy nagyobb tálba mérjük, a közepében mélyedést készítünk, és a langyos tej felét ide öntjük. Egy kanál cukrot a tejben felolvasztunk, és belemorzsoljuk az élesztıt, kevés lisztet szórunk rá, és letakarjuk kb. 10 percig. (Ezt hívjuk élesztı felfuttatásnak) A tej másik felébe elolvasztjuk a margarint, és ha langyosra hőlt, a tojást, a cukrot, a vaníliát, és az étolajat is belekeverjük. Az élesztı felfuttatása után, a margarinos keveréket, a liszthez adjuk. Robotgéppel, vagy kézzel jól kidagasztjuk. (Akkor jó, ha a kéztıl elválik, és nem túl kemény, nem túl laza.) A dagasztó tál tetejét rátesszük, de a levegıt nem nyomjuk ki a tálból. A mikrohullámú sütıbe tesszük, és ott kelesztjük, (a mikrót nem kapcsoljuk be, azért tesszük ide, hogy zárt térben keljen a tészta.) míg háromszorosára nem kel. A gyúrótáblát megszórjuk liszttel, és a tésztát jól átgyúrjuk. Ezután kinyújtjuk, és készíthetünk belıle túrós, lekváros táskát, darázsfészket, mákos, diós rudat, túrós lepényt stb…
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: d263f4238a, 2010. jún. 1. 16:20
A kelt tészta! elkészítési módja és hozzávalói.