Jár-e valami anyagi támogatás annak a szülőnek, aki 27 éves látássérült gyermekéről gondoskodik, mert az önálló életre nem képes? (tudásbázis kérdés)
Akkor apukádnál a képviselőtestület döntött valószinüleg,és kellett hozzá a jövedelemigazolás is.Mert a sulyosaknál 5 pont van előirva,és legalább 3nak meg kell felelnie/nem tud étkezni egyedül,tisztálkodni,öltözködni,illemhelyre járni,lakáson belül segédeszközökkel közlekedik
/Remélem a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatását is kérted ,mondjuk itt is kellett az I.foku orvosi szakvélemény,és minden év ápr.30-ig kell beadni,és aki megkapja annak jár a parkolási kártya is.
1993.évi III.tv.50§ (1)bekezdés f.pontja /rokkantsági járadék/alapján alanyi jogon jár a közgyógy.ig.
Az ápolási dij kérelemhez mellékelni kell még orvosszakértői szerv véleményét,hogy az ápolt tartósan beteg,fokozott ápolást igényel,vagy sulyosan fogyatékos./
ápolási díjat elvileg, de ez függ a helyi rendeletektől is.
kérdezd meg az önkormányzat szociális irodáján.
Kapok rokkantsági jéradékot,de ezt sem az önkormányzattól tudtuk meg,és majdnem kicsúsztunk annó az időből,mert azt 23 éves korig szabhatják meg,attól kezdve kapom.Azt is csak most tudtuk meg,hogy ilyen esetben az anya otthon maradhat a gyerekével 8 vagy 9 éves koráig,és ez munkaviszonynak számít,de ezt már cseszhetjük.
Ja,most anyu helyett írok amúgy.A vak járadékot kaptam régen,18 éves koromig,de akkor elmentem szakiskolába,és akkor megvonta xy prof,mondván,hogy a kettő kizárja egymást.Így ezt akkor elvették,a családi pótlékot kaptam,majd egy doki javasolta,hogy van ez a fogyi segély,ami olyan mint a vak járadék,ezt akkor megpályáztam,vissza utasítottak,majd ismét megpályáztam,és akkor megadták.Rokkantságival ugyanez volt.Sőt a polg hivatalban meg azt mondták,hogy a közgyógy sem jár,csak úgy,ha a fogyit elveszik,bár erre szerencse nincs szükségem,remélem így is marad.
Családi pótlékot szerintem nem kaphat. Mert hogy elmúlt 20 éves. Ápolási díjat viszont szerintem kaphatsz.
Itt találsz róla leírást: [link]
mindenképpen kell egy orvosi szakvélemény. mivel 27 éves, ezért nem vagyok egészen biztos benne, hogy jár-e egyáltalán utána családi pótlék. amennyiben jár, a hivatalos orvosi szakvéleménnyel be kell menned a csp. központba, (ha budapesti vagy, akkor azt hiszem a váci úton van az új irodájuk) ott ki kell töltened jó sok papírt, és 2-3 hónap múlva már kaphatod is az emelt összegű csp-t.
ha meg nem jár csp, akkor önkormányzatba tudsz ápolási segélyt kérni, sőt, lehet, hogy igényelheti gyermeked, hogy rokkantsági nyugdíjt kapjon.
További ajánlott fórumok:
- A rendszeres gyermekvédelmi támogatást nyáron mikor kapjuk? Hallott már valaki róla mikor hordja a postás?
- Kaphat egy barátom valamilyen állami támogatást?
- Nagycsaládosnak lenni a támogatások miatt?
- Babaváró támogatás tapasztalatok
- Mi a véleményetek az olyan feleségekről, akik nem gondoskodnak a férjükről?.
- A 90 éves apai nagyanyám tartásáról kizárólag én vagyok köteles gondoskodni?